Mai multe milioane de persoane se aflau astăzi în carantină în China din cauza unei recrudescenţe a epidemiei de coronavirus care a stârnit temeri în special la Shanghai că restricţiile se vor întoarce la o lună după ce a fost ridicat un lockdown îndelungat şi epuizant, informează AFP, conform News.ro.
Ministerul Sănătăţii a raportat astăzi circa 300 de noi cazuri pozitive de COVID-19 în toată ţara.
Principala zonă afectată este provincia estică Anhui, unde 1,7 milioane de persoane din două cantoane rurale au fost plasate în lockdown.
Începând de duminică însă, cazuri pozitive au fost semnalate şi la Shanghai.
Testarea obligatorie au fost lansată în majoritatea districtelor, în timp ce toate cluburile de karaoke din oraş au fost închise miercuri. Unele infectări par să fie legate de aceste locuri de divertisment, au declarat autorităţile.
O parte a locuitorilor din Shanghai se teme de o revenire a restricţiilor, la cinci săptămâni după ce a fost ridicat un lockdown de două luni în cel mai mare oraş din China.
O îngrijorare amplificată de primirea de către unele gospodării a raţiilor alimentare, potrivit unor mesaje partajate masiv pe reţelele de socializare.
"Districtul Putuo (din centrul Shanghai-ului) trimite din nou legume", a scris un locuitor pe WeChat.
La o distanţă de 1.400 km, marele oraş Xi'an din nordul ţării reimpune "măsuri de control" după depistarea unui focar de Omicron cu subvarianta BA.5.2, potrivit autorităţilor sanitare locale.
Această tulpină este considerată ca fiind mai contagioasă, dar mai puţin virulentă.
Cu toate acestea, ea reprezintă o nouă provocare pentru China, una dintre ultimele ţări din lume care aplică încă strategia "zero COVID" pentru a combate epidemia de coronavirus. Strategia constă în campanii masive de depistare, carantină obligatorie în cazul unui test PCR cu rezultat pozitiv şi lockdown-uri ţintite.
Guvernul chinez consideră că această politică sanitară este necesară pentru a proteja resursele medicale, limitate în anumite zone, şi persoanele vârstnice, în rândul cărora rata de vaccinare este relativ scăzută.
Potrivit estimărilor băncii Nomura, cel puţin 114 milioane de chinezi sunt afectaţi în prezent de diverse restricţii de călătorie, inclusiv de lockdown-uri, prin comparaţie cu 66 de milioane în urmă cu o
saptămână.