Coridorul Verde va conecta energetic Marea Caspică cu Uniunea Europeană

A.D.
Miscellanea / 13 noiembrie

Coridorul Verde va conecta energetic Marea Caspică cu Uniunea Europeană

Proiectul va consolida securitatea energetică naţională şi regională. Totodată, va creşte conectivitatea în bazinul Mării Negre, va diversifica rutele de aprovizionare, va valorifica potenţialul de energie regenerabilă şi creşterea ponderii acesteia în mixul energetic naţional, precum şi reducerea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici şi pentru companiile româneşti, explică sursa citată.

"Nu există tranziţie energetică fără infrastructură de transport a energiei. Resimţim o profundă lipsă a interconectării, piaţa europeană a energiei fiind decuplată. De aceea plătim preţuri mult mai mari în Estul Europei comparativ cu Vestul Europei. Pentru România, Coridorul Verde şi Interconectorul în Curent Continuu Est-Vest sunt proiecte vitale. Fără aceste interconexiuni, nu vom putea evacua energia adiţională de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi nici de la centralele eoliene din Marea Neagră, în orizontul de timp 2031-2032. Mai mult, o interconexiune în curent continuu (HVDC) va fi o pârghie în plus la îndemâna Dispecerului Energetic Naţional (DEN) pentru echilibrarea sistemului. Stabilirea sediului companiei de proiect pentru Coridorul Verde la Bucureşti a fost o mare victorie diplomatică în ultimele luni. Miliarde de euro vor trece prin economia românească, iar investiţia va însemna locuri de muncă, dezvoltare şi facturi mai mici pentru români. Este esenţial să dezvoltăm rapid noi rute de transport şi aprovizionare cu energie, nu doar pentru a întări securitatea energetică, ci şi pentru a creşte competitivitatea pieţei prin preţuri mai mici la energie electrică", a precizat Sebastian Burduja.

Reuniunea s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 29-a Conferinţe anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29), care are loc în perioada 11-22 noiembrie, şi este găzduită pentru prima dată de Azerbaidjan.

Principala aşteptare de la COP29 este de a conveni asupra unui nou obiectiv cantitativ colectiv echitabil şi ambiţios privind finanţarea climatică.

Preşedinţia COP29 a lansat 14 iniţiative care fac legătura între combaterea schimbărilor climatice şi obiectivele de dezvoltare durabilă, inclusiv coridoare de energie verde, stocarea de energie, hidrogen curat, reducerea metanului în deşeurile organice, tehnologii digitale verzi şi altele, menţionează Ministerul Energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb