COTAR: Asigurătorii au încasat în plus 2 miliarde de lei şi au plătit daune materiale mai mari cu doar 5%

V.G.
Miscellanea / 24 noiembrie 2022

Asigurătorii au încasat în plus 2 miliarde de lei şi au plătit daune materiale mai mari cu doar 5%

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) constată că Asociaţia, "jucătorilor din asigurări", UNSAR, confirmă dezvăluirile COTAR privind distorsionarea concurenţei şi potenţiale înţelegeri cu privire la preţuri în piaţa RCA, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

"Dreptul la replică transmis, ieri, de UNSAR, nu face decât să arate că am avut dreptate: asigurătorii au încasat în plus 2 miliarde de lei (o creştere de 89%) şi au plătit daune materiale mai mari cu doar 5% - în timp ce unii dintre ei continuă să nu plătească", arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, sub umbrela "lucrurilor mult mai importante din această perioadă" şi a acuzaţiilor de încercare de destabilizare a pieţei asigurărilor - jenante, în context - UNSAR arată că asigurătorii vor să fie protejaţi în continuare de instituţiile statului care ar trebui să-I controleze. COTAR consideră că autorităţile de concurenţă şi fiscale au toate premisele pentru a se autosesiza în privinţa unor potenţiale înţelegeri de tip cartel din piaţa asigurărilor, pe segmentul RCA. De asemenea, considerăm că ar trebui cercetată şi motivaţia din spatele lipsei de reacţie şi supraveghere din partea sectorului de asigurări din cadrul ASF, în legătură cu aceste fapte.

COTAR a făcut publice în 22 noiembrie 2022 indiciile privind lipsa de concurenţă reală şi creşterea ineficienţei asigurătorilor pe piaţa RCA, manifestată inclusiv prin majorarea nejustificată a cheltuielilor de administrare declarate de asigurători.

"Am arătat că datele publice comunicate de ASF confirmă lipsa de eficienţă şi distorsionarea concurenţei în piaţa RCA, precum şi potenţiale înţelegeri cu privire la preţuri. Mai mult, de această dată, informaţiile existente alimentează chiar suspiciuni de fraudă fiscală săvârşită de asigurători. În prima jumătate a anului 2022 românii au plătit pentru RCA cu 2 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară din 2021. Aceasta înseamnă o creştere de 89%, deşi dauna medie achitată a fost mai mare cu doar 5%, iar dauna medie pentru vătămări corporale a scăzut cu 56%. Mai mult, cheltuielile de administrare şi achiziţie ale asigurătorilor s-au majorat fără nicio justificare reală şi legală, cu 266 de milioane de lei (+37%). Or, în condiţiile în care proprietarii de autovehicule sunt obligaţi prin lege să încheie poliţă RCA, locul City Insurance este luat automat de alt asigurător, iar daunele scad în termeni reali, creşterea ar fi trebuit să fie mult sub nivelul inflaţiei, adică sub 16%", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR. 

În dispreţ faţă de opinia publică şi faţă de asiguraţi, UNSAR a confirmat în data de 23 noiembrie 2022 acest lucru, inclusiv faptul că potenţialele înţelegeri cu privire la preţ şi fraude la bugetul de stat sunt posibile din cauza pasivităţii manifestate de funcţionarii din sectorul de asigurări al ASF, se mai arată în comunicat.

Concret, UNSAR încearcă să contrazică datele EIOPA (autoritatea europeană de supraveghere), care analizează şi evoluţia indicatorului cheltuieli administrative (ca parte din prima RCA), în ceea ce priveşte disfuncţionalitatea pieţei.

"Conform datelor ASF, rata cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări a scăzut după primele 9 luni ale acestui an, coborând până la 27% (faţă de peste 32% după primele 6 luni) - ceea ce reflectă inclusiv eforturile de eficientizare a activităţii depuse în mod constant de jucătorii activi pe zona asigurărilor obligatorii RCA", a afirmat UNSAR, într-un drept la replica publicat de mass-media, ca urmare a poziţiei COTAR prin care Confederaţia releva potenţiale elemente de cartel din piaţa RCA.

Referitor la această poziţie publică, COTAR solicită:

1. De urgenţă, Consiliului Concurenţei să investigheze cum au ajuns date încă nepublice de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (care nu a diseminat până la data de 22 noiembrie 2022 raportul pieţei asigurărilor din trimestrul III) să fie invocate de UNSAR în materialele sale de presă. Suspiciunea existentă la nivelul pieţei este că nivelul de 27% al cheltuielilor de administrare (ceea ce reflectă o creştere nominală de peste 35%, de sute de milioane de lei, iar nu o scădere) este pragul la care societăţile de asigurare, cu acordul cel puţin tacit al sectorului de asigurări din cadrul ASF, s-au înţeles să fixeze cheltuielile de administrare, în dauna asiguraţilor şi a bugetului de stat.

2. ANAF să investigheze de urgenţă modul în care este evidenţiat/taxat profitul nejustificat şi apărut peste noapte al societăţilor de asigurare, prin perpetuarea practicilor de tip cartelar deja dovedite şi sancţionate de către Consilul Concurenţei în 2018. Mai exact, trebuie cercetată această majorare a cheltuielilor de administrare (cu peste 35%), realizată astfel încât să fie dedusă o sumă din ce în ce mai mare din profitul impozabil, în frauda bugetului de stat.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că o creştere a daunei medii de 5% şi o înjumătăţire a daunei medii pentru vătămări corporale (-56%) nu poate justifica în vreun fel scumpirea primelor RCA cu peste 80%.

265,5 milioane de lei reprezintă creşterea DECLARATĂ a cheltuielilor de administrare, în primele 6 luni.

Singurele date publice privind cheltuielile de administrare (ca parte a primelor RCA) comunicate de către ASF pentru anul 2022 sunt cele referitoare la Semestrul I.Astfel, cheltuielile de administrare s-au majorat pe segmentul RCA de la 714,5 milioane de lei în semestrul I 2022, la 980 de milioane de lei în primele 6 luni din 2022, respectiv cu 265,5 milioane de lei (+37%).

Aşadar, cheltuielile de administrare depăşesc cu mai mult decât dublul ratei inflaţiei nivelul din perioada similară a anului 2021, şi nu sunt mai mici, cum încearcă să manipuleze UNSAR (întrucât procentul se raportează la dublări şi chiar triplări de prime RCA). Pe cale de consecinţă, considerăm că ,,eforturile de eficientizare'' invocate de către UNSAR nu reprezintă decât expresii ale potenţialelor înţelegeri de tip cartel din piaţa asigurărilor.

Această creştere artificială a cheltuielilor de administrare indică suspiciuni rezonabile că societăţi de asigurare sustrag din baza de impozitare sume din ce în ce mai mari, prin umflarea cheltuielilor (şi a tarifelor de primă RCA), înţelegerile cu privire la nivelului cheltuielilor administrative relevând astfel şi practica anti-concurenţială.

Drept consecinţă, potrivit datelor publicate de ASF, în primele 6 luni ale anului 2022 sumele încasate de asigurători din prime RCA au fost de 4,25 miliarde de lei, o creştere cu 89% faţă de cele 2,25 miliarde de lei încasate în perioada similară a anului 2021.

Tot în această perioadă, valoarea daunei medii achitate de către asigurători s-a majorat doar cu 5%, diferenţa reprezentând profit nejustificat şi expresie a potenţialelor practici de tip cartel (dublarea şi chiar triplarea tarifelor de primă RCA, sub pretextul falimentului City Insurance).

"Nici măcar Autoritatea de Supraveghere Financiară nu poate pretinde că lipsa unui capital de cel mult 150 de milioane de Euro, calculat de ASF, şi care ar fi fost necesar pentru capitalizarea City Insurance, justifică majorarea primelor cu peste un miliard de Euro în doar un an de zile. În condiţiile în care tarifele de primă RCA ar trebui să reflecte evoluţia daunalităţii şi în condiţiile în care dauna medie în primele 6 luni din 2022 a cunoscut o majorare de doar 5% (sub rata inflaţiei) dublarea primelor RCA nu are justificare decât în dorinţa de îmbogăţire nejustificată pe seama asiguraţilor, sub privirile impasibile ale sectorului de asigurări din cadrul ASF. Revenind la creşterea ineficienţei şi potenţiale înţelegeri de tip cartel privind componenta de cheltuieli de administrare, estimarea noastră este că la nivel anual, cheltuielile de administrare vor fi declarate mai mari cu peste 500 de milioane de lei faţă de anul 2021, ceea ce reprezintă atât bani în plus luaţi de la asiguraţi (în loc să fie plătite daune) cât şi privarea bugetului de stat de importante surse de venit. De aceea, solicităm asigurătorilor să nu mai umfle artificial nivelul cheltuielilor de administrare pentru a obţine profituri neconcurenţiale şi în loc de aceste manopere dolosive să achite întocmai şi la timp daunele conform obligaţiilor ce le revin prin lege", a mai declarat preşedintele COTAR.

"O dovadă a consecinţelor negative la care am făcut referire este şi faptul că prima medie RCA s-a majorat în primele 6 luni cu 81%, de la 639 de lei la 1154 lei", indică sursa citată.

COTAR observă o similitudine între sectorul bancar, unde există suspiciuni că băncile manipulează rata de dobândă ROBOR (în condiţiile în care se împrumută în piaţă la preţuri semnificativ mai scăzute decât cele percepute clienţilor prin ROBOR-ul umflat), şi sectorul asigurărilor, unde datele par să indice că asigurătorii majorează şi ei artificial costul asigurărilor, invocând pretextul falimentului City Insurance.

"Evoluţia pieţei de asigurări ulterior falimentului City Insurance ne arată că, în pofida afirmaţiilor făcute de sectorul de asigurări din cadrul ASF, aceasta este în continuare neconcurenţială. Spre exemplu, Euroins îşi păstrează cota de piaţă de 41% pe segmentul RCA şi continuă, cu acordul tacit al sectorului de resort din ASF, să nu-şi îndeplinească obligaţiile de plată, ducând astfel mai departe practicile statornicite de City Insurance", se mai arată în comunicat.

"Faptul că poziţia de ,,lider'' ocupată în trecut de City Insurance se urmăreşte a fi preluată de un sigurător care, practic, nu exista pe piaţa RCA în urmă cu 2 ani (când avea cotă de piaţă mai mică de 3%), iar prin comunicările sale publice ASF incită astfel asiguraţii să îşi facă asigurări la "noul star" al pieţei asigurărilor, ne demonstrează că sunt indicii pentru un nou tun pe piaţa asigurărilor, pe de-o parte prin refuzul de a stopa neregulile în privinţa plăţii daunelor de către Euroins (zeci de mii de dosare în instanţă) şi, pe de altă parte, prin substituirea "liderului", peste noapte, cu un alt "lider". Nu putem să nu ne amintim de modul în care după devoalarea fraudelor de la Astra, tocmai se născuse noul "lider", City Insurance, care nu a făcut decât să continue ceea ce făcea Astra Asigurări, adică fraudă, cu acordul cel puţin tacit al unor funcţionari din sectorul de asigurări al ASF"', a mai declarat preşedintele COTAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb