La patru luni după prima recoltare făcută de Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău, tratamentul cu plasmă hiperimună se poate face şi în Spitalul Judeţean din municipiul Buzău. Unitatea medical, care are două secţii exterioare, cu aproximativ o sută de paturi, transformate în spaţii destinate pacienţilor COVID-19, a primit în 6 august acordul Ministerului Sănătăţii pentru a putea face tranfuzii cu plasmă hiperimună recoltată de la pacienţii care s-au vindecat de infecţia cu SARS-CoV-2.
"Acum avem schema completă pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, în Terapie intensivă. Din câte ştim din experienţa ţărilor europene care au avansat mai mult în tratamentul pentru COVID-19, se pare că această transfuzie cu plasmă de la pacienţii care au anticorpi pentru tratarea acestei boli ajută în vindecarea mai rapidă a bolnavilor în stare gravă, mai ales a celor intubaţi", a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Judeţean Buzău.
Până acum, doar un singur pacient internat la ATI, în Spitalul Judeţean Buzău, a beneficiat de transfuzie cu plasmă hiperimună. Este vorba despre omul de afaceri Ionel Turturică, pentru care însă s-a adus plasmă de la Ploieşti.
Asta pentru că, în Buzău, doar şase dintre cele 1402 persoane vindecate de la debutul pandemiei au acceptat să doneze plasmă. Însă, pe de altă parte, mulţi dintre cei care au vrut să facă acest gest nu au putut pentru că nu au avut nivelul de anticorpi necesar. De exemplu, din aproape 20 de persone testate în vederea donării de plasmă, doar trei au putut dona. Însă, speranţele reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău au crescut odată cu schimbarea normelor în baza cărora se poate face donarea de plasmă necesară în tratarea COVID-19. Mai exact, odată cu aceste modificări, un număr mai mare de persoane pot dona, ceea ce s-a şi întâmplat. În ultimele două zile, deja trei buzoieni au donat plasmă.
Este vorba despre o familie, sot şi soţie, infectaţi cu SARS-CoV-2 şi o a treia persoană, un bărbat. Cei trei au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani şi au trecut prin forme medii spre grave de boală. Fiecare dintre cei care au donat şi-a manifestat dorinţa de a repeta gestul şi după două săptămâni.
Buzăul ajunsese, ieri, la 2077 de cazuri COVID-19, iar 1402 sunt deja vindecate de infecţia cu SARS-CoV-2. Ieri, numărul deceselor a ajuns la 70. Cea mai mare problemă autorităţilor din Buzău este reprezentată de locurile pentru internarea pacienţilor COVID 19. În prezent, 148 de pacienţi confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, în evidenţele medicilor de familie.