Costin Lianu, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio: "Sănătatea este un lux sacrificat pentru ţinte de deficit bugetar?"

D.R.
Comunicate de presă / 2 august 2023

Costin Lianu, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio: "Sănătatea este un lux sacrificat pentru ţinte de deficit bugetar?"

Problemele deficitului bugetar încearcă se se rezolve prin noi masuri fiscale in detrimentul operatorilor din domeniul produselor organice, dar acest lucru, va afecta piaţa românească de produse ecologice, informează un comunicat de presă al Inter-Bio, remis astăzi redacţiei.

Asociaţia Intereg-Bio transmite: "Creşterea pragului de TVA de la 5 la 9 % este bazat pe lipsa de viziune pe termen mediu şi lung şi intră în contradicţie cu obiectivele noastre de a dezvolta piaţa produselor organice. Am discutat cu mulţi producători şi procesatori în ultimele zile. Spre exemplu, în condiţiile în care cel mai mare producător de suc de cătină bio pur din România se chinuie să ţină acelaşi preţ de 5 ani, acum, prin coborârea pragului de impozitare la microîntreprinderi la 300000 RON şi majorarea TVA la 9 %, acesta este forţat să transfere toate aceste costuri în preţul către clientul final, care, asaltat de valul de scumpiri şi incertitudini îşi va reorienta coşul de consum pe principiul mai puţin sănătos, dar mai ieftin. Şi nu e singura reacţie. Alţi producători ne atrag atenţia că anularea facilităţilor fiscale (CAS sau CASS) va conduce la scăderi salariale cu 15% net punând presiuni suplimentare asupra angajatorilor din domeniu, privind costurile salariale. Putem concluziona că este un cumul de efecte nedorite care vor conduce la creşterea preţurilor acestor produse alimentare în condiţiile în care tocmai acest lucru se doreşte să se evite. Acest cumul de efecte nedorite va scădea entuziasmul celor care vor să intre in conversie în ecologic cu suprafeţe de teren ceea ce va declanşa deci o reacţie în lanţ. Mai puţini producători şi procesatori pe piaţă iar cei care rămân vor avea de înfruntat provocări mari", precizează sursa citată.

Costin Lianu, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio a declarat: "Ne întrebăm cui foloseşte în condiţiile unui consum atât de mic de produse bio. Se tot spune că producătorii bio sunt încurajaţi să vândă în România, să contribuie la sănătatea cetăţenilor, dar când e vorba de reducerea deficitului tăiem acolo unde ar trebui să stimulăm? Această posibilă intervenţie a statului coincide cu prezentarea către operatorii din domeniu şi către Comisia Europeană a unui plan de acţiuni în domeniul produselor ecologice extrem de modest cu o ţintă de numai 5,70% până în 2030 cu mult sub ţinta europeană. Ne întrebăm dacă guvernanţii cunosc beneficiile pentru sănătate a unui sistem de consum fără pesticide, cu regulamente internaţionale foarte stricte. Din semnalele noastre din piaţă din ultimii ani, consumatorii îşi doresc produse cât mai curate şi sănătoase, dar, în contextul acestui pachet de intervenţie, cine îşi va permite astfel de produse? Până la urmă, sănătatea este un lux sacrificat pentru ţinte de deficit bugetar? Piaţa firavă a agriculturii ecologice din România va primi din nou o lovitură", a declarat Costin Lianu, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio", conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb