CORINA POPESCU, MINISTERUL ENERGIEI: "Tehnologia va permite regenerabilelor să intre pe piaţă fără schemă suport"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 mai 2016

"Tehnologia va permite regenerabilelor să intre pe piaţă fără schemă suport"

Statul român ar trebui ca, în cazul în care gândeşte o nouă schemă de sprijin pentru energiile regenerabile, să realizeze mai întâi propriile studii de fundamentare, atât din perspectiva concurenţei pe piaţă, cât şi a consumatorului final care plăteşte, susţine secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu.

Domnia sa a explicat, citată de Agerpres: "În 2010, România a îndeplinit una dintre cele mai atractive scheme suport pentru energiile regenerabile la nivel european. A fost un boom comparativ cu cel imobiliar. Într-o perioadă foarte scurtă am avut o dezvoltare foarte rapidă a acestui sector care se dorea susţinut de stat. Consumatorii au început să conteste, au apărut modificări în timpul jocului care, evident, au nemulţumit investitorii. Astăzi suntem într-o situaţie stranie. Toţi investitorii contestă ceea ce se întâmplă şi consumatorii se plâng. De ce am ajuns în această situaţie? Pentru că atunci când am definit-o, nu am avut foarte bine fundamentată această schemă. Ar trebui ca, în situaţii similare, statul să aibă studii referitoare la cum este afectată concurenţa şi care este gradul de suportabilitate din partea consumatorilor".

Ea a reamintit faptul că în 31 decembrie 2016, intrarea în această schemă suport se închide, iar România va trebui să îşi asume noi targeturi pentru energie regenerabilă.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei nu are în intenţie definirea unei noi scheme suport începând din 1 ianuarie 2017. "Ne-am propus să definim strategia energetică. Am parcurs două etape şi suntem în a treia, a modelării matematice. Nu avem în intenţie definirea unei noi scheme suport începând cu 1 ian 2017", a mai spus oficialul citat.

Potrivit acestuia, tehnologia evoluează rapid în domeniu, fapt care va permite regenerabilelor să intre pe piaţă fără schemă suport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Afirmatia conform careia schema de sprijin nu a fost suficient fundamentata, n-au fost studii etc. este un leitmotiv al multor oficiali romani din domeniu. Este o scuza convenabila, pe care a folosit-o si Nita, a folosit-o si Nicolescu, acum vad c-o foloseste si d-na Popescu, au mai folosit-o si altii.

    Este insa o scuza falsa, un neadevar; as fi tentat sa-i spun minciuna, insa asta presupune rea intentie si nu cred ca e cazul, acesti oameni pur si simplu nu stiu cum au stat lucrurile la vremea respectiva. 

    Adevarul e ca au existat suficiente studii; unul dintre ele, remarcabil de precis, a stat pe site-ul ANRE ani si ani de zile. S-ar putea sa mai fie si-acum, daca se incumeta cineva sa caute prin acel site exceptional de opac si user-unfriendly. 

    Studiul arata ca impactul schemei de sprijin urma sa ajunga la aproape o treime din factura la nivelul anilor 2016-2018 daca lucrurile nu se schimbau. 

    Iar guvernul de la vremea respectiva (cred ca era unul din guvernele Boc) a gasit de cuviinta sa actioneze facand schema chiar MAI atractiva, cu sase CV pentru fotovoltaic etc.

    Ce-a urmat, se stie. Incapabile sa urmeze un drum drept, autoritatile au trecut in extrema cealalta, exista deja si se vor inmulti falimentele, unii ameninta cu procese la curti de arbitraj internationale etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb