CORLĂŢEAN, DESPRE CRIMEEA: "România, ca membră NATO, nu este în pericol direct"

V.B.
Internaţional / 23 martie 2014

Update 10:32 Corlăţean: "Anexarea Crimeei este o agresiune, dar nu poate fi comparată cu Kosovo"

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, la un post TV, că anexarea Peninsulei Crimeea de Rusia este o agresiune, din cauză că încalcă, prin acţiune armată, principiul inviolabilităţii frontierelor unui stat.

"Faptul că în secolul XXI se schimbă frontier în această zonă, o zonă europeană, încălcarea principiului inviolabilităţii frontierelor prin acţiune armată este o agresiune", a spus Corlăţean, precizând că ţara noastră, în coordonare cu partenerii NATO, urmăreşte evenimentele din Ucraina cu "foarte mare atenţie".

Chestionat dacă sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei I s-au părut prea uşoare, Titus Corlăţean a replicat: "UE a avut capacitatea de a se strânge foarte rapid şi de a adopta un ritm progresiv al sancţiunilor".

Întrebat care este diferenţa dintre Kosovo şi Crimeea, şeful diplomaţiei române a răspuns că "sunt subiecte diferite", subliniind faptul că în Kosovo, spre deosebire de Crimeea, "a fost un conflict sângeros".

În Peninsula Crimeea, "Rusia şi-a jucat foarte bine cărţile (în accepţiunea sa) - nimeni n-a pus acest lucru sub semnul întrebării", a spus Corlăţean, referindu-se la sprijinirea, de către Federaţia Rusă, a unor manifestaţii pro-ruse în Crimeea.

Totuşi, "faptul că Rusia a invocat cetăţenii de etnie rusă nu este un principiu recunoscut în dreptul internaţional", a subliniat Titus Corlăţean.

Oficialul român a subliniat că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo, dar a apreciat evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina.

---

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, la un post de televiziune, că ţara noastră, ca membră NATO, nu este în pericol direct pe fondul evenimentelor din Crimeea, blocul militar fiind obligat să intervină în cazul în care orice stat membru are probleme de securitate militară.

"În cazul apariţiei unui risc de securitate manifest, toate statele alianţei intervin pentru a apăra statul respectiv", a explicat Corlăţean, dând ca exemplu situaţia Turciei: când mai multe rachete din Siria au lovit teritoriul turc, NATO a deplasat acolo o serie de baterii antiaeriene Patriot.

Referitor la Transnistria, domnia sa a apreciat că regiunea separatistă "este într-o zonă de conflict prelungit, aparent îngheţat", ceea ce generează riscul unei eventuale contagiuni, pe care autorităţile române doresc să îl evite.

Întrebat de ce nu a intervenit NATO în cazul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, Titus Corlăţean a explicat că Ucraina nu a mai dorit să adere la Alianţa Nord-Atlantică după summitul din 2008 de la Bucureşti, ţara rămânând într-o situaţie de colaborare cu blocul militar occidental.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb