Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat, ieri, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei. Astfel, majoritatea prevederilor benefice ale ordonanţei vor fi aplicate doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ, nu şi la cele în derulare. Ca să intre în vigoa-re, acest amendament trebuie să fie adoptat de Plenul Camerei şi promulgat de preşedinte.
Avocatul Gheorghe Piperea, care se ocupă de mai multe procese colective intentate băncilor, ne-a declarat, comentând implicaţiile adoptării acestui amendament: "Ordonanţa 50 se va transforma într-un coşmar pentru clienţi şi pentru bănci. Dacă va trece de Parlament şi va fi promulgată şi de preşedintele Băsescu, ordonanţa modificată se va transforma în cel mai urât coşmar al celor 4,5 milioane de persoane care au luat credite, dar şi al instituţiilor bancare. Oricum amendamentul adus de Comisie are o problemă de constituţionalitate foarte delicată. Ordonanţa 50 se aplică de cinci luni, iar drepturile câştigate nu pot fi luate înapoi".
Domnia sa ne-a precizat că ordonanţa crease o speranţă legitimă că aceste credite în derulare vor putea fi mai transparente, mai ieftine şi mai maleabile în sensul realizării unor refinanţări facile. În plus, avocatul Piperea atrage atenţia că modificarea ordonanţei în sensul adoptat de Comisia de Buget va crea un fel de vid legislativ pentru creditele în derulare: "Gândiţi-vă că băncile au semnat cu clienţii acte adiţionale. Acestea nu vor mai fi valabile. Ce le va lua locul? Nu se ştie, pentru că ordonanţa a anulat nişte legi mai vechi privind protecţia consumatorilor".
Şi băncile vor avea dificultăţi, mai spune Gheorghe Piperea: "Doar trei din 36 de bănci s-au opus aplicării ordonanţei. Majoritatea băncilor au aplicat ordonanţa şi au avut nişte costuri. Cele care au aplicat-o ar trebui acum să semneze, dacă se adoptă amendamentul, noi acte adiţionale care nu se ştie deocamdată ce vor conţine".
Domnul Piperea este convins că modificarea OUG va trece de Plenul Camerei Deputaţilor, dar nu este convins că preşedintele Băsescu va promulga Legea din cauza haosului pe care îl va crea.
• ARB a cerut aplicarea ordonanţei la creditele noi
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), apreciază că amendamentele aduse de Comisia de Buget din Camera Deputaţilor sunt în spiritul solicitărilor instituţiilor bancare: "Asociaţia a arătat că autorităţile s-au grăbit foarte tare cu această ordonanţă. Noi am cerut să fie respectată directiva europeană şi să se aplice la contractele noi de credite. Oricum, nu are sens să vorbim acum despre implicaţii pentru că nu se ştie cum va ieşi, până la urmă".
Domnia sa ne-a declarat că vor fi consecinţe asupra populaţiei şi asupra băncilor, dar a ţinut să sublinieze că nu trebuie dramatizată dimensiunea acestora. În plus, preşedintele ARB susţine că amendamentele aduse au prevederi clare şi pentru contractele în derulare, deci nu se poate vorbi de un "vid legislativ".
• GEA: Cu sau fără ordonanţă, oamenii tot vor avea probleme cu plata ratelor
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a declarat că acest haos creat de ordonanţa 50 este o falsă problemă care o umbreşte pe cea adevărată: economia merge prost, sunt slabe şanse de redresare în viitorul apropiat, motiv pentru care băncile nu se grăbesc să reia creditarea, iar oamenii continuă să aibă dificultăţi în plata ratelor.
Domnia sa ne-a explicat: "Din păcate, guvernanţii au găsit de cuviinţă să impună băncilor să-şi reducă din costuri deşi tot ei au tăiat salariile şi au majorat preţurile. Cu sau fără ordonanţa asta, din cauza stării economiei, oamenii vor continua să aibă probleme în achitarea ratelor, iar băncile nu vor grăbi reluarea creditării".
• Amendamentele aduse de deputaţi
În amendamentul adus OUG 50 de către deputaţii din Comisia de Buget se arată: "Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la data intrării în vigoare prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dis-poziţiilor art. 37 (1) şi art. 66-69 şi în ceea ce priveşte contractele de credit pe durata nedeterminată exis-tente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, a dispoziţiilor art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) şi (2), art. 66-69 şi art. 70-71 din prezenta ordonanţă de urgenţă".
Astfel, potrivit articolului 37 (1), clienţii care nu au înregistrat întârzieri la plata ratelor mai mari de 45 de zile vor beneficia, dacă solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, de toate condiţiile noii oferte privind împrumuturile, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor, in-formează Mediafax.
Articolele 66 - 69 din OUG 50 se referă la condiţiile în care se poate rambursa anticipat creditul şi la perceperea unui comision de rambursare anticipată pentru împrumuturile cu dobândă fixă de 1% din valoarea rambursată anticipat, dacă perioada de timp până la data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an, şi de 0,5 % din sumă dacă perioada până la scadenţa împrumutului este mai mică de un an.
Pentru creditele cu dobândă variabilă nu se percepe un comision de rambursare anticipată, iar această prevedere se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50.
"Dacă raportul comisiei va trece de plenul Camerei în forma în care este propus, atunci OUG 50 în legătură cu creditele în derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele adiţionale au fost însuşite de consumator prin semnătură. OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea să fie benefic consumatorului, acela ca toţi consumatorii care s-au dovedit a fi bun platnici pot să beneficieze de cele mai bune condiţii de refinanţare fără să se mai solicite reevaluarea garanţiilor şi fără comision de rambursare anticipată", a declarat deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci.
•
Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor să apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională decizia deputaţilor din Comisia de Buget în legătură cu aplicarea ordonanţei privind creditele doar la contractele semnate după intrarea în vigoare a actului normativ. Silviu Adăscăliţei, reprezentantul grupului clienţilor nemulţumiţi ai băncilor, a declarat: "Este pur şi simplu o etapă în des-făşurarea unui proces pentru că după ultima şedinţă era oarecum previzibilă această atitudine a unor deputaţi prezenţi în această comisie. Mai departe o să începem şi noi acţiunile noastre, prin intermediul dumneavoastră (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputaţi sau chiar al Avocatului Poporului să contestăm la Curtea Constituţională acest proiect de lege şi mai ales acest articol care spune că prevederile acestei ordonanţe nu se aplică contractelor în derulare". El consideră că articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi încalcă 11 articole ale Constituţiei, de exemplu în legătură cu aplicarea legii şi principiile generale de drept comunitar.
Şi deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că partidul său va încerca să modifice legea de aprobare a OUG 50 în plenul Camerei Deputaţilor şi dacă nu va reuşi o va ataca la Curtea Constituţională: "Aşa cum a fost votat raportul, din punctul meu de vedere această ordonanţă de urgenţă este, iertaţi-mi expresia, frecţie la picior de lemn. Vom încerca să reluăm la plen, poate va fi mai multă înţelepciune şi poate cei din arcul guvernamental vor înţelege că au şi ei o responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări şi nu să protejeze interesele unor condiţii negociate împotriva intereselor României. Dacă nu, vă spun de astăzi, ca să se ştie, vom ataca la Curtea Constituţională legea de adoptare a acestei ordonanţe pentru că din punctul nostru de vedere sunt multe elemente de neconstituţionalitate".
•
Comisia Europeană condiţionează eliberarea următoarei tranşe din împrumutul acordat României de scrierea concretă că OUG 50/2010 nu se aplică decât contractelor viitoare, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina, citat de Agerpres. Domnia sa a subliniat: "Am avut consultări cu Comisia Europeană, cu cei care ne acordă tranşa, în ultimele zile. Am şi ultima scrisoare primită alaltăieri de la dânşii şi ei condiţionează eliberarea tranşei de 1,2 miliarde de euro de scrierea concretă că nu se aplică ordonanţa decât în cazul articolelor 66 - 69, 70 - 71, 50 - 55, 56. Exact asta este. Pentru contractele în curs s-a găsit această formulare ca actele adiţionale să rămână în continuare, în cazul în care ele au fost acceptate între părţi, iar cele care au fost considerate acceptate tacit, potrivit ordonanţei, la sesizarea unei părţi - a clientului sau a băncii - să fie renegociate în conformitate cu prevederile ordonanţei şi a directivei. Aceasta este poziţia noastră după ultimele discuţii purtate cu CE şi FMI".
"Noi susţinem amendamentul propus şi menţionăm faptul că nu este vorba doar despre condiţionalitatea cu FMI. Condiţionalitatea aceea, de fapt, vine să spună că prevederile directivei nu au fost respectate. Directiva obligă la neaplicarea la stoc (n.r. contractele în derulare) a prevederilor respectivei ordonanţe", a declarat şeful Direcţiei de Reglementare şi Autorizare din BNR, Veronica Răducănescu.
•
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Samuel Calotă, a atras atenţia deputaţilor că, în cazului adoptării acestui amendament, vor lăsa fără protecţie milioane de oameni. De asemenea, el s-a arătat mirat de poziţia Ministerului Finanţelor, favorabilă adoptării amendamentului, pe care îl acuză că nu a intervenit atunci când proiectul de ordonanţă s-a aflat în dezbatere publică, după cum informează Agerpres.
Calotă a declarat: "Dacă scoatem o lege doar pentru contractele ce vor fi încheiate doar de acum înainte înseamnă că această lege nu va avea obiect, pentru că majoritatea populaţiei din România care putea să încheie contracte cu băncile este deja într-un contract şi, dacă o vom aplica doar viitoarelor contracte, înseamnă că legea nu-şi atinge scopul şi înseamnă că am muncit degeaba"".
1. lasi
(mesaj trimis de un nemultumit în data de 16.12.2010, 21:39)
basescu si boc prin distrugerea economiei,au reusit sa nu mai aiba bani la buget.au vandut tara iar acum se vede ca romania este condusa de fmi
2. lasi
(mesaj trimis de un nemultumit în data de 16.12.2010, 21:43)
mie,guvernul boc,mi-a luat25la suta,mi-a marit tva la 24 iar acum pentru binel tarii,ma arde si cu ordonanta 5o
3. aceiasi lasi
(mesaj trimis de un nemultumit în data de 16.12.2010, 21:47)
eu ajut binele tari,prin 3 decrete,altii doar prin unul(tva 24).nu traim in aceiasi romanie? o tara vanduta jidanilor
4. revolta
(mesaj trimis de tot eu în data de 16.12.2010, 21:50)
imi doresc de sarbatori,ca boc si cu basescu sa se duca dupa ceausescu,sa aiba tarana grea,si sa nu isi aiba somn de veci.