COSMIN MARINESCU, CONSILIER PREZIDENŢIAL: "România - singura ţară din regiune care acumulează deficite comerciale"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2019

"România - singura ţară din regiune care acumulează deficite comerciale"

Marinescu: "Programul de guvernare - pe contrasensul evoluţiilor economice regionale şi internaţionale"

Raportul de ţară publicat recent de Comisia Europeană confirmă îngrijorările în legătură cu evoluţiile economiei ţării noastre din ultimii ani, subliniază consilierul prezidenţial pe probleme de politici economice şi sociale. Într-o analiză postată, vineri, pe blogul său, Cosmin Marinescu evidenţiază că au fost semnalate, în repetate rânduri, o serie de riscuri şi vulnerabilităţi ale politicilor economice actuale. Consilierul prezidenţial arată: "Din păcate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evoluţiilor economice regionale şi internaţionale. Politicile prociclice experimentate în mod populist, în ultimii ani, încep să scoată la suprafaţă dezechilibre tot mai adânci, care afectează stabilitatea şi sustenabilitatea economică a României.

În absenţa reformelor structurale, creşterile de salarii şi pensii s-au dus, previzibil, în inflaţie şi importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele şi sectoarele ale căror venituri au crescut mai puţin. Iar aceste evoluţii mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială.

România este singura ţară din regiune care, în ultimii doi ani, acumulează deficite comerciale. Celelalte ţări evoluează pe excedente comerciale, ceea ce indică faptul că, pentru România, este insuficientă valorificarea şi consolidarea competitivităţii exporturilor".

Creşterea puternică a importurilor de bunuri de consum a culminat, în 2018, cu acumularea unui deficit comercial de peste 15 miliarde euro, nivel record pentru ţara noastră, mai scrie Cosmin Marinescu, adăugând: "De exemplu, în trimestrul 4 din 2018, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de euro peste cel al perioadei aferente din 2017. Cu alte cuvinte, aşa cum s-a mai spus, politica economică axată pe stimularea consumului - care şi-a găsit debuşeul în importuri - a creat locuri de muncă, afaceri şi venituri în străinătate, multe dintre acestea în economiile partenere din regiune.

În schimb, au fost neglijate complet politicile axate pe latura ofertei, care puteau susţine mai degrabă exporturile, mediul de afaceri şi investiţiile. În absenţa unor preocupări reale pentru sectorul productiv autohton, vedem în prezent că economia noastră încetineşte".

Potrivit consilierului prezidenţial, în ciuda unei uşoare creşteri a investiţiilor străine directe în 2018, acoperirea deficitului de cont curent în ISD a devenit puternic negativă, la doar 50%. Această dinamică se găseşte, în prezent, la extrema opusă a situaţiei contului curent din anii 2013-2016.

"Este evident faptul că politicile puternic prociclice din anii 2017 şi 2018 au adâncit deficitele de cont curent, care au surclasat cu mult nivelul investiţiilor străine directe.

În ceea ce priveşte gradul de acoperire al importurilor din exporturi, aces-ta se găseşte, în continuare, pe un trend descendent, în condiţiile în care creşterea exporturilor este inferioară ritmului importurilor.

Scăderea continuă a gradului de acoperire a importurilor din exporturi generează presiuni tot mai mari asupra deprecierii monedei naţionale, evoluţie care a culminat cu niveluri record ale cursului valutar în ultima perioadă, inclusiv pe fondul incertitudinii cres-cute ca urmare a adoptării intempestive şi nefundamentate a OUG 114, subliniază sursa citată.

Oficialul consideră că este evident faptul că, date fiind şi măsurile hazardate ale OUG 114, care au erodat puternic încrederea în economie, tocmai calitatea deciziei de politică economică este responsabilă pentru dezechilibrele economice cu care ţara noastră se confruntă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb