Corporaţia "CRIMA" Reţeaua transfrontalieră Kiss-Taylor

Ziarul BURSA #Companii / 15 noiembrie 2010

Firma prin care Kiss Laszlo Gyorgy lucrează în România, Lamark Tax Planning Consult SRL, este veriga unei controversate reţele offshore specializată în acoperirea identităţilor. Organizaţia se ramifică pe toate continentele şi este investigată pentru trafic de armament între ţări supuse embargoului, pentru spălarea banilor unui cartel mexican de droguri şi pentru evaziune fiscală în Balcani.

La nivel global, industria offshore funcţionează în reţele transfrontaliere. Un sistem aparent invizibil, ramificat pe toate coordonatele geografice, creează companii internaţionale, camuflează indivizi controversaţi în ţările lor şi fentează autorităţi fiscale. Kiss Laszlo Gyorgy şi firma pe care el o conduce în România, Lamark Tax Planning Consult SRL, fac parte dintr-o asemenea filieră.

Principiul de business în domeniu presupune, cel puţin, trei faze primare. De exemplu, dacă un cetăţean european vrea să ţină departe de ochii publicului şi de cei ai Fiscului implicarea sa într-o afacere, poate apela la un consultant offshore din ţara lui.

Pasul unu:

acesta din urmă identifică o jurisdicţie offshore, adecvată intereselor clientului.

Pasul doi:

consultantul ia legătura cu un agent local, special autorizat să înfiinţeze companii sau fundaţii exclusiv în jurisdicţia offshore aleasă.

Pasul trei:

pentru compania nou înfiinţată, avocatul offshore european deschide conturi bancare în ţări precum Elveţia, Lichtenstein, Cayman Islands sau Lituania, care garantează prin lege secretul bancar.

Orice consultant offshore prolific dispune, astfel, de un sistem internaţional de conexiuni în majoritatea paradisurilor fiscale. Cele mai importante verigi din lanţ sunt agenţii care formează companii (registered agents) şi care asigură serviciile administrative ulterioare: sediu virtual, acţionari şi directori nominali ("proxies"), împuterniciri etc.

Kiss Laszlo Gyorgy are toate aceste butoane la îndemână. Diferiţii agenţi locali cu care lucrează pe întreg mapamondul sunt entităţi rezidente în statele offshore unde au primit licenţă şă înfiinţeze companii.

Kiss este primul depozitar unde se arhivează secretele financiare ale clienţilor săi: identităţi, conturi şi chiar sume rulate în circuit. În biroul lui din Piaţa Victoriei se copiază paşapoarte, carduri de identitate se depun facturi de utilităţi şi scrisori de referinţe bancare. În mod normal, consultantul bucureştean intermediază informaţiile pentru că, după atentatele teroriste din 2001, datele personale ale proprietarului de offshore sunt cerute de cei mai mulţi agenţi locali. Întodeauna pentru uz intern - niciodată pentru public. Uneori, însă, IBC-urile sunt comandate pe numele lui Kiss sau ale angajaţilor Lamark Tax Planning Consult SRL. În aceste situaţii, identitatea beneficiarului real este dublu securizată: în primul filtru sunt oamenii din structura Lamark, care, la rândul lor, pot fi mascaţi de "proxies" (acţionari şi directori nominali) interpuşi de agentul local din zona offshore.

Reţeaua în care activează Kiss Laslo Gyorgy este conectată operativ în toate paradisurile fiscale de pe planetă, protejând interesele unor influente grupări de afaceri.

Delaware: "Uncle Sam Will Fight Your Taxes!"

Registered Agent: Delaware Intercorp, Inc. Adress: 113 Barksdale Professional Center, Newark, County New Castle, 19711.

Pe coasta de est a Statelor Unite, la doar 3 ore de mers cu maşina dinspre Washington DC, penultimul stat ca mărime reprezintă "visul american" în materie de offshore. Facilităţile fiscale şi de anonimizare au transformat Delaware într-unul dintre cele mai opace centre IBC din lume. Aici, face profit şi Kiss Laslo Gyorgy.

Newark, punctul de pe hartă în care statele Maryland şi Pennsylvania se întâlnesc cu Delaware, este strategic pentru consultantul român. În centrul tipic de orăşel american de provincie, mii de firme LLC (Limited Liability Company) sunt înregistrate în câteva zeci de sedii virtuale. Constant, asta se întâmplă şi în birourile Delaware Intercorp Inc. - agentul local care onorează comenzile din Europa de Est, trimise de Kiss. Înfiinţarea unei companii offshore durează maximum două zile, iar expedierea în România a kit-ului cu documente - aproximativ 2-3 săptămâni. Clienţii lui Kiss care optează pentru paradisul fiscal american au de ales între companii deja rezervate de Lamark (România) la Delaware Intercorp (USA), sau pentru unele noi. Invariabil, însă, toate au aceeaşi adresă şi acelaşi agent registratar - condus de avocatul comercial Russell P. Rozanski.

Cinicul anonimat

Kiss pariază pe toate avantajele offshore din Delaware, promovându-le agresiv. În 2007, consultantul bucureştean a scris o carte pe această temă: "United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!" (http://www.delaware.ro). Bazată pe "legislaţia federală americană în materie fiscală şi comercială în vigoare din mai 2007", cartea lui Kiss este, practic, manual de utilizare a unui IBC american. Punct cu punct, sunt detaliate toate şmecheriile offshore menite să eludeze taxele altor ţări: de la plata unor servicii fictive, până la achiziţii cu intermediari controlaţi şi preţuri umflate.

Unul dintre atuurile offshore din Delaware este metoda "Proxy", explicată ştiinţific de Kiss în capitolul "Operaţiuni Anonime". Printre altele, avocatul român îşi seduce clienţii arătând cât de uşor permite legislaţia americană substituirea identităţii în tranzacţii internaţionale. Reproducem integral capitolul:

"Datorită demonizării de către mass-media a instituţiei companiei offshore, din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri recurg în cadrul diferitelor tranzacţii comerciale derulate prin intermediul companiilor offshore la instituţia funcţionarilor nominali.

Ce sunt aceşti funcţionari nominali?

Funcţionarii nominali sunt persoanele juridice sau fizice care "acoperă" adevăratul acţionar sau director al unei companii offshore. Mai pe româneşte, dacă domnul Ixulescu nu doreşte să apară ca acţionar în propria companie offshore, el poate "închiria" o persoană. De cele mai multe ori, este vorba despre o persoana juridică ce va apărea în locul lui în actele constitutive ale companiei.

Astfel, nimeni nu poate afirma că dl. Ixulescu are o companie offshore decât cu riscul unui proces. Se poate demonstra oricând, prin prezentarea certificatului de acţionar al companiei offshore în cauză, că acţionar nu este dl. Ixulescu, ci o altă companie.

Întrebarea care se pune de cele mai multe ori este: "Care este garanţia domnului Ixulescu că acţionarul nominal nu va abuza de poziţia lui în detrimentul intereselor domnului Ixulescu?"

Garanţiile sunt de ordin juridic. Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor se face prin acte de semnătură privată (nefiind necesară legalizarea contractului de acţiuni). Legea nu prevede un termen pentru operarea în registrul acţionarilor a menţiunilor cu privire la transmiterea acţiunilor. Astfel, stând lucrurile, acţionarul nominal va remite un contract de vânzare a acţiunilor companiei domnului Ixulescu. Acest document este semnat de < vânzător > (de acţionarul nominal), dar nu este datat.

Prin simpla datare, dl.Ixulescu poate deveni oricând acţionarul companiei. Documentul se poate, bineînţeles, antedata. Contractul de vânzare de acţiuni dintre acţionarul nominal şi beneficiarul adevărat al companiei este un document intern, nedisponibil ochiului curios al terţilor.

De multe ori, acţionarul nominal este dublat şi de un director nominal. După cum în prealabil bănuiţi, directorul nominal este o persoană fizică care apare în actele constitutive ale companiei offshore, având rolul de a-l acoperi pe adevăratul director (dl. Ixulescu) al companiei.

Există două moduri prin care dl. Ixulescu poate controla de la "distanţă" compania, în condiţii de anonimitate:

Primul este să solicite de la directorul nominal o procură generală prin care este împuternicit să exercite toate drepturile pe care le-ar fi avut dacă ar fi fost director. Astfel, dl. Ixulescu se va putea comporta ca şi directorul companiei, fără să fie însă trecut în actele companiei offshore ca director. Poate cineva să spună că dl. Ixulescu este directorul companiei offshore? Nu! Directorul este altcineva, dovadă fiind actele constitutive ale companiei în care altcineva apare ca fiind deţinătorul funcţiei de director.

Există şi un alt mecanism, cu un grad mai ridicat de protecţie a identităţii adevăratului director (beneficiar) al companiei offshore. În acest caz, directorul nominal (persoană fizică străină sau un consultant profesionist din România), va primi indicaţii precise de la dl. Ixulescu cu privire la actele pe care să le săvârşească funcţionarul nominal în numele companiei. Directorul nominal va semna (la indicaţiile domnului Ixulescu) contractele societăţii offshore, va putea să semneze chiar şi în bănci, va putea da ordine brokerilor, poate semna acte constitutive ale unor firme româneşti unde compania offshore va deveni asociat etc. Acest din urmă mecanism are, însă, un mare dezavantaj, şi anume costul ridicat al serviciilor directorului nominal.

În cazul utilizării directorului nominal, garanţia împotriva abuzului acestuia în detrimentul drepturilor adevăratului beneficiar al companiei (dl. Ixulescu) este demisia în alb (nedatată). Astfel, directorul poate fi demis chiar şi retroactiv, anulând toate actele efectuate de director după data trecută pe demisie. Acestea devin nule pentru ca directorul a acţionat în afara competenţelor (nu a mai fost director).

Pasul următor este constituirea societăţii comerciale româneşti total anonimă, în care acţionar asociat şi administratopr este NoTax Inc, iar reprezentantul în administrare este consultantul offshore profesionist.

Când este nevoie de aceste documente de anonimizare a structurii acestei companii? De obicei, se recurge la aceste mecanisme atunci când, datorită regulilor concurenţei, o companie deţine mai mult de 40% din piaţa românească.

Frecvent, se recurge la funcţionarii nominali şi pentru a limita anumite pierderi care ar putea rezulta din partaje, falimente şi aşa mai departe.

Dar cea mai mare valoare o are anonimizarea atunci când o persoană doreşte ca, din varii motive, numele său să nu fi asociat cu o anumită afacere pe care vrea s-o deruleze. Orice < binevoitor > care îl va căuta pe dracu\" va da de tată-su", cum spune zicala din bătrâni. Orice declaraţie publică în care numele domnului Ixulescu este legat de firma românească sau de afacerile derulate de această se izbeşte de proba contrarie furnizată de Registrul Comerţului din România, care va certifica lipsa oricărei legături între persoana domniei sale şi afacerea în cauză, actionar şi administrator fiind firma NoTax Inc. cu sediul în Delaware. Dacă totuşi, băgăreţul persistă şi clamează o eventuală legătură între dl. Ixulescu şi firma NoTax Inc. din Delaware, se intră într-o chestiune şi mai delicată, deoarece nimeni nu poate aduce dovezi în acest sens. Iar dacă în urma acestor demersuri, dl. Ixulescu se simte lezat, urmează un proces de calomnie implacabil intentat < binevoitorului >.

În genere, subiectul anonimizării depline este destul de sensibil şi are o aplicabilitate diferită de la speţă la speţă."

Cum să-ţi ascunzi averea până şi de soţie

Dincolo de avantajele offshore specifice în Delaware, Kiss Laszlo Gyorgy contează şi pe faptul că statul american nu are notorietate de paradis fiscal, aşa cum au, de pildă, Insulele Virgine Britanice sau Cayman. Efectul e previzibil: pentru neavizaţi, un IBC american poate avea aceeaşi onorabilitate în piaţă ca orice altă firmă normală din Statele Unite.

Este unul dintre motivele pentru care Kiss recomandă călduros disimularea averilor personale, dar şi a activelor din afacerile colaterale, printr-un offshore din Delaware. Dacă în cazul activelor este vorba de o inginerie financiară cu scopul de a le feri de executare, litigii sau faliment, în contextul proprietăţilor personale, retorica lui Kiss iese din comun. În cartea sa, consultantul offshore îşi compară propriul divorţ cu cel al magnatului Donald Trump şi se auto-felicită pentru inspiraţia avută când a păcălit Justiţia română la pachet cu fosta nevastă. În contrapartidă, Kiss îl deplânge pe miliardarul american, "mai puţin inspirat" decât el.

Pasajul din "United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!" este ilustrativ:

"Cine nu a auzit de Ivana Trump şi de metodele ei diabolice de jecmănire în instanţă a averii soţului la divorţ? Este inutil să precizăm de partea cui este Justiţia în nouă cazuri din zece (şi asta ca să fim generoşi)...

Se poate face ceva? Justiţia spune că nu. Şi noi îi dăm dreptate, din punctul ei de vedere, pentru că scopul nostru nu este să ne punem împotriva Justiţiei. Ce nu vede doamna legată la ochi este scurtătura care te pune la adăpost de orice neplăceri.

Să luăm un exemplu din viaţa reală. Şi nu din America, ci din România. Este poveste lui K.L., (Kiss Laszlo - n.n.) unul dintre fondatorii firmei de consultanţă www.offshore.ro. (site-ul Lamark Tax Planning Consult SRL - n.n). Atunci când K.L. a început să facă afaceri pe cont propriu, muncind 18 ore pe zi, sumele din conturile sale au început să crească. Din ce în ce mai mult.

Ceea ce am uitat să vă spunem este că dl. K.L. era foarte tânăr, căsătorit şi fericit în căsnicie. Timpul a trecut, iubirea a murit puţin câte puţin, şi a venit momentul divorţului. Şi al partajului. S-a împărţit numai ceea ce apărea ca aparţinând lui K.L. Adică, mai nimic.

Norocul lui a fost că toate investiţiile le-a făcut prin intermediul unui vehicul special: o companie din Delaware. A administrat apartamente de bloc în numele şi pe seama acestei companii. A deschis conturi de investiţii la firme de brokeraj şi a cumpărat titluri de valoare în numele şi pe seama acestei companii.

Cine era fericitul proprietar al acestor apartamente şi al pachetelor de acte? Era K.L.? Nici vorbă! K.L. nu avea nimic, nu figura în nicio foaie de avere imobiliară ca fiind proprietar al acestor apartamente. Proprietar al acestor bunuri era compania offshore din Delaware.

Cine era beneficiarul acestor companii? Doar bunul Dumnezeu şi K.L. ştiau. Tot ceea ce a fost obţinut de compania din Delaware a rămas la adăpost de ciocanul judecătorului.

Vi se pare cinic? Atunci, vă sfătuim să-l contactaţi pe Donald Trump. Pariem un Mercedes contra unei trotinete că o să vă spună că se va căi toată viaţa că nu a avut inspiraţia să procedeze ca domnul K.L. (...) Acum este târziu pentru el. Şi pentru mulţi alţii..."

Celula din Ruse

În "paradisul Delaware" se scurg profiturile obţinute de Kiss Laszlo Gyorgy în Bulgaria. Suveica nu e complicată. Firma-mamă este compania offshore Kypros Accounting Limited, încorporată pe 23 februarie 2007, potrivit bazei de date guvernamentale (https://delecorp.delaware.gov/tin/controller). Agentul registratar este acelaşi Delaware Intercorp Inc. cu care lucrează consultantul român, iar sediul virtual tot în birourile din Barksdale Professional Center, Newark.

Pe 10 noiembrie 2009, IBC-ul american emite clasicul document offshore "Special Power Of Attorney", împuternicindu-l pe Kiss să înfiinţeze o societate în Bulgaria, asupra căreia are puteri depline: administrator, manager, reprezentant în relaţia cu terţii, băncile şi instituţiile. De fapt, Kiss îşi dă procură lui însuşi, actul fiind semnat de el şi de secretara lui, Mariana Iordăchescu, în calitate de directori ai Kypros Accounting Limited. Documentul e valabil până în februarie 2015.

Şi aşa apare, la sfârşitul lui noiembrie 2009, la sud de Dunăre, subsidiara Burgavis DDO, controlată 100% de offshore-ul Kypros din Delaware. Adică, chiar compania bulgărească intermediară prin care consultantul vrea să-şi primească un comision din "afacerea cu uleiuri minerale africane" - pretextul oficial clamat de reporterii OCCRP în incognito-ul jurnalistic de la Bucureşti. Rolul Burgavis este explicat pe larg de Kiss: "Am acolo firma mea pe care îmi ajut clienţii. Se numeşte Burgavis, iar eu, Kiss Laszlo, sunt directorul ei. Noi facem următorul lucru: ajutăm clienţi care au offshore-uri sau companii cipriote. Ei vând mărfurile din România către compania cipriotă, apoi facturează către compania mea bulgărească şi de aici eu facturez către societatea românească numărul 2. Pentru mine ar fi un gheşeft să vând fiecărui client câte o firmă bulgărească, dar încerc să-I ajut astfel".

În traducere liberă, Burgavis este un instrument prin care afaceriştii români, presaţi de fiscalitatea dură a guvernului de la Bucureşti, se optimizează financiar, declarând formal operaţiuni comerciale pe teritoriul Bulgariei. Unde, impozitele şi TVA-ul sunt mult mai mici decât ale vecinilor din nord. Compania este înregistrată exact la graniţa cu România, în oraşul Ruse - o locaţie tactică pentru sute de întreprinzători români, situată la 60 de kilometri de Bucureşti.

În cochetul oraş bulgăresc, sediul social al Burgavis se află pe strada Stefan Karadja nr.10, exact în birourile societăţii Contabil DDO (www.contabilsrl.com). Aceasta din urmă aparţine avocatului comercial Ivo Kutov, partenerul local al lui Kiss Laszlo. La aceeaşi adresă din strada Ştefan Karadja mai figurează încă 36 de companii cu patroni români. Toate au fost înfiinţate de Ivo Kutov care, prin Contabil DDO, le asigură contabilitatea, deschide conturi şi oferă planificare fiscă pentru rezidenţi străini.

Evaziune fiscală în România

În prezent, administratorul firmei Lamark Tax Planning Consult SRL din Bucureşti este neo-zeelandezul Ian Taylor - un nume omniprezent în afacerile lui Kiss Laszlo. Nu întâmplător, Taylor reprezintă în România companiile offshore Way Consulting Corporation Limited şi Sylmedia Limited ambele înmatriculate, în 2008, în Delaware, Newark, pe şoseaua Barksdale.

Tandemul Kiss-Taylor a intrat în atenţia autorităţilor româneşti după ce Garda Financiară a constat că cele două IBC americane au generat importante prejudicii aduse bugetului public. Modul de operare viza, pe de o parte devalizarea unor societăţi prin vânzarea activelor şi transferul lichidităţilor în străinătate, iar pe de altă parte, sustragerea de la plata datoriilor către stat.

Ingineria financiară consta într-un "contract de cesiune de creanţe", încheiat între unul dintre offshore-urile din Delaware şi un SRL din România. IBC-ul prelua societăţi - client cu creanţe cu tot şi o transforma într-o "firmă fantomă" după ce îi transfera sediul social şi îi schimba denumirea. Fenomenul a fost semnalat de Garda Financiară Neamţ, în obscurul orăşel Bicaz, unde, la aceeaşi adresă au fost transferate, din toată ţara, 26 de societăţi comerciale cărora le-au fost schimbate numele, după ce au fost achiziţionate de noii acţionari. 23 dintre "fantome" sunt deţinute de cele două offshore din Delware, Way Consulting Corporation Limited şi Sylmedia Limited, reprezentate de Ian Taylor.

Cu o situaţie similară s-a confruntat şi Garda Financiară din Maramureş, care a descoperit 36 de firme controlate de IBC-urile americane şi înregistrate la acelaşi sediu social, un grajd dezafectat. Societăţile respective, aflate în stare de faliment, au fost transferate din întreaga ţară şi au subînchiriat locaţia de la o firmă din Bucureşti cu care au în comun şi administratorul: neo-zeelandezul Ian Taylor. Conform procedeului, toate aceste societăţi, au fost rebotezate după achiziţionare. De exemplu, Artesa Distrib SRL Alba a devenit Corintrans Coral Tursim SRL Baia Mare.

Way Consulting Corporation Ltd a preluat şi firma Acom Materiale de Construcţii SA, ale cărei creanţe au fost scoase la vânzare pe internet, la bursa de creanţe.

Printre firmele-client ale grupării Ian Taylor şi Kiss Laszlo Gyorgy, care au intrat în lichidare, sustrăgându-se de la plata datoriilor către stat, prin acelaşi modus -operandi, se numără: Ventfarm, Vâlceana, Petrobăneasa, Biometric şi Oxalaga.

Gobal Invest &Trade LLC, un alt offshore din Delaware reprezentat de Ian Taylor, beneficiază (prin subsidiara sa din România, General Construct & Consult) de un contract controversat de 14,6 milioane de euro, având ca obiect reabilitarea a 11 şcoli din Bucureşti.

În general, companiile din Delaware cu interese în România şi reprezentate de Taylor sunt acţionare în firme româneşti cu acelaşi nume. Astfel, Alcoa Climatic SRL este controlată de offshore-ul Alcoa Business Group Ltd, iar Laveco SRL avea ca acţionar Laveco Group Ltd.

Un alt offshore marca Ian Taylor este şi Kontex Business Group, implicat într-un scandal cu Administraţia Lacuri şi Parcuri din Primăria Bucureşti.

La rândul său, Narfalk Investments Limited, înregistrat în Delaware, dar cu sediul în Cipru, este implicat în falimentarea firmei româneşti, Ventfarm SRL după ce a preluat creanţele acesteia. Ulterior, creanţele cu pricina au fost subcesionate parţial către Boaz Active Ltd - offshore din Delaware administrat: de Kiss Laszlo Gyorgy. În fine, după recuperarea creanţelor, acţiunile Ventfarm SRL au fost cesionate tot către un offshore din Delware, Iulius Bar Debit Management and Consultancy Group Corp, reprezentată de un membru al grupării, clujeanul Mekky Daniel Hamada (asociat tradiţional al lui Kiss Laszlo Gyorgy).

Acţionarii nominali ai Narfalk Investments Limited sunt Baltih Swiss Capital Ltd cu 99%, alături de D.G.G. Nominees Ltd cu 0,02 %. Acţionarul majoritar, Baltik Swiss Capital Ltd este reprezentat de Ian Taylor, al cărui împuternicit cu drepturi depline este clujeanul Kiss Laszlo Gyorgy.

Ian Taylor este personajul cheie în reţeaua transfrontalieră de consultanţă offshore din care face parte şi românul Kiss. Acum zece luni, de celalaltă parte a planetei, în Pacificul de Sud, Taylor a pus pe jar serviciile de spionaj occidentale.

Crime Inc.

Cum a fost arestat consultantul Kiss (pentru sifonarea "Petrom Service")

Reporter sub acoperire (în biroul unui "mare maestru" offshore)

Sub cupola offshore (PKK şi politicieni români)

Ucraina descoperă industria "offshore"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb