COSTEL NICOLAE, PRIMARUL LOCALITĂŢII BRĂDEANU:  "Fără fonduri europene primarii nu ar reuşi să realizeze proiecte de investiţii"

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2022

Sursă foto: pnlbuzau.ro

Sursă foto: pnlbuzau.ro


Brădeanu este una dintre comunele din judeţul Buzău aflate în continuă dezvoltare, în ultimii ani fiind implementate mai multe proiecte care le asigură locuitorilor o viaţă decentă, cu sistem de apă şi canalizare, cabinet medical dotat cu aparută de ultimă generaţi şi, nu în ultimul rând, o şcoală modernă unde încălzirea se face din surse regenerabile. Investiţiile au fost realizate cu fonduri europere fără de care, spune primarul Costel Nicolae, o comună nu se poate dezvolta.

"Aceşti bani se accesează foarte greu, necesită multă muncă şi durata de implementare a proiectelor este destul de mare. Cu toate acestea, fără bani europeni nu cred că noi, primarii unităţilor administrativ teritoriale, am putea face tot ce ne propunem pentru oameni. De exemplu, din bugetul local nu am fi avut niciodată aproape 60 de miliarde de lei vechi să reabilităm o şcoală. Grupuri sanitare, panouri solare, apă caldă, tot am reuşit cu bani europeni", subliniază Costel Nicolae, edilul localităţii Brădeanu.

În total, în ultimii şase ani, în Brădeanu au fost implementate şase proiecte cu fonduri europene. Primul proiect finalizat cu fonduri europene a fost şcoala din satul Smârdan, unde în prezent învaţă toţi copiii din comună. Şcoala de la Smârdan a fost complet reabilitată termic şi energetic, dotată cu panouri fotovoltaice si panouri solare, iar apa colectată de pe toată suprafaţa clădirii este captată şi folosită la întreţinerea unui părculeţ aflat în perimetrul acesteia. De asemenea, şcoala are un sistem special de purificare a aerului, care absoarbe aerul din sălile de curs, îl filtrează printr-o serie de purificatoare aflate în podul imobilului, fiind pompat, înapoi, în sălile de curs.

"La şcoala Smârdan avem un sistem de purificare a aerului pe care îl au doar 1% din şcolile din România. Nu am prea auzit să fie aşa ceva în România, însă am auzit la un moment dat nişte declaraţii ale ministrului care spunea că sunt 1% din şcoli cu acest sistem. Noi aşa am avut făcut proiectul şi mai avem şi un sistem de colectare a apei pluviale de pe toată clădirea. Colectăm apa în bazine şi cu apa aceea irigăm şi întreţinem un părculeţ de vreo 5000 de metri. Iată dovada că se poate şi în alte părţi, nu doar la Şcoala 11 din Buzău", spune Costel Nicolae.

Tot la şcoala din Smârdan, Primăria a amenajat un teren de fotbal sintetic pentru elevi, dar care poate fi folosit, după cursuri, de oricine este dornic de sport şi de mişcare.

Un alt proiect cu bani europeni este cel privind reabilitarea şcolii din Brădeanu, care se află şi el pe final. Şcoala va dispune, pe lângă sălile de clasă, şi de o sală de sport modernă şi de patru laboratoare de specialitate (informatică, biologie, fizică şi chimie). După finalizarea şcolii din Brădeanu, aici vor învăţa elevii din clasele V-VIII, iar în cea de la Smârdan vor învăţa elevii din ciclul primar.

"Am modernizat şi grădiniţa. Aici sistemul de încălzire este unul cu pompe de căldură. Aşteptăm să vedem şi noi, în acest an, cum va face faţă şi care vor fi costurile" a mai spus primarul din Brădeanu.

Tot cu bani europeni a fost reabilitat, pentru prima dată, şi sediul Primăriei, ridicat în anul 1918.

Reabilitarea a fost făcută inclusiv termic, pe acoperişul Primăriei fiind montate panouri fotovoltaice. De asemenea, tot iluminatul Primăriei este asigurat din energie solară, înmagazinată în bateriile montate în camera tehnică.

Un alt proiect pentru care au fost atraşi bani europeni este cel privind înfiinţarea, la Brădeanu, a unui centru de zi dotat cu o cantină socială şi un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, instituţie care va funcţiona în sediul fostului C.A.P. Centrul ar trebui să fie gata anul viitor şi să deservească 60 de persoane cu vârste de peste 65 de ani: 20 de persoane vor primi mâncare la sediul centrului, 20 de persoane vor primi acasă o masă caldă, iar alte 20 de persoane cu dizabilităţi vor beneficia de asistenţă medicală la domiciliu, în parteneriat cu Crucea Alb-Galbenă.

Un obiectiv asumat de primarul comunei Brădeanu este cel privind reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, precum şi extinderea si finalizarea sistemului de canalizare menajeră. În prezent, aproximativ 800 de gospodării din aproape 1300, din satele Brădeanu şi Smârdan, sunt alimentate cu apă din reţeaua publică.

"Am reuşit să prindem pe programul Anghel Saligny un proiect de aproape 200 miliarde de lei vechi de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi extindere a reţelei de canalizare. Mai avem început un proiect pe Fondul de Mediu, proiect pe care nu l-am finalizat din cauza contribuţiei proprii din bugetul local, bani pe care nu i-am avut. Am primit acum la rectificare o sumă şi sper să mai primim ceva ajutor şi să finalizăm şi acest proiect" a declarat Costel Nicolae.

Au fost accesate fonduri prin P.N.R.R. pentru reabilitarea dispensarului din Brădeanu, iar în paralel, medicul din localitate a reuşit să obţină finanţare pentru dotarea cu aparatură medicală a dispensarului. De asemenea, în satul Mitropolia va fi construit de la zero un centru comunitar integrat cu spaţii moderne şi dotat cu aparatură medicală.

Paşi importanţi au fost făcuţi şi pentru înfiinţarea reţelei de gaze. A fost întocmit proiectul şi s-a stabilit şi de unde va avea loc branşarea, singura problemă fiind acum cea a fondurilor necesare realizării lucrării respective.

"Avem depus şi un proiect pentru înfiinţarea reţelei de gaze şi sper să ne vină şi nouă rândul, deşi cu preţurile practicate astăzi nu ştiu câţi doritori vor mai fi. Ni s-a dat deja un punct de racordare, undeva, între Smeeni şi Florica la o magistrală, dar vom trăi şi vom vedea. Eu vreau să-i asigur pe oameni că atîta vreme cât voi fi primar, voi lupta pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru comunitatea noastră, pentru ca Brădeanu să devină noul Ciugud din Câmpia Bărăganului", conchis sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb