COTAR anunţă faptul că a câştigat procesul împotriva societăţii Euroins

Bănci-Asigurări / 23 iunie 2021

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) anunţă faptul că a câştigat procesul împotriva societăţii Euroins. Societatea de asigurări a fost profund deranjată de documentele transmise către Parlament şi ASF, astfel că a intentat o acţiune în instanţă, împotriva COTAR. Dar instanţa nu i-a dat câştig de cauză, conform unui comunicat remis redacţiei.

Amintim că în ţările civilizate, reputaţia şi încrederea reprezintă valori fundamentale care construiesc cartea de vizită a oricărei societăţi de asigurări. În România nu mai putem vorbi despre reputaţie şi încredere în această piaţă, motiv pentru care piaţa de asigurări rămâne blocată la 2,5% din PIB, cetăţenii români cumpărând, în majoritatea cazurilor doar produsele de asigurări obligatorii, sub sancţiunea aplicării amenzilor.

În cazul de faţă, Euroins a încercat să intimideze COTAR, formulând o acţiune în instanţă. faţă de Confederaţie, pentru că noi am îndrăznit să atragem atenţia, public, în ultimii ani, atât Guvern-ului, cât şi Parlamentului României, cu privire la modul de soluţionare a dosarelor de daună. Societatea de asigurări în cauză a implementat o serie de practici care contravin prevederilor legale aplicabile.

"Toate disfuncţionalităţile firmei Euroins, prezentate de COTAR, au fost întotdeauna însoţite de documente justificative, motiv pentru care instanţa de judecată a respins ca nefondată acţiunea firmei Euroins. În orice altă ţară, această firmă de asigurări avea de mult timp licenţa RCA suspendată de autorităţile responsabile. În România, dreptatea umblă cu capul spart, iar instituţiile importante dovedesc faptul că sunt incapabile să protejeze cetăţenii", a precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Principalele disfuncţionalităţi ale firmei Euroins, prezentate de COTAR în memoriile transmise către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Parlamentul României au constat în:

Transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire;

Efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere;

Refuzul de a achita despăgubirile şi/sau diminuarea acestora, în mod nejustificat, pe baza unor criterii arbitrare şi stabilite în mod unilateral de către asigurător - şi nicidecum conform Legii RCA;

Efectuarea cu întârziere a operaţiunii de constatare/reconstatare a daunelor şi/sau refuzul de a efectua constatarea daunelor, cu nesocotirea prevederilor art. 18 alin. (4) şi (5) şi art. 19 alin. (11) din Norma ASF 20/2017, care prevede dreptul asiguraţilor de a solicita constatarea daunelor în orice locaţie care permite asiguratorului "accesul la bunul avariat şi asigură condiţiile necesare, în vederea efectuării constatării";

Încălcarea prevederilor legale, referitoare la constituirea rezervelor de daună, etc.

Subliniem că aceste practici ilicite, implementate de către Euroins, constituie încălcări flagrante ale legislaţiei din domeniul RCA, săvârşite în mod conştient, repetat şi cu rea-credinţă de către acest asigurător, iar nu simple omisiuni în aplicarea legii.

Faptul că aceste practici nu sunt întâmplătoare, ci rezultatul unei decizii conştiente, intenţionate a conducerii Euroins de a proceda la gestionarea dosarelor de daună într-o manieră care contravine dispoziţiilor legale aplicabile rezultă din cuprinsul notei interne nr. 99/20.11.2019, comunicată de către Euroins angajaţilor săi, prin care aceştia au fost instruiţi să-şi modifice procedura de lucru, în sensul celor arătate anterior.

Aceste practici ilicite, constatate în mod nemijlocit - inclusiv de către Autoritatea de Supraveghere Financiară - şi care au stat la baza emiterii unor Decizii de sancţionare a Euroins, fac obiectul a zeci de mii de reclamaţii/petiţii adresate ASF şi a zeci de mii de procese deschise de persoane păgubite contra societăţilor de asigurări, inclusiv Euroins.

Aceste litigii au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, în proporţie de peste 95%, astfel că existenţa acestor practici ilicite şi gradul de răspândire al acestora sunt împrejurări constatate cu putere de lucru judecat, de către instanţele de judecată.

Reamintim celor 9 milioane de soferi din România, faptul că brokerii de asigurări primesc cele mai mari comisioane de vânzare din partea firmelor de asigurări cu probleme: City Insurance şi Euroins. Conduita firmei Euroins se reflectă nemijlocit în petiţiile înregistrate de către firma de asigurări la Autoritatea de Supraveghere Financiară, în ultimii 3 ani:

Anul 2018: Euroins a înregistrat 2.060 de reclamaţii la ASF

Anul 2019: Euroins a înregistrat 12.005 de reclamaţii la ASF, în creştere cu 482,77%

Anul 2020: Euroins a inregistrat19.027 de reclamatii la ASF, in crestere cu 58,49%.

Pe întreg parcursul anului 2019, toată piaţa RCA din Germania a înregistrat, în total, 357 de petiţii/reclamaţii pentru produsul RCA, adică, echivalentul reclamaţiilor înregistrate doar de către Euroins în 4 zile - în condiţiile în care piaţa RCA din Germania este de aproximativ 8 ori mai mare decât cea din Romania şi înregistrează doar 357 de reclamaţii pe an!

"Aceste rezultate vorbesc de la sine, când vine vorba despre reputaţia firmei Euroins, societate autorizată să vândă RCA şi care deţine o cotă de piaţă 31,37% din piaţa RCA. Aşteptăm cu nerăbdare publicarea de către ASF a rezultatelor exerciţiului de auditare a activelor şi pasivelor BSR (Balance Sheet Review). Atunci vom afla cât de solide sunt, în realitate, cele două campioane ale reclamaţiilor: Euroins şi City Insurance", a mai declarat Vasile Ştefanescu, Preşedinte COTAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb