Corina Creţu: "Investiţiile publice, finanţate în proporţie de 50% din fonduri europene"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 10 noiembrie 2014

Corina Creţu a mai spus că România este una dintre ţările în care diferenţele dintre oraşe şi mediul rural sunt în continuare stridente şi dureroase, deşi absorbţia s-a accelerat în ultima perioadă.

Corina Creţu a mai spus că România este una dintre ţările în care diferenţele dintre oraşe şi mediul rural sunt în continuare stridente şi dureroase, deşi absorbţia s-a accelerat în ultima perioadă.

Eugen Teodorovici: "Acordul de Parteneriat 2014-2020 reprezintă, de fapt, strategia de dezvoltare a ţării noastre pentru următorii zece ani"

Investiţiile publice realizate în ultimii ani în ţara noastră au fost finanţate, în proporţie de aproximativ 50%, din fonduri europene, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Domnia sa a lansat oficial, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, "Acordul de parteneriat", care permite ţării noastre să acceseze 33 de miliarde de euro până în 2020.

Corina Creţu a mai spus că România este una dintre ţările în care diferenţele dintre oraşe şi mediul rural sunt în continuare stridente şi dureroase, deşi absorbţia s-a accelerat în ultima perioadă. Comisarul European a subliniat: "Trebuie să învăţăm să ne dezvoltăm împreună, pentru că altfel nu ne vom putea dezvolta pe termen lung, iar fondurile europene sunt un instrument cu ajutorul cărora UE ne predă lecţia solidarităţii între statele membre. România a făcut deja foarte multe lucruri bune cu aceste fonduri: au fost construiţi 124 km de autostradă, s-au reabilitat 923 km de drumuri judeţene, iar mii de oameni au acum acces la sisteme moderne de management al deşeurilor. De asemenea, a fost sprijinită relansarea cercetării ştiinţifice. În numai trei ani, din 2012 până în 2014, România a reuşit să investească 6,8 miliarde euro, adică 38% din fondurile care i-au fost alocate în perioada 2007 - 2013".

Eugen Teodorovici a declarat că, în prezent, ţara noastră are un grad de absorbţie de 44% a fondurilor europene alocate perioadei 2007-2013 şi că până la finalul acestui an vom avea o absorbţie de circa 50%. Domnia sa susţine, în continuare, că România va atinge, fără probleme, la finalul anului viitor, o absorbţie de 80%.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Programele Operaţionale prin care trebuie să atragem fonduri europene în perioada 2014-2020, au fost transmise la Comisie. Domnul Teodorovici a continuat: "Estimez că vom conveni cu CE asupra acestor programe, cu excepţia infrastructurii, la finalul lunii noiembrie. Procedura lor internă de avizare va mai dura. Noi vom lansa primele call-uri din noua programare chiar din acest an, care vizează competitivitatea, cercetarea şi resursele umane".

Ministrul apreciază că Acordul de Parteneriat 2014-2020 reprezintă, de fapt, strategia de dezvoltare a ţării noastre în următorii zece ani.

Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România în data de 6 august, ţara noastră fiind cel de-al 11-lea stat membru UE care a obţinut aprobarea acestui document.

Domnul Teodorovici a ţinut să precizeze: "Acordul de parteneriat este mai mult decât un simplu document care trasează o linie a modului în care vor fi alocaţi banii europeni. Documentul este un instrument fundamental de investiţii, care aşază România pe drumul corect în direcţia atingerii obiectivelor de creştere economică, sustenabilitate şi dezvoltare durabilă, pentru următorii ani. Mai mult decât atât, Acordul de Parteneriat reflectă eforturile comune ale ţării noastre şi ale Uniunii Europene depuse în vederea găsirii celei mai bune strategii de atingere a obiectivelor de reducere a decalajelor existente între regiuni, creştere a gradului de ocupare, a promovării incluziunii sociale şi educaţiei performante. Următorul pas pe care trebuie să îl facem este să ducem la bun sfârşit dialogul pe care autorităţile române îl au cu serviciile Comisiei pentru definitivarea programelor operaţionale, astfel încât majoritatea acestora să fie adoptată până la finalul acestui an".

Principalele direcţii de dezvoltare sunt promovarea competitivităţii şi a dezvoltării locale, crearea de locuri de muncă, reducerea inegalităţilor prin programe de incluziune socială, dezvoltarea infrastructurii şi creşterea eficienţei energetice şi protecţia mediului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb