COTAR solicită sprijinul cetăţenilor pentru salvarea transportului rutier de persoane din România

Comunicate de presă / 11 august 2021

COTAR solicită sprijinul cetăţenilor pentru salvarea transportului rutier de persoane din România

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) solicită sprijinul cetăţenilor pentru salvarea transportului rutier de persoane din România. Toate acţiunile guvernelor Orban şi Cîţu arată că se doreşte eliminarea transportatorilor şi singura alternativă ar putea rămâne "ia-mă nene", în varianta progresistă a "transportului alternativ", după ce firmele autorizate vor intra în faliment, fiind împinse către acest final chiar de către Guvern, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, COTAR, împreună cu alte organizaţii patronale reprezentative la nivel de ramură (conform Legii dialogului social) însumează peste 80.000 de societăţi comerciale şi 2.000.000 de angajaţi. Împreună atrag atenţia Guvernului, Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor şi Senatului României, Ministerului de Finanţe, Ministerului Transporturilor, Autoritatăţii Rutiere Române şi Autoritatăţii de Supraveghere Financiară ca politizarea excesivă a instituţiilor publice a slăbit capacitatea de reacţie a acestora şi a favorizat dezvoltarea corupţiei. Multe dintre societăţile comerciale afiliate COTAR au ajuns în pragul colapsului financiar, din cauza nefuncţionării instituţiilor publice din România.

"Fără integritate în instituţiile publice, România nu se poate dezvolta şi va rămane în permanenţă "oaia neagră a Europei", cu "ajutorul" Guvernului. Asistăm chiar acum la o disoluţie a autorităţii instituţiilor româneşti fără precedent în ultimii 30 de ani. Ne întrebăm ce se întâmplă cu taxele şi impozitele plătite de noi, societăţile comerciale. Doar din domeniul transporturilor de marfa si persoane ,activitati conexe ( unitati reparatoare, statii ITP,scoli de conducere ,etc) , contribuţia este de peste 18% la Produsul Intern Brut al României", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Există trei mari probleme în transporturi:

- Problema impozitării diurnelor şoferilor - o aberaţie fiscală!;

- Problema licenţei transportului de persoane judeţean, interjudeţean şi transjudeţean - peste care intervine un alt minister (Ministerul Dezvoltării, prin Consiliile Judeţene), cu o nouă lege şi noi reguli, deşi transporturile funcţionau în conformitate cu legile în vigoare, iar ceea ce s-a legiferat ulterior aruncă în haos transporturile din România;

- Neplata despăgubirilor din partea celor două firme de asigurări care deţin cumulat peste 76% din piaţa RCA din România - şi cărora li s-a facilitat deţinerea monopolului.

Reîncadrarea diurnei şoferilor care lucrează în transportul internaţional ca venit de natură salarială şi obligarea firmelor la plata impozitelor şi contribuţiilor sociale aferente, retroactiv, pe 5 ani, este atât o aberaţie fiscală, cât şi una juridică, pentru că încalcă principul conform căruia nicio lege nu se poate aplica retroactiv. Împreună, adăugând carantinarea şoferilor în timpul pandemiei, aceste măsuri duc spre falimentarea firmelor de transport, de către Guvern.

Asociaţiile patronale din transporturi consideră măsura luată de ANAF abuzivă şi favorabilă unor companii care vor intra pe piaţa din România "pe uşa din dos", după ce Executivul va elimina - într-o acţiune fără precedent - companiile care activează actualmente pe această piaţă, prin reguli care contravin tuturor principiilor legislaţiei în vigoare, având ca unic scop preluarea controlului asupra pieţei.

În timp ce state precum Polonia, Lituania sau Ungaria îşi protejează propriii transportatori, România este singurul stat european care impozitează diurna şi care modifică în modul cel mai aberant şi abuziv legislaţia, pentru a elimina societăţile comerciale de pe piaţă. Efectele sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalităţile fiind imposibil de plătit.

Nu doar transportul rutier de persoane este vizat, ci şi transportul de marfă. Guvernul recidivează şi penalizează transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populaţiei României şi a decis intrarea în carantină, timp de 14 zile, a şoferilor profesionişti care revin din ţări roşii din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu Covid-19, dacă nu sunt vaccinaţi şi nici nu pot dovedi că au trecut prin boală în ultimele trei luni. Nici măcar nu se ia în considerare, în cazul şoferilor profesionişti, testul negativ COVID-19.

Măsura este unică în Europa, şoferii profesionişti fiind exceptaţi de la măsura carantinei în toate ţările, cu scopul de a menţine lanţurile de aprovizionare cu marfă, aşa cum recomandă şi Comisia Europeană, care a creat în acest sens "culoare verzi" şi a îndemnat la exceptarea de la carantinare a şoferilor profestionisti. Nu şi în România! Prin această măsură, Guvernul României obligă astfel şoferii români să îngroaşe rândul şomerilor dacă nu vor să se vaccineze sau să emigreze în alte ţări, lucru foarte probabil, dat fiind viitorul incert al firmelor româneşti de transport şi criza profundă de şoferi cu care se confruntă toată Europa. De fapt, Guvernul României depopulează România şi trimite forţă de muncă ieftină în ţările din vestul Europei. Firmele de transport din România se confruntă astfel, pe de-o parte, cu plecarea forţei de muncă, iar pe de altă parte cu controale abuzive ale ANAF care le bagă direct în faliment, după impunerea unor sume uriaşe de plată - RETROACTIV! -, ca impozite şi contribuţii sociale pe ultimii cinci ani.

În piaţa de asigurari RCA din România au existat două mari societăţi cu probleme acum 5 ani. Ele se numeau Astra şi Carpatica, iar ambele deţineau cumulat 32% din piaţa RCA. Cu greu şi datorită creditelor bancare am supravietuit falimentelor acelor societăţi, ale căror consecinţe se resimt şi azi. La 5 ani, distanţă se repetă acelaşi scenariu, dar cu doi actori noi, care de data aceasta deţin cumulat aproximativ 80% din piaţa RCA. Aceste companii de asigurări au datorii de ordinul sutelor de milioane de euro şi, culmea, vând în continuare hârtii sub denumirea de poliţe obligatorii - RCA. Am menţionat clar că doar vând aceste hartii, pentru că atunci cand vine vorba de plata despagubirilor, aceste societăţi refuză în mod sistematic să platească obligand pagubiţii şi reprezentanţii acestora să se adreseze ASF şi instantelor competente.

Peste 5.000 de reclamaţii au fost înregistrate la ASF doar în luna Iulie 2021, avand ca obiect doar abuzurile celor doua companii de asigurari, care vând linistite în continuare poliţe RCA. Acestea refuză mai nou să achite despăgubirile chiar şi atunci când există hotărâri executorii ale instantelor din Romania, care sunt favorabile pagubitilor. Una dintre companii vinde hartii în valoare de 2 milioane de euro/zi, iar cealalta vinde hârtii de 1,3 milioane de euro/zi, însă ambele refuză să plătească daunele!.

Solicităm de urgenţă punerea în aplicare a art.47 din legea 132/2017 pentru ca cei captivi în această lege RCA să nu mai fie bataia de joc a unor societăţi de asigurari

"Atragem atenţia public domnului Prim-ministru Cîţu asupra faptului că situaţia transportatorilor şi service-urilor auto din România s-a degradat continuu în ultimii 5 ani, ajungând acum sa fie una dramatică, din cauza lipsei de acţiune din partea institutiilor alimentate cu taxele noastre. Am ajuns sa fim nevoiţi să ipotecăm la banci toate bunurile noastre mobile şi imobile. Dacă situaţia nu se schimbă radical până în toamnă, veţi intra în istorie ca "groparul industriei de transport de marfuri , transportului de persoane şi a service-uri auto din România" Singurele bunuri pe care statul român le va mai putea colecta la sfârşitul acestui an de la aceasta industrie vor fi hainele de pe noi." - a precizat Vasile Stefanescu, Presedinte COTAR.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb