Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 decembrie 2016

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sis-temul de promovare prin certificate verzi, va fi anul viitor în procent de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat luni în dezbatere de Ministerul Energiei. Proiectul de act normativ va fi supus avizului Consiliului Concurenţei şi al Consiliului Legislativ, conform News.ro.

Nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie pentru anul 2017 a fost stabilit în baza comunicării ANRE, precizează proiectul de act normative.

În calculele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu s-a ţinut seama de nivelul cantităţii de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise pe parcursul anului 2015 şi a celor în curs de emitere în perioada 2016-2017.

"În cazul în care se iau în considerare cantităţile de energie electrică exceptate de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va creşte pentru consumatorii finali neexceptaţi cu valori cuprinse între 42 lei/MWh şi 43 lei/MWh, valori corespunzătoare unor consumuri exceptate între 8.000 şi 9.000 GWh", se menţionează în proiect.

ANRE a informat Guvernul, încă din 30 iunie 2015, cu privire la cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, de 12,15%.

Noua cotă a fost calculată şi ţinând cont de calendarul punerilor în funcţiune de noi capacităţi de energie electrică din surse regenerabile de energie.

O altă ipoteză de care s-a ţinut cont este impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică, care se menţine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2016, respectiv de 35 lei/MWh, "având în vedere că ponderea energiei din surse regenerabile din cel mai recent an raportat (2014) are cel puţin valoarea stabilită în traiectoria orientativă pentru anul 2014".

Capacitatea electrică estimată instalată în unităţi de producţie din surse regenerabile de energie în perioada iunie - decembrie a anului 2016 este de circa 574 MW.

Conform prevederilor Legii nr. 220/2008, accesul în schema de sprijin se încheie la 31 decembrie 2016, de aceea pentru anul 2017 nu sunt luate în calcul noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, astfel se estimează că schema va sprijini o capacitate instalată la sfârşitul anului 2016 de circa 5.292 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb