Procurorii anticorupţie au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare.
"Între obligaţiile impuse prin controlul judiciar (...) se află interdicţia de a părăsi ţara şi aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menţionate în ordonanţă", arată Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA), într-un comunicat de presă.
Potrivit DNA, în cauză există date şi probe care conturează că la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la fostul director general al Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei şi constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia fostului director general, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
Înainte ca DNA să publice comunicatul de presă, Costel Alexe a anunţat că se autosuspendă de la conducerea PNL Iaşi, dar îşi va continua activitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean. El a afirmat încă o dată
că este nevinovat şi îşi exprimă convingerea că va demonstra acest lucru în instanţă.
"Sunt nevinovat şi am convingerea că voi demonstra acest lucru în instanţă, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi. (...) Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăţia în justiţie, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar (n.red. - de inculpat) nu va afecta în niciun fel activitatea şi imaginea filialei. (...)Sunt încrezător că instanţele de judecată îşi vor face corect treaba iar în final se va demonstra că sunt un om de bună credinţă", a spus Costel Alexe, prin intermediul unui comunicat de presă.
Amintim că, în urmă cu două zile, la conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă de la PNL să ia măsuri împotriva lui Costel Alexe - preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi lui Mihai Chirica - primarul municipiului Iaşi, care sunt urmăriţi în două dosare penale întocmite de DNA şi DIICOT.