CORESPONDENŢĂ DIN VIENA/ DAN BĂNACU, DIRECTOR GENERAL HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER ROMÂNIA: "Sperăm să reobţinem cât mai curând certificarea FSC"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2019

Lemnul românesc, mai scump decât cel din alte ţări

Compania estimează că cifrele anului curent vor fi similare cu cele din 2018, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde lei şi un profit de circa 35 de milioane lei

Holzindustrie Schweighofer Româ­nia este încrezătoare că va obţine, din nou, certificarea forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC), a trans­mis Dan Bănacu, directorul general al companiei.

Domnia sa ne-a declarat, recent: "Noi am fost dezasociaţi de FSC, iar asta a produs şi oarecare efecte economice la nivelul companiei. Acum, însă, suntem pe un parcurs de revenire. Procesul de reasociere cu FSC presupune respectarea unui set de cerinţe ale organizaţiei, iar noi am efectuat acţiuni în acest sens, ca să reobţinem certificarea. Am credinţa că într-un viitor relativ apropiat o să reuşim să revenim la certificările respective. Dorinţa noas­tră fermă este să parcurgem acest proces şi să înlăturăm orice fel de piedică în calea acestui obiectiv".

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat în 2017 că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile ţării noastre nu a mai putut fi certificat ca fiind sustenabil şi nu a mai putut fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.

Holzindustrie Schweighofer Româ­nia estimează că cifrele anului curent vor fi similare cu cele din 2018, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde de lei şi un profit de circa 35 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte investiţiile, în prezent, compania are o capacitate des­tul de mare de producţie în România, pe care trebuie să o consolideze şi să se calibreze pe dimensiunile pieţei actuale, a mai afirmat directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.

Din 2003, compania austriacă a investit 800 de milioane de euro la noi în ţară, unde are, în prezent, 2.700 de angajaţi, în trei fabrici de cherestea şi două fabrici de panouri din lemn.

Legat de sustenabilitate şi de trasabilitatea materialului lemnos, Dan Bănacu consideră că sistemul trebuie să fie perfecţionat, iniţiativele companiei pe care o reprezintă completându-le pe cele guvernamentale.

Datele Holzindustrie Schweighofer arată că, în prezent, compania proce­sează aproximativ 6% din lemnul pus pe piaţă în ţara noastră, importând, anul trecut, 46% din materialul lemnos procesat, 54% fiind achiziţionat de pe piaţa internă.

Potrivit reprezentanţilor săi, Holzindustrie Schweighofer România se aprovizionează din 14 ţări europene, dintre care trei sunt state non-UE (3% din materia primă).

Conform reprezentanţilor companiei din Austria, anul acesta, volumul importurilor a egalat volumul achiziţiilor din România, în contextul în care, în prezent, lemnul românesc este mai scump decât cel din alte ţări ale Europei - 86 euro/mc în România; 65 euro/mc în Austria; 50 euro/mc în Cehia; 55 euro/mc în Germania; 65 euro/mc în Slovacia. În aceste condiţii, exporturile ţării noastre se diminuează din pricina scăderii competitivităţii sectorului forestier - exporturile româ­neşti de lemn s-au micşorat cu 45%-50%, în ultima perioadă, iar cele ale Holzindustrie Schweighofer Româ­nia cu 30%, a mai spus Dan Bănacu în cadrul unei conferinţe de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb