CORUPŢIE FĂRĂ FRONTIERE Dosarul Media Pro: 10 dintre cei 11 inculpaţi au fost arestaţi

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 iulie 2014

Dosarul Media Pro: 10 dintre cei 11 inculpaţi au fost arestaţi

Actualizare - Domnul Vişinescu Mihai, regizor, a fost achitat în Dosarul nr. 324/P/2015, prin clasarea cauzei, conform Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din data de 31.01.2019.

--------

Zece dintre cei unspezece inculpaţi din dosarul Media Pro de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost arestaţi preventiv miercuri, de Tribunalul Bucureşti, pentru 30 de zile, după ce, marţi, Poliţia Capitalei efectuase percheziţii în 26 de locuri din Capitală şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.

Printre altele, au fost vizate studiourile Media Pro din Buftea. Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală este estimat de procurori la 1,5 milioane euro, în timp ce sumele supuse procesului de spălare a banilor s-ar cifra la aproximativ 10 milioane euro.

Singura cercetată în stare de libertate este pictoriţa Elena Calapereanu, despre care presa scrie că lucrează în producţia de televiziune. Artista este învinuită de participaţie improprie la evaziune fiscală.

Marţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus reţinerea pentru 24 de ore a 11 persoane, cele mai multe suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dintre cei zece arestaţi miercuri, Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi şi Ion Tudor sunt bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La rândul lui, Mihai Vişinescu este suspectat de cele două infracţiuni sus-menţionate, precum şi de complicitate la înşelăciune.

Procurorii îi mai învinuiesc de evaziune fiscală pe Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu şi Vlad-Ioan Panaitescu, iar pe Puiu Prescure de înşelăciune.

Conform surselor din presă, Tudorel Bilciurescu lucrează ca administrator la ASKO International (dealer Honda), iar Valentin Şoachete este director AS Grup International (companie de amenajare a spaţiilor expoziţionale şi de organizare a evenimentelor culturale). Silviu Ştefan Dorobanţu apare ca director la All.Ways Forward SRL (firmă cu alte activităţi de tipărire), în timp ce Mihai Vişinescu este producător şi regizor, iar Răzvan Adrian Răduţiu activează ca director la Blue Film. Vlad Ioan Panaitescu este director Autentic Set, societate de construcţii din Buftea. Acesta se ocupa de decorurile emisiunilor de la Pro TV.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul Tribunalului Bucureşti, în perioada 2009 - 2014, cei 11 inculpaţi ar fi "conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare".

Astfel, "inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip «fantomă», ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip «fantomă», de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora".

Totodată, procurorii susţin că "inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societnţi comerciale cu comportament de tip «fantomă», încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se, astfel, «ascunderea» faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate".

Parchetul a pus sechestru asiguratoriu pe bunurile imobile şi mobile ale celor 11 inculpaţi, "până la concurenţa prejudiciului produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracţiunilor de spălare a banilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb