CORNEL NISTORESCU: "Sunt persoane care dau directorilor din TVR 3000 de euro pentru o oră de emisiune"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 7 mai 2015

"Sunt persoane care dau directorilor din TVR 3000 de euro pentru o oră de emisiune"

Irina Radu: "Dacă există astfel de cazuri, nu trebuie să generalizăm"

Situaţia falimentară în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV) i-a adunat, ieri, într-unul din studiorile instituţiei, pe reprezentanţii televiziunii publice şi pe cei ai organizaţiilor media, care au purtat discuţii aprinse pe marginea problemelor grave cu care se confruntă instituţia.

În timp ce conducerea televiziunii şi şefii asociaţiilor de profil au opinat că situaţia din SRTV se datorează exclusiv politicului, cunoscutul jurnalist Cornel Nistorescu a susţinut că "situaţia televiziunii de stat este o problemă politică, dar şi o problemă a TVR".

Domnia sa a fost extrem de vehement: "De ani şi ani, această instituţie este o problemă a celor care au condus-o şi mă refer la partipriurile oamenilor din conducere şi a redacţiilor.

Televiziunea publică este o mare armată care nu se mai coordonează şi nu se mai justifică. Nu puteţi cere respect atâta vreme cât televiziunea este atât de băltită. Există operaţiuni de genul «dăm 3000 de euro redactorului şef şi directorului şi avem o emisiune de o oră la TVR». Televiziunea publică a devenit un fel de televiziune privată pe persoană. De aceea, demersul oamenilor din televiziune pentru ca aceasta să-şi revină din punct de vedere financiar nu mai are ecoul scontat din cauza partipriurilor politice, economice şi chiar morale, în unele cazuri".

Deşi afirmaţiile sale au fost susţinute de Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, directorul de programe Irina Radu s-a arătat profund deranjată de afirmaţiile lui Cornel Nistorescu şi a intenţionat chiar să părăsească dezbaterea, menţionând că, şi în situaţia în care există astfel de cazuri, acestea nu trebuie generalizate.

Stelian Tănase: "Avem emisiuni obligatorii, care nu au rating şi nu sunt bine făcute"

Stelian Tănase, preşedintele-director general al televiziunii publice, a ţinut să precizeze că, la televiziunea de stat, o serie de emisiuni nu sunt de calitate şi nu au rating

"Avem emisiuni obligatorii, care nu au rating şi nu sunt bine făcute", a precizat domnia sa, adăugând: "Emisiunile cu Ministerul Apărării ar putea ieşi foarte bine, pentru că ei (n.r. Ministerul Apărării) au subiecte, dar noi nu o facem aşa cum trebuie. (...) Unii (n.r. dintre jurnaliştii televiziunii publice) au problemele lor, poate îşi doresc o casă, au vreun interes, nu fac jurnalism".

Domnul Tănase a spus că mai mulţi şefi de partide politice i-au "cerut anumite decizii", pe care le-ar fi refuzat, fără să dorească să ofere mai multe detalii legate de acest aspect.

"Deşi la început am vrut să renunţ la această funcţie, pentru că mi se părea prea greu, acum nu am de gând să demisionez, aştept să fiu dat afară, a început să-mi placă războiul cu politicul", a mai declarat şeful SRTV.

Eugen Vasiliu, manager de proiect din cadrul TVR, a completat că falimentarea televiziunii publice şi menţinerea ei în acest stadiu sunt aspecte "dorite de toată clasa politică".

Printre alte măsuri care au provocat pierderi instituţiei se numără reducerea taxei TV şi menţinerea ei la nivelul de 4 lei pe lună, dar şi eliminarea reglementării care preveder eliminarea TVA, a mai spus acesta.

Mesajul a fost susţinut şi de Mircea Toma, directorul Active Watch, care a precizat că piaţa informaţiei de interes public de la noi este în criză şi că asistăm la o degradare a informaţiilor din spaţiul televizat, anumite posturi care ar fi trebuit să transmită informaţii transformându-se în posturi de propagandă.

"În aceste condiţii, alternativa care ne rămâne este televiziunea publică, dar în cadrul acesteia se manifestă o voce a politicului", susţine domnia sa.

La rândul său, Cristian Godinac, preşedintele MediaSind, a subliniat că organizaţiile de profil au avut diverse solicitări la Parlament - majorarea numărului membrilor CA cu specialişti şi oameni din societatea civilă, despărţirea funcţiei de preşedinte de cea de director general etc., dar că orice acţiune de acest gen "a murit".

Tănase: "Dacă nu va exista o nouă lege pentru televiziunea publică, degeaba se încearcă paliative"

Dacă nu va exista o nouă legea pentru televiziunea publică, degeaba se încearcă paliative, a afirmat, ieri, Stelian Tănase, precizând că schiţa pentru realizarea unei legi doar pentru televiziunea de stat este într-un stadiu avansat.

Şeful SRTV a declarat: "Televiziunea publică a încercat să ţină pasul cu noul fenomen în care politicienii s-au înghesuit pe toate televiziunile comerciale. Este un marş al politicienilor noştri la televiziunile private. (...) În alte ţări nu vezi preşedinţi şi premieri pe ecrane, iar la noi se amestecă politicienii cu vedetele din revistele glossy, fotbaliştii cu infractorii etc. (...) TVR serveşte interesul public, nu de ce ăla şi-a luat amantă şi cât a furat el. Sper ca o lege nouă să reglementeze toate aceste distorsiuni".

Printre altele, reprezentanţii TVR propun definirea în amănunt a menirii televiziunii de stat, înfiinţarea unui Consiliu de supraveghere a misiunii publice a televiziunii format din 13 membri din care doar patru din domeniul politicului, durata mandatului preşedintelui să fie de şase ani, directorul general să fie ales prin licitaţie - pe baza unui proiect managerial.

De asemenea, se propune indexarea taxei TV, automat sau la hotărârea CA, în funcţie de cheltuielile anuale, coroborat cu renunţarea la serviciile de publicitate şi prezentarea Raportul TVR în Parlament o dată la trei sau la şase ani, precum şi lărgirea bazei de taxare la toţi deţinătorii de contracte de furnizare a energiei electrice şi recalcularea comisionului plătit către companiile de electricitate care colectează taxa TV.

Situaţia TVR la finalul anului 2014:

VENITURI - 544,2 milioane lei

CHELTUIELI - 625,8 milioane lei

PIERDERI - 81,5 milioane lei

DATORII - 699,4 milioane lei

Godinac: "Parlamentarii sunt gata să aprobe unificarea SRR cu SRTV şi cu Agerpres, personalul urmând să fie redus la jumătate"

Parlamentarii pregătesc aprobarea proiectului care vizează unificarea Societăţii Române de Radio cu SRTV şi cu agenţia de presă Agerpres, potrivit lui Cristian Godinac.

Domnia sa ne-a precizat: "De ani există un proiect de copiere a modelului falimentar unguresc prin unificarea celor trei instituţii publice de media, sub conducerea actualului PDG al SRR.

Proiectul ar urma să fie aprobat în această toamnă.

Se doreşte crearea unei companii naţionale de media cu aproximativ 2000-2500 de angajaţi plăţi de la bugetul statului, pentru ca instituţiile publice să fie mai uşor controlate. Acum, în cele trei instituţii lucrează circa 5.500 de angajaţi.

Va fi redus numărul salariaţilor în detrimentul misiunii publice a celor trei societăţi de a informa corect cetăţeanul".

În opinia domnului Godinac, efectele vor fi dezastruoase în primul rând pentru cetăţeni.

"Din punctul de vedere al libertăţii de exprimare ar fi un dezastru pe plan european şi mondial, iar noi vom fi nevoiţi să reacţionăm. Vom face proteste, ne vom duce la Bruxelles. Este un atac la democraţie. Să suprimi activitatea a trei instituţii care, prin lege, au anumite misiuni publice este destul de grav. Sper să se renunţe la acest proiect cât mai curând".

Potrivit preşedintelui MediaSind, în afară de Ungaria, nicio ţară nu mai are un astfel de model.

"Nici în timpul comunismului Agerpres nu a fost unită cu radioul şi televiziunea. Este cea mai veche agenţie de presă din ţară. Noi tragem un semnal de alarmă pentru ca aceste intenţii să nu se pună în practică", ne-a mai spus domnia sa.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Interesanta ideea," indexarea taxei TV automat sau la hotararea CA in functie de cheltuielile anuale" ! Adica, nu-ti ajung banii pentru ca nu te incadrezi in buget,in bugetul pe care tu l-ai fixat,nicio problema maresti taxa TV ! Vrei sa-ti platesti invitatii de bla,bla,alesi pe spranceana evident, sau poate vrei sa(sa-ti) acorzi niste sporuri salariale sau niste prima ca viata-i grea nu-i asa,care-i problema, maresti taxa !Faci niste lucrari de intretinere-reparatii,aduci firma prietena care o stie cu parandaratu' sau odata cu zugravirea unui studio de cateva mii de metri patrati iti rezolva si tie locuinta gratis, ce mai conteaza o suta-doua de metri pastrati, ca doar plateste fraierul,pardon contribuabilul, taxa TVmajorata conform hatararii Ca. Hai ca sunteti de ras.Sau de plans ? Sau penali ?

    1. Lucrurile trebuiesc lamurite, tvr este supraponderala ,30% din personal ajunge ,un Borza ar face ordine,,

      DNA daca arunca un ochi in TVR ,se inchide TVR ..

      Borza intii sa scape de urmarire la furturile lui si dupa aia poate sa fure si la TVR.

    Platesc de zeci de ani taxa de TVR atat acasa cat si la firma si nu pot sa ma uit la nici o emisiune. Acum catva ani ma uitam la Telenciclopedie si Formula 1 insa de ani de zile nu mai am nimic acceptabil de vazut. In emisiunile de la Realitatea, Tanase parea intreg la cap insa a devenit prea usor tipul intelectualului bugetofag atat de specific epocii de trista amintire Basescu.

    1. ...ca epoca de dupa el este de vesela amintire...

      Timpul va arata ca epoca Basescu este cea in care a fost devalizata economia, batjocorita justitia (a se vedea dosarele care au zacut in nelucrare si retrocedarile furate cu mana justitiei), pervertit orice criteriu de meritocratie (a se vedea curvele care dau exemple de moralitate si hotii care perorau despre infaptuirea justitiei) etc. Epoca Basescu, trebuie tinuta minte ca atare pentru ca se daca nu suntem atenti se va putea repeta. Naparcii trebuie sa ii spui pe nume si sa o calci pe cap, altfel se intoarce si te musca. Nu o fi veselie nici acum, dar ar fi pacat sa ii uitam pe Base, PDL&CO

      TVR este util și trebuie să continue. Faptul că tu nu urmărești nimic ar putea fi preferințele tale de vină.

       

      Faptul este că TVR-ul adresează canale de informație către minoritățile naționale, către agricultori și lumea rurală, către evenimentele naționale care nu aduc rating (competiții sportive cu reprezentanți naționali la gimnastică, patinaj, etc, spectacole, festivalul Enescu), către monarhiști (Ora Regelui). 

      Nu privesc prea mult la TV, dar TVR ocupă o bucată semnificativă din zapping. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb