COTAR solicită demiterea urgentă a vicepreşedintelui ASF, Sorin Mititelu, şi transferarea Sectorului Asigurări la Ministerul Finanţelor

R.S.
Miscellanea / 25 iulie

COTAR solicită demiterea urgentă a vicepreşedintelui ASF, Sorin Mititelu, şi transferarea Sectorului Asigurări la Ministerul Finanţelor

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a lansat un apel pentru demiterea de urgenţă a lui Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de Sectorul Asigurări. COTAR susţine că Mititelu nu are o înţelegere adecvată a domeniului pe care îl gestionează şi ia decizii care favorizează în mod disproporţionat companiile de asigurări în detrimentul consumatorilor, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, COTAR acuză lipsa de competenţă a lui Sorin Mititelu, subliniind că afirmaţiile sale recente privind discriminarea tarifelor RCA arată o necunoaştere a principiilor de bază. Mititelu a susţinut că bucureştenii ar trebui să plătească prime de asigurare mai mari, în ciuda faptului că traficul din Capitală este influenţat de mii de maşini înmatriculate în alte judeţe, iar valoarea daunelor nu variază în funcţie de locul de înmatriculare al vehiculului.

Confederaţia avertizase încă de la început că plafonarea tarifelor RCA, măsură impusă de ASF şi Guvernul României, nu va duce la rezultatele dorite. Datele recente din raportul ASF confirmă această previziune, arătând că preţurile poliţelor RCA au continuat să crească în perioada plafonării, în ciuda aşteptărilor contrare. Potrivit raportului, primele RCA au crescut cu 11% pentru persoanele juridice şi cu 17% pentru persoanele fizice, contrazicând astfel afirmaţiile oficialilor că măsura plafonării ar fi fost respectată.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a criticat în mod vehement explicaţiile oferite de Sorin Mititelu privind creşterea tarifelor RCA. Ştefănescu a explicat că rata combinată a daunelor sub 100% indică de fapt un profit pentru asigurători, nu pierderi, aşa cum a susţinut Mititelu. În plus, Ştefănescu a evidenţiat că inflaţia în domeniul reparaţiilor auto, menţionată de Mititelu la 20,5%, este nerealist de mare comparativ cu inflaţia generală de 6,8%, sugerând fie o lipsă de control asupra preţurilor de despăgubire, fie date eronate prezentate publicului, se menţionează în comunicat.

COTAR denunţă şi ingineriile financiare ale companiilor de asigurări, care, cu sprijinul ASF şi al Guvernului, au realizat profituri semnificative în perioada de plafonare a tarifelor. Singura plafonare efectivă a fost aplicată comisioanelor brokerilor, dar diferenţele de preţ au fost redirecţionate către companiile de asigurări, fără a reduce costurile pentru asiguraţi.

În plus, COTAR a atras atenţia asupra numeroaselor falimente din sectorul asigurărilor sub supravegherea ASF, precum şi asupra explicaţiilor oferite de ASF Parlamentului României, care au fost considerate aberante şi menite să distragă atenţia de la responsabilităţile reale ale autorităţii. ASF a acuzat în mod nefondat consumatorii, sistemul de justiţie şi service-urile auto pentru creşterea tarifelor RCA, ignorând propriile deficienţe în reglementarea pieţei.

COTAR cere ca responsabilităţile Sectorului Asigurări din cadrul ASF să fie preluate de Ministerul Finanţelor, considerând că această măsură ar asigura o gestionare mai transparentă şi eficientă a pieţei de asigurări din România, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Subscriu ! ASF este o adunatura care joaca dupa cum canta corporatiile din asigurari.

    Faptul ca beneficiarii de bonus "beneficiaza" anual, in loc de bonus, de o crestere valorii primei RCA cu 30% arata cat e de mare coruptia din ASF si cardasia cu corporatiile din asigurari.

    Daca locuiesti in Bucuresti, esti considerata chiabur in opinia ASF chiar daca circuli rar cu masina si ai clasa de bonus maxima... te califici la o prima umflata cu 30% de la an la an.  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb