CORESPONDENŢĂ DIN MAREA BRITANIE Acordul privind impozitarea multinaţionalelor a fost finalizat

Ian Deacon
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2021

Ian Deacon

O înţelegere internaţională majoră cu privire la impozitarea multinaţionalelor a fost finalizată în 8 octombrie, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Acordul istoric a fost acceptat de 136 de ţări reprezentând mai mult de 90% din produsul intern brut mondial. Acesta prevede realocarea a peste 125 de miliarde de dolari din profiturile a 100 dintre cele mai mari şi mai profitabile entităţi multinaţionale (MNE - Multinational Entities) către ţările din întreaga lume, asigurându-se că aceste firme vor plăti un impozit echitabil indiferent unde activează şi generează profituri.

Ultimele state care întârziau semnarea acordului au fost Irlanda, Estonia şi Ungaria, unde ratele impozitelor erau mai mici de 15%. OCDE are 140 de state membre, iar cele patru ţări care nu s-au alăturat încă acordului sunt Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka.

Acordul este un sistem cu doi piloni care va fi prezentat într-o şedinţă a miniştrilor de finanţe din grupul G20, astăzi, 13 octombrie, în Washington DC, şi apoi la întâlnirea liderilor G20 de la sfârşitul lunii octombrie.

Pilonul 1

Va asigura o distribuţie mai echitabilă a drepturilor de profit şi de impozitare între ţări, în cazul celor mai mari şi profitabile întreprinderi multinaţionale. Va realoca anumite drepturi de impozitare asupra MNE-urilor din ţările-mamă către pieţele unde acestea desfăşoară activităţi comerciale şi realizează profituri indiferent dacă au prezenţă fizică sau nu.

MNE-urile cu peste 20 de miliarde şi rentabilitatea de peste 10% - care pot fi considerate câştigătoare ale globalizării - vor fi supuse noilor reguli, 25% din profitul de peste 10% urmând să fie realocat către jurisdicţia pieţei.

De exemplu, Amazon, care îşi are sediul în - să zicem SUA -, dar care vinde peste tot în lume, va avea o parte din profiturile şi impozitele corespunzătoare realocate către ţările în care se realizează vânzările şi profiturile lor.

Se aşteaptă ca veniturile obţinute astfel de ţările în curs de dezvoltare să fie mai mari decât cele ale economiilor avansate.

Pilonul 2

Introduce o rată minimă de impozitare a societăţilor de 15%. Noul impozit minim se va aplica entităţilor cu venituri de peste 750 de milioane de euro şi este de aşteptat ca din acest nou acord să se obţină venituri globale suplimentare de 150 miliarde dolari.

Acest nou acord va crea o frenezie în rândul avocaţilor şi fiscalişţilor care consiliază companiile multinaţionale cum să îşi minimizeze impozitele.

Acordul nu va elimina concurenţa fiscală între ţări, unele ţări vor avea impozitul pentru companii mai mare sau mai mic - Marea Britanie, de exemplu, are 19% - minimul este de 15%.

Nota

Autorul - Ian Deacon - este membru al Institutului Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor de 42 de ani şi este consilier fiscal în Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este necesara si aplicarea unei taxe retroactive pentru acele companii care au beneficiat exagerat de aceasta inlesnire, nemeritat,succes.

    Banditii vor declara profit 9% si scapa de aceasta reglementare. Eventual vor primi compensatii pentru scaderea profitului din tarile care au conducatori slugi gen citu, ciolos, joianus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb