De când fiecare reţea majoră de ştiri din SUA a anunţat că o victorie a lui Biden era inevitabilă, New York-ul a intrat în sărbătoare. Oamenii au blocat traficul cu petreceri în stradă, destupând sticle de şampanie, dansând şi, în acest oraş multietnic, punând muzică de toate felurile în fiecare limbă la boxe scoase în stradă. După patru ani în care mulţi oameni din oraşele mari s-au crezut conduşi de un nebun, poate că merităm o zi de distracţie. Totuşi, problemele SUA sunt departe de a se fi terminat.
În primul rând, dimensiunea atacurilor contra democraţiei din această ţară este nemaiîntâlnită, de la fondarea sa, în 1776. Chiar dacă mulţi republicani nu zic nimic despre refuzul lui Trump de a accepta rezultatele alegerilor, un număr surprinzător de comentatori cer ca Trump să înceapă proceduri juridice complexe ca să rămână la conducere. Chiar dacă sunt puţine şanse ca acestea să aibă succes - şi sunt prea tehnice ca să fie descrise într-un articol scurt - ar reprezenta efectiv o lovitură de stat pentru votul cetăţenilor, ceea ce majoritatea acestor comentatori doresc. Unii dintre cei mai înflăcăraţi comentatori de dreapta îi numesc pe votanţii lui Biden "trădători" - ceea ce, ţinând cont de faptul că majoritatea americanilor au votat pentru el, arată cât de dedicaţi sunt democraţiei - chiar şi fiul preşedintelui a chemat la "Război total".
De aceea este inexplicabil pentru o mare parte a ţării cum, în ciuda refuzului lui Trump de a accepta regulile de bază ale democraţiei, oamenii continuă să voteze pentru el. Lăsând politica la o parte, spun votanţii lui Biden (care sunt o coaliţie de albi bogaţi şi educaţi, şi de grupuri de minorităţi), chiar dacă nu eşti de acord cu ce oferă Biden, cum poţi să sprijini un inamic al procesului democratic?
Răspunsul, din tabăra lui Trump, este că pretenţia lui Biden şi a suporterilor lui că trăim într-o democraţie sunt vorbe goale, că alegerile au fost furate, că sistemul este corupt şi părtinitor şi e dirijat împotriva săracilor, a omului obişnuit, a lucrătorului, a oamenilor uitaţi. Acesta este genul de discurs pe care îl auzeai de la Vadim Tudor, doar că prezentat cu mai multe dovezi, şi cu mai mult lustru şi educaţie.
A doua problemă, deci, este modul în care democraţia americană a ajuns în această stare fragilă şi ce intenţionează să facă Biden şi echipa sa pentru remedierea problemei. Au un dezavantaj important - ei sunt aceiaşi oameni care au creat problema în ţară. "Am câştigat din cauza ta" - l-a ironizat Trump pe Biden în dezbatere - şi într-o anumită măsură, acest lucru este clar adevărat. Din păcate - şi aici se află teribila tragedie din ultimii patru ani - America se află în această poziţie nu datorită viciilor sale, ci datorită virtuţilor ei. Credinţa noastră în liber schimb şi deschidere au eliminat clasa industrială cu o maree de mărfuri chinezeşti. Credinţa noastră în inovaţie şi antreprenoriat lipsit de constrângeri a dus la distrugerea de către companiile mari de internet, datorită serviciilor şi eficienţei lor mai bune, a mii de întreprinderi mai mici, ai căror lucrători sunt şomeri. Lupta noastră împotriva rasismului a făcut ca mulţi americani albi săraci să se simtă lăsaţi fără un susţinător. Politicienii noştri şi mass-media privesc cu mirare cum regimurile autocratice precum China ne depăşesc din punct de vedere economic, în ciuda - sau poate din cauza - dispreţului lor pentru libera exprimare, pentru drepturile individuale, pentru ceea ce considerăm baza demnităţii umane. Şi între timp, lucrătorii săraci, şcolile noastre deteriorate, oraşele aproape abandonate din mijlocul ţării dependente de fabrici - toate ne amintesc în mod constant că libertatea şi demnitatea nu pun mâncare în farfurie.
În mod şocant, sondajele din aceste alegeri arată că albii au răspuns apelului de a readuce ţara la normalitate, iar victoria lui Biden s-a bazat pe o scădere a sprijinului albilor pentru Trump. Cu toate acestea, mai mulţi negri au votat pentru Trump decât în 2016 şi chiar mai surprinzător, mai mulţi latino-americani, în ciuda retoricii constante a lui Trump împotriva lor. Se estimează că peste 40% dintre mexicano-americanii din Texas au votat pentru Trump, ceea ce l-a făcut pe Biden să piardă în acel stat şi i-a făcut pe analiştii politici convenţionali ai Americii să se scarpine în cap nedumeriţi. În mod clar, ei au răspuns, nu la retorica rasismului şi excluziunii (despre care susţinătorii lui Trump, asemănători cu susţinătorii lui Vadim cu ani în urmă, spun "că oricum nu e de luat în serios"), ci la avantajele restrânse ale unui nou naţionalism economic, care închide graniţele, pune capăt deschiderii şi dorinţei de a experimenta ca ţară şi înlocuieşte - în cuvintele unor comentatori de aici - frontiera noastră cu un zid.
Trump s-a adresat oamenilor care au văzut că faptele noastre bune nu rămân nepedepsite tocmai pentru că era o caricatură a ceea ce mulţi oameni urăsc despre America: grosolan, necultivat, brutal, naţionalist în moduri bizare şi dispreţuitor faţă de restul lumii. Deocamdată, americanii şi-au dat seama că a fi salvaţi de propriile noastre virtuţi nu înseamnă să renunţăm la viciu. Cu toate acestea, mulţi oameni cred că pur şi simplu nu am fost suficient de răi, iar Biden ne va întoarce acum pe calea virtuoasă spre distrugere. Provocarea lui va fi să ne salveze de punctele noastre forte fără să devină un model al punctelor noastre slabe. El pare - atât cât poate fi în clipa de faţă un politician - să fie un om decent, un om loial - chiar, la fel de rar ca acesta pentru liderii mondiali de oriunde, un om bun. Cu toate acestea, în următorii patru ani vom vedea dacă poate fi şi un om abil. Viitorul Americii depinde de el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 00:29)
Biden nu "intenționează" să facă nimic: omul e senil. Eventual ce intenționează să facă cei din spatele lui.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 01:21)
Om bun Biden: ca VP în timpul administrației Obama a început/sponsorizat 3 noi războaie: Libia, Siria, Yemen. Sute de mii de morți și milioane de refugiați. Libia a fost transformată din a 2-a cea mai prosperă țară a Africii într-o ruină, distrusă de 9 ani de un război civil devastator. Tot "omul bun" Biden a susținut și invadarea Irakului. Motivul fiind, armele imaginare de distrugere în masă.
Trump, adică "orange man bad", nu doar că n-a început niciun nou război dar l-a cam şi încheiat pe cel din Siria şi i-a lăsat pe saudiţi să se descurce singuri în Yemen. Establismentului îi place însă "normalitatea", adică războiul perpetuu.
Sunt foarte curios d-le analist, să explici cum crezi că-i va concura SUA pe chinezi la producția industrială când Biden va reintroduce SUA în Pactul Climatic de la Paris și va elimina combustibilul fosil? Cu un cost al energiei de 5-6 ori mai scump decât cel din China? Va apela la forța de muncă vandalică BLM care va depăși productivitatea muncitorului chinez harnic și calificat? Sau poate că se vor încărca energetic după câteva ședințe de "crtitical race theory" ori după distrugerea câtorva statui ale lui Columb, Jackson sau Churchill?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 14:15)
Sunt de acord cu mesajul acesta. Nu cred că Biden reprezintă salvarea pe care o speră susținătorii lui.
Cred însă că schimbările climatice sunt cât se poate de reale și se datorează acțiunii oamenilor. Și cred că trebuie să acționăm cât mai repede posibil în sensul diminuării efectelor adverse.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 09:04)
a fost frauda evidenta , macar biden a avut decenta sa nu faca , caz de victorie , stiindu-se cu musca pe caciula . pina si indianca de la alergat prin parc , a fost surprinsa de rezultat .
4. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 09.11.2020, 10:48)
Nu inteleg de ce vorbim de Biden ca Presedinte. Inca nu e ales. E doar o proiectie. Nu e constitutionala graba presei. Electorii inca nu au votat. Curtea Suprema inca analizeaza situatie. Voturile inca se numara. Despre ce vorbim aici? Ah, ca mass-media asa a preluat e altceva.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vali în data de 09.11.2020, 18:09)
Presa inlocuieste Justitia ca forta in Stat? .... e pur si simplu o intrebare retorica a unui om uimit , vazand ce se intampla in SUA
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 12:21)
MA , DA MULTI TRUMPISTI AVEM PE AICI; SAU SUNT NISTE NEICA NIMENI SI SE BAGA IN SEAMA CU SCENARITE
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 12:28)
Tu nu esti Neica Nimeni, ca altfel nu le-ai fi spus "ma".
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2020, 19:33)
Comentariile de sus sunt adevărate și la subiect: Biden "omul bun" la războaie, "proclamarea" victoriei pt Biden făcută de mass-media înainte de rezultatele oficiale, etc.
Tu ai oferit doar atacuri la persoană cu "trumpiști" și "neica nimeni" care se bagă în seamă. Oare cine e mai penibil?