COTAR: "Falimentele din piaţa RCA produc pagube de trei ori mai mari decât achiziţiile de vaccinuri inutile"

S.B.
Miscellanea / 27 noiembrie 2023

COTAR: "Falimentele din piaţa RCA produc pagube de trei ori mai mari decât achiziţiile de vaccinuri inutile"

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) atrage atenţia Guvernului României în legătură cu necesitatea de a gestiona situaţia din piaţa asigurărilor RCA menţionând că falimentele din piaţa RCA aduc pagube de 3 miliarde de euro, faţă de pagubele de un miliard de euro provocate de achiziţiile de vaccinuri anti-COVID, potrivit unui comunicat al confederaţiei.

"Calculele arată că România pierde o sumă de 3 ori mai mare decât "gaura" făcută de achiziţia de vaccinuri inutile din cauza ultimelor două falimente de pe această piaţă.

În ultimele zile se vorbeşte doar despre ancheta privind achiziţia de vaccinuri care a adus României o "gaură" de 1 miliard de euro. Dar nimeni nu a văzut că tunurile financiare date de Euroins şi City Insurance au totalizat 3 miliarde de euro, iar în 2 ani nu vedem niciun rezultat al unei anchete DNA" se arată în comunicatul COTAR.

"COTAR salută cercetările întreprinse de către Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu achiziţiile supradimensionate de vaccinuri din perioada pandemiei, în urma cărora statul român ar fi fost prejudiciat cu peste 1 miliard de euro, dar, în acelaşi timp, nu înţelegem de ce DNA refuză încă a investiga şi a-i trage la răspundere pe artizanii tunurilor financiare din piaţa de asigurări RCA din România.

DNA ar trebui să investigheze şi să comunice public la ce rezultat a ajuns ancheta în cazul falimentelor City Insurance şi Euroins. Conform lichidatorului judiciar al celor două companii de asigurări, expunerea totală solicitată de către creditorii firmei City Insurance este de 9 miliarde de lei, iar în cazul Euroins, aceasta este estimată la 5 miliarde de lei. Nu înţelegem de ce ancheta în cazul pierderii a 3 miliarde de euro din bani publici nu a fost făcută până acum de DNA.

În acest context s-au produs şi alte consecinţe care îi afectează grav pe români: de peste 2 ani, preţul RCA a crescut cu peste 200%, sub pretextul acoperirii prejudiciilor cauzate de artizanii tunurilor financiare din piaţa de asigurări, iar absolut nicio persoană implicată în această fraudă uriaşă nu a fost investigată de instituţiile statului roman.

Nimeni din ASF, dar nici de la companiile City Insurance sau Euroins nu a fost invitat măcar la declaraţii de către procurori. În acelaşi context, deşi conducerii ASF i-a expirat mandatul de 2 săptămâni, nu se anunţă nicio schimbare. Este greu de înţeles cum funcţionează totuşi instituţiile din România, care ar trebui să ne protejeze, şi cum ratează de fiecare dată aceste sarcini, în pofida faptului că sunt informate din timp despre premeditarea unor tunuri financiare suportate în final de cetăţenii acestei ţări.

COTAR anunţă din nou, public, atât DNA cât şi Parlamentul României, că în anul 2024 se pregătesc alte nenorociri în piaţa de asigurări RCA din România: Prima este că preţul RCA va creşte cu minimum 25-30% în cursul anului viitor, ajungând la un nivel insuportabil pentru şoferii români. A doua este că mai multe companii de asigurări care astăzi vând RCA în România, din afara ţării, în baza paşaportului de servicii, vor avea mari dificultăţi cu plata despăgubirilor pentru cetăţenii români în cursul anului 2024.

A treia informaţie este că o altă companie de asigurări aflata în clasamentul RCA îşi pregăteşte "exit-ul" din România, anul următor, pentru a nu putea fi trasă la răspundere de către autorităţile române pentru neplata despăgubirilor. Compania de asigurări face parte dintr-un grup multinaţional şi a acumulat o cotă uriaşă în piaţa RCA.

COTAR a atras în mod repetat atenţia ASF, Parlamentului României şi Consiliului Concurenţei despre iminenta premeditare a falimentelor, încă din anul 2014 , cu mulţi ani înainte ca Asta, Carpatica şi City Insurance să îşi transfere banii în insulele Cayman şi Barbados, respectiv, înainte cu 4 ani ca Euroins să îşi înstrăineze activele din România către o companie din acelaşi grup Eurohold.

Observam cum infractorii operează fără probleme în România, în timp ce nicio instituţie a statului nu-i opreşte. Banii care reprezintă prejudiciul adus statului român sunt bani pe care Guvernul îi aruncă efectiv, prin lipsa unor măsuri ferme pentru stoparea acestor fraude" precizează comunicatul.

"Premierul României, domnul Marcel Ciolacu, a declarat, recent, că toate mandatele expiră pe 15 noiembrie. Îi dăm două veşti proaste: Suntem în data de 27 noiembrie şi Consiliul ASF este încă în funcţie, în continuare, iar a doua veste proasta este ca Euroins s-a întors să vândă asigurări în România. România este în prezent un veritabil sat fără câini, iar toţi cetăţenii romani simt asta pe pielea lor. Sute de mii de români, împreună cu familie lor, care anul viitor vor merge la vot, aşteaptă de mai mulţi ani să îşi recupereze sumele datorate de societăţile de asigurări", a precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Farfuridi Ciolacu nu are curaj sa recunoască faptul ca Nicu Marcu și gașca din consiliul ASF a făcut o treabă excepțională pentru PSD, aducând zeci de milioane de euro taxa de protecție încasată de la City Insurance și Euroins. Cum sa schimbe PSD infractorii din consiliul ASF? Neputința lui Farfuridi Ciolacu e vizibilă. Aceeași susținere o are actualul consiliu și din partea PNL. Tânărul escroc politic Burduja este interfața unui grup infracțional organizat direct legat cu piața de asigurări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb