• Brokerii consideră creşterea cotaţiei pur întîmplătoare
Timp de două şedinţe consecutive, acţiunile companiei "Altur" Slatina au înregistrat creşteri semnificative contrar aşteptărilor din piaţă. În cadrul şedinţei bursiere de marţi, cotaţia titlurilor "Altur" a crescut pînă aproape de limita maximă admisă de Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, preţul la finele şedinţei de marţi a fost de 1,37 RON/acţiune în creştere cu 14,2% faţă de cel din ziua anterioară. Dar fenomenul de creştere a preţului nu s-a oprit la acest nivel. În cadrul sesiunii bursiere de ieri, titlurile au înregistrat o nouă ajustare a cursu-lui în prima parte a şedinţei, cînd s-a atins maximul zilei de 1,52 RON/acţiune. De altfel, întreaga piaţă a cunoscut o evoluţie favorabilă în prima jumătate a zilei, pe fondul intrării cumpărătorilor în piaţă. Spre final, preţul acţiunilor principalilor emitenţi a scăzut către minime, situaţie resimţită şi de cursul titlurilor "Altur". Preţul la finele zilei a fost cel minim de 1,35 RON/acţiune, în scădere cu 1,46% faţă de cel precedent. Lichiditatea s-a păstrat redusă şi ieri cînd au fost tranzacţionate 7.000 acţiuni în sumă de 9.870 RON.
Din punctul de vedere al actorilor pieţei de capital, astfel de creşteri sînt întîmplătoare şi nu sînt susţinute în piaţă. Dovada o reprezintă evoluţia de ieri. Lichiditatea titlurilor este redusă, iar tranzacţiile perfectate cu acestea foarte puţine. Există două expicaţii referitoare la creşterea cu 12,74% cumulat a preţului din ultimele două zile, susţin surse din piaţă. Prima constă în interesul manifestat din interiorul companiei de acţionarii acesteia care beneficiază de informaţii directe, iar cealaltă posibilitate o reprezintă interesul investitorilor datorită majorării de capital care s-a realizat la societate, menţionează sursele citate. "De rezultate financiare bune raportate nu poate fi vorba", afirmă un broker din piaţă, întrucît societatea a raportat pierdere pentru primele şase luni ale anului curent.
Contextul social economic, care a caracterizat primul semestru al anului 2005, nu a asigurat un climat favorabil pentru "Altur" Slatina, care să-i permită obţinerea unor rezultate foarte bune. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a hotărît majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 18,97 miliarde de lei, constînd în aport în numerar al acţionarilor existenţi. De asemenea, au fost anulate 358.436 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,5000 lei/acţiune, nesubscrise şi vărsate în termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune. A fost înregistrată suma de 34,36 miliarde de lei, subscrisă şi vărsată de acţionari în perioada de subscriere. Capitalul social al "Altur" este de 206,92 miliarde lei divizat în 41.385.519 acţiuni cu o valoare nominală de 0,5 lei/acţiune. Structura acţionariatului, astfel, devine: SIF "Oltenia" cu o deţinere de 88,6548% din acţiuni şi alţi acţionari cu 11,3452% din titlurile Altur. Pierderea înregistrată de "Altur" la finele celor şase luni ale anului curent, după cum este specificat în raportul companiei, a fost determinată de diferenţe de curs nefavorabile şi dobînzi bancare aferente credite angajate. Diminuarea profitului din exploatare şi înregis-trarea unei pierderi de aproape 2 miliarde lei a fost influenţată de evoluţia nefavorabilă a raportului leu/euro, avînd în vedere că producţia pentru export a reprezentat 75,2% din total venituri, şi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale, se precizează în acelaşi raport al "Altur".
Presupunerile brokerilor referitoare la o evoluţie ascendentă, întîmplătoare a preţului acţiunilor unei companii cu o lichiditate mică şi tranzacţii răzleţe s-au adeverit. Cotaţia a scăzut ieri, după ce titlurile Altur au înregistrat o volatilitate ridicată, fluctuînd între 1,52 RON şi 1,35 RON/acţiune, cel din urmă fiind şi preţul de închidere al şedinţei.