Pieţele asiatice au scăzut ieri pe fondul răspândirii coronavirusului în întreaga lume, dar şi pe fondul advertismentelor autorităţilor din sănătate care susţin că guvernele nu sunt pregătite pentru focar, conform AFP.
Incertitudinea investitorilor în ceea ce priveşte direcţia pe termen scurt, urmată de un deficit de cumpărători, mulţi dintre ei preferând să rămână pe margine până la reducerea incertitudinii, a determinat un declin de 3% pentru principalii trei indici de pe Wall Street.
Noile cazuri de epidemie raportate în Austria, Italia şi Spania, îi determină pe investitori să fie din ce în ce mai temători de impactul virusului asupra economiei globale. Numărul morţilor depăşeşte acum 2.700, în timp ce persoanele infectate se apropie de 80.000, deşi cazurile noi din China, sunt în scădere.
Bruce Aylward, consilier în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de la Geneva, a condus o misiune de experţi internaţionali în China salutând carantina drastică şi măsurile de contravenţie luate. El le-a spus reporterilor că alte naţiuni "pur şi simplu nu sunt pregătite" pentru a diminua focarul, adăugând: "Trebuie să fiţi gata să gestionaţi acest lucru la o scară mai mare ... şi trebuie făcut rapid".
OMS a mai anunţat că ţările trebuie "să se pregătească pentru o potenţială pandemie" - un termen folosit pentru a descrie o epidemie care se răspândeşte pe scară largă în întreaga lume.
• Preocupare pentru necunoscut
"Vedem că avansul economiei globale ar putea să se oprească, deoarece efectele combinate ale unui virus gripal şi încercările tardive de a stopa răspândirea acestuia pe tot globul, ridică perspectiva unui -sneeze- economic", a spus analistul CMC Markets din Marea Britanie, Michael Hewson.
Investitorii bulversaţi s-au grăbit să rămână cu tranzacţiile în "paradisuri sigure", iar randamentul titlurilor de credit al trezoreriei americane pe 10 ani, cât şi pe 30 de ani stă la valori minime, în timp ce yenul japonez a urcat şi dolarul a avansat în detrimentul monedelor cu randament ridicat.
Cu toate acestea, dolarul a fost ţinut sub control prin speculaţii, în cazul în care Rezerva Federală ar fi fost nevoită să reducă ratele dobânzilor pentru a sprijini pieţele, oficialii americani afirmând că deocamdată economia rămâne stabilă.
Preţurile petrolului au fost din nou în scădere, după trei zile de pierderi abrupte, care au anulat aproximativ 7% din principalele contracte, deşi analiştii avertizează că răspândirea virusului ar putea face pagube consistente în economia SUA.
Indicele de volatilitate VIX se află la cel mai înalt nivel din ultimul an, deşi aurul, de obicei o ţintă principală pentru cei care caută adăpost în caz de tulburare economică, a fost subjugate. Analiştii sugerează că acest lucru se datorează traderilor care încasează pentru a acoperi marja de pierdere.
"A sugera că piaţa nu este afectată de coronavirus care poate devenii o pandemie, ar putea fi foarte bine subestimarea secolului. Virusul ar putea să se transforme în cea mai mare îngrijorare macro a deceniului", a spus Stephen Innes, de la AxiCorp.
Strategul Ken Berman, de la Gorilla Trades, a adăugat: "Având în vedere răspândirea rapidă a virusului, economia globală va suferii cel puţin un şoc pe termen scurt, dar în cazul în care focarul va fi redus în primăvară, am putea vedea o redresare economică rapidă".