Costoiu: "Nu există riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc"

Companii #Turism / 6 iulie 2014

Costoiu: "Nu există riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc"

Actualizare 17:32 MAE: "Riscul infectării apei mării, doar la o zonă din Varna, nu şi alte staţiuni"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis astăzi precizări despre calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, arătând că, potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni.

"Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul < Sf. Ivan Rilski > din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014", se arată în comunicat.

Ministerul menţionează că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare.

"Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului < Sf. Ivan Rilski > din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea < Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre > a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate", mai menţionează MAE.

Ministerul român mai informează că, "potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre".

MAE de la Bucureşti precizează că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

---

Actualizare 13:28 ANAT le cere autorităţilor o poziţie fermă privind situaţia de pe litoralul bulgăresc

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) cere autorităţilor române, printr-un comunicat o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria, pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc, informaţiile oficiale din ţara vecină indicând faptul că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate.

"Informaţiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turiştii care aleg să-şi petreacă concediile în ţara vecină", se arată în comunicatul ANAT.

Asociaţia menţionează că o singură zonă (Plaja Ofiţerească din oraşul bulgăresc Varna) a înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc.

Agenţiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înştiinţare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-şi anunţa turiştii. Mai mult, ieri, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera, aminteşte ANAT.

"Anunţăm că informaţiile apărute în presă şi ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituţii oficiale. Aşa cum am anunţat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiştii pe coasta bulgărească a Mării Negre", se arată în comunicatul oficial al celor două instituţii din Bulgaria.

Autorităţile bulgare nu au confirmat informaţia privind infestarea cu hepatita A. Atât agenţiile de turism româneşti, cât şi cele europene şi-au informat turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

"Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria", afirmă Lucia Morariu, preşedintele ANAT, în comunicatul asociaţiei.

Astfel, pentru anularea vacanţelor trebuie să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă şi dublată de documente, astfel încât turiştii să se simtă în siguranţă sau vacanţele să fie anulate cu restituirea integrală a banilor plătiţi.

"Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România", susţine şeful ANAT.

---

Nu există riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc, susţine Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, adăugând că a cerut instituţiilor din domeniul cercetării şi al protecţiei mediului un raport privind situaţia apelor marine din ţara noastră, transmite un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Demnitarul a cerut şi verificări cu privire la existenţa unor riscuri similare în zona litoralului Mării Negre, după ce autorităţile de resort din Bulgaria semnalaseră un posibil risc cu privire la sănătatea persoanelor aflate pe litoral, din cauza prezenţei virusului hepatic A.

Mihnea Costoiu a explicat: "Pentru moment, datele ştiinţifice cuprinse în analizele periodice arată că nu există niciun risc pentru sănătatea publică a turiştilor aflaţi pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificări suplimentare, ale căror concluzii vor fi comunicate publicului în cel mai scurt".

Calitatea apelor de îmbăiere din România se află permanent în atenţia autorităţilor, fiind obiectul unor analize bilunare efectuate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină, în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Cele mai recente rapoarte nu indică existenţa vreunui pericol public sau a unei contaminări a litoralului românesc, a mai arătat Costoiu.

Vineri, reprezentanţii DSP Constanţa au anunţat că probele recoltate până în prezent din apele Mării Negre, pe teritoriul litoralului românesc, sunt în conformitate cu legislatia în vigoare, iar calitatea apei este "excelentă".

"DSP Constanţa a început monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Până în prezent, toate probele recoltate s-au încadrat în valoarea de referinţă a standardului, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească în vigoare", informa un comunicat al instituţiei.

Potrivit ultimului raport întocmit de specialiştii DSP Constanţa pentru perioada 23-27 iunie, calitatea apei de mare în zona Mangalia (care cuprinde staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche) este "excelentă".

DSP mai relatează că, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii făcute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei mării cu virusul hepatic A în zona litoralului bulgăresc, a fost suplimentată recoltarea de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipă de inspectori sanitari a mers să recolteze probe din ape mării în zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia şi Saturn, rezultatele urmând să fie prezentate după analizarea acestora. Din datele înregistrate la Serviciul de internări al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, în ultimele 5 zile nu au fost înregistrate cazuri de suspiciune de hepatită de tip A la turişti sau localnici din zona litoralului românesc.

Într-un comunicat de presă publicat vineri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenţiona cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

"Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona < Plaja ofiţerilor- Varna >, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică < Escherichia coli > şi < enterococi intestinali >. Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A", este textul documentului.

Ministerul bulgar al Sănătăţii a anunţat că, până în prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apă marină dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, probele din zonele învecinate neindicând abateri de la cerinţele obligatorii.

Sursa citată a precizat că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere şi cu alte prilejuri, în anii anteriori, cauza principală fiind constituită de "intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a aşa numitului Kanal Şokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a oraşului Varna şi zonelor de vile din jurul oraşului, foarte probabil şi din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conţin reziduuri organice". Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenţia instituţiilor la nivel regional şi municipal din oraşul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb