COTAR: În cazul Audatex este nevoie de anchetă extinsă

S.B.
Bănci-Asigurări / 17 mai 2022

În cazul Audatex este nevoie de anchetă extinsă

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere o anchetă extinsă în cazul Audatex, pentru verificarea modului de stabilire a preţurilor pe baza sistemului AZT.

"Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) constată din nou o reacţie întârziată a Consiliului Concurenţei. N-a întârziat decât 15 ani, de data asta. Consilul Concurenţei trebuia să verifice de mulţi ani dacă nu cumva asiguratorii au săvârşit un abuz de poziţie dominantă în relaţia cu miile de service-uri auto cu care au încheiate convenţii, forţându-le să accepte mecanisme stabilite asltfel decât prin mecanismul pieţei libere, bazate pe cerere şi ofertă.

Este lăudabil că măcar acum se întâmplă ceva, deşi nu ne mai aşteptam la nimic bun. Tutuşi, după 15 de ani de monopol, ar trebui să se facă o anchetă serioasă, pentru verificarea calculelor făcute de softul Audatex. Întrebarea e: Cui prodest? De ce ar fi fost nevoie de acest monopol în faţa căruia a-nchis ochii, timp de 15 ani, Consiliul Concurenţei? Abia din acest punct ar trebui să înceapă ancheta.

Pe această piaţă au existat numeroase semnale că s-ar fi calculate, prin sistemul AZT (Allianz Zentrum fur Technik) preţuri de 5 ori mai mici pentru piesele auto After Market, în favoarea asiguratorilor. După 15 ani în care asiguratorii, împreună cu Audatex au făcut legea în România, pe piaţa reparaţiilor, ar fi trebuit investigat dacă societăţile de asigurări au făcut presiuni asupra deţinătorilor softului Audatex, pentru a introduce preţuri cât mai joase la piese şi la materiale de vopsitorie, aducând prejudicii asiguraţilor şi păgubiţilor.

Audatex este un soft care calculează costul reparaţiilor în service, cost pe care asiguratorii îl impun forţat service-urilor auto şi consumatorilor, despăgubind astfel daunele mult subevaluate. În acest moment, instituţile abilitate ar trebui să ancheteze modul în care au fost stabilite costurile de reparaţii şi dacă nu cumva au fost cât mai avantajoase pentru societăţile de asigurări.

Modul de calcul al materialelor de vopsitorie în aplicaţia Audatex are la bază un sistem a cărui abreviere este AZT. Audatex nu foloseşte nomenclatorul şi recomandările producătorilor de materiale de vopsitorie auto, ci a introdus, la cererea asiguratorilor, un alt sistem, mult mai prietenos cu firmele de asigurări şi pagubos pentru consumator, respectiv acest sistem denumit AZT (Allianz Zentrum fur Technik). Zvonurile din ultimii ani sunt că Audatex ar fi introdus în calculul devizelor de reparaţii inclusiv preţuri de piese de schimb After Market (made in Taiwan/ China), de 5 ori mai mici decât ale pieselor originale.

Dacă se va constata că zvonurile se confirmă, ar însemna că rezervele de daună pe care asiguratorii le creează sunt stabilite cu preţul pieselor After Market, ceea ce conduce la o subrezervare a daunei la o cincime din valoarea reală. ASF, ANPC, Consiliul Concurenţei, ANAF, DICOT şi DNA ar trebui să ancheteze această situaţie măcar acum" se arată în comunicatul COTAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb