Coronavirus, posibil să devină cea mai mare îngrijorare macro din ultimul deceniu

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 februarie 2020

Coronavirus, posibil să devină cea mai mare îngrijorare macro din ultimul deceniu

Pieţele asiatice au scăzut ieri pe fondul răspândirii coronavirusului în întreaga lume, dar şi pe fondul advertismentelor autorităţilor din sănătate care susţin că guvernele nu sunt pregătite pentru focar, conform AFP.

Incertitudinea investitorilor în ceea ce priveşte direcţia pe termen scurt, urmată de un deficit de cumpărători, mulţi dintre ei preferând să rămână pe margine până la reducerea incertitudinii, a determinat un declin de 3% pentru principalii trei indici de pe Wall Street.

Noile cazuri de epidemie raportate în Austria, Italia şi Spania, îi determină pe investitori să fie din ce în ce mai temători de impactul virusului asupra economiei globale. Numărul morţilor depăşeşte acum 2.700, în timp ce persoanele infectate se apropie de 80.000, deşi cazurile noi din China, sunt în scădere.

Bruce Aylward, consilier în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de la Geneva, a condus o misiune de experţi internaţionali în China salutând carantina drastică şi măsurile de contravenţie luate. El le-a spus reporterilor că alte naţiuni "pur şi simplu nu sunt pregătite" pentru a diminua focarul, adăugând: "Trebuie să fiţi gata să gestionaţi acest lucru la o scară mai mare ... şi trebuie făcut rapid".

OMS a mai anunţat că ţările trebuie "să se pregătească pentru o potenţială pandemie" - un termen folosit pentru a descrie o epidemie care se răspândeşte pe scară largă în întreaga lume.

Preocupare pentru necunoscut

"Vedem că avansul economiei globale ar putea să se oprească, deoarece efectele combinate ale unui virus gripal şi încercările tardive de a stopa răspândirea acestuia pe tot globul, ridică perspectiva unui -sneeze- economic", a spus analistul CMC Markets din Marea Britanie, Michael Hewson.

Investitorii bulversaţi s-au grăbit să rămână cu tranzacţiile în "paradisuri sigure", iar randamentul titlurilor de credit al trezoreriei americane pe 10 ani, cât şi pe 30 de ani stă la valori minime, în timp ce yenul japonez a urcat şi dolarul a avansat în detrimentul monedelor cu randament ridicat.

Cu toate acestea, dolarul a fost ţinut sub control prin speculaţii, în cazul în care Rezerva Federală ar fi fost nevoită să reducă ratele dobânzilor pentru a sprijini pieţele, oficialii americani afirmând că deocamdată economia rămâne stabilă.

Preţurile petrolului au fost din nou în scădere, după trei zile de pierderi abrupte, care au anulat aproximativ 7% din principalele contracte, deşi analiştii avertizează că răspândirea virusului ar putea face pagube consistente în economia SUA.

Indicele de volatilitate VIX se află la cel mai înalt nivel din ultimul an, deşi aurul, de obicei o ţintă principală pentru cei care caută adăpost în caz de tulburare economică, a fost subjugate. Analiştii sugerează că acest lucru se datorează traderilor care încasează pentru a acoperi marja de pierdere.

"A sugera că piaţa nu este afectată de coronavirus care poate devenii o pandemie, ar putea fi foarte bine subestimarea secolului. Virusul ar putea să se transforme în cea mai mare îngrijorare macro a deceniului", a spus Stephen Innes, de la AxiCorp.

Strategul Ken Berman, de la Gorilla Trades, a adăugat: "Având în vedere răspândirea rapidă a virusului, economia globală va suferii cel puţin un şoc pe termen scurt, dar în cazul în care focarul va fi redus în primăvară, am putea vedea o redresare economică rapidă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb