Preşedintele Tribunalului Militar Teritorial Iaşi, judecătorul Radu-Dimitrie Tarniceriu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, a anunţat, ieri, DNA, într-un comunicat.
Potrivit documentului, lui Tarniceriu, la data faptelor preşedinte al Tribunalului Iaşi, i-a fost promisă, în cursul anului 2010, suma de 50.000 euro, pentru ca acesta, prin influenţa dată de funcţia deţinută, să facă intervenţii pe lângă magistraţii din cadrul Tribunalului, implicaţi în soluţionarea unei cauze civile.
În urma acţiunilor magistratului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 lei, precizează procurorii anticorupţie.
Potrivit acestora, intervenţia avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinţei civile din data de 18.03.2010 a Judecătoriei Răducăneni, judeţul Iaşi, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanţii unei societăţi comerciale împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Răducăneni - promisiune acceptată de magistratul în cauză.
Suma de 50.000 de euro promisă iniţial de persoana respectivă în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tarniceriu Radu-Dimitrie şi o altă persoană, mai arată comunicatul DNA.
Procurorii arată că, "în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, pentru a avea garanţia că promisiunea de plată va fi onorată, a două zi după pronunţarea deciziei civile din data de 22.09.2010, în schimbul ajutorului primit, cumpărătorul de influenţă le-a dat lui Tarniceriu Radu-Dimitrie şi celeilalte persoane o participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urmă căreia cealaltă persoană a devenit asociat cu 20% la firma în cauză".
DNA îl mai acuză pe fostul şef al Tribunalului Iaşi că a sprijinit, împreună cu beneficiarul majorării de capital şi cu alte două persoane, demersurile cumpărătorului de influenţă de a-i determina pe doi magistraţi din cadrul Tribunalului Iaşi să pronunţe, fără vinovăţie, decizia civilă din 22.09.2010, prin care aceştia au admis apelul formulat de reprezentanţii societăţii comerciale.
În urma acestei decizii judecătoreşti, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Raducaneni, judeţul Iaşi a fost obligat să intabuleze, în favoarea societăţii, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 282,5 ha teren amplasat în extravilanul localităţii Gorban, judeţul Iaşi, în condiţiile în care acesta face parte din domeniul public al statului, spun procurorii.
Aceştia arată că, în urma demersurilor frauduloase, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 lei, iar societatea comercială în cauză a obţinut un folos de aceeaşi valoare, ca urmare a întabularii ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului în cauză în cartea funciară a localităţii Gorban.