Cotaţia petrolului a pierdut peste 25 de dolari în 20 de zile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2008

Preţul petrolului brut şi-a continuat scăderea ieri, pe pieţele externe, investitorii speculând că cererea de benzină din Asia şi SUA ar putea slăbi. Situaţia este determinată de faptul că India, Vietnamul, Malaiezia şi Indonezia au majorat preţul benzinei şi al motorinei în ultimele două luni. În SUA, consumatorii sunt afectaţi, de asemenea, de preţurile mari. Potrivit unui studiu publicat, în această săptămână, de "MasterCard" Inc., consumul de benzină a scăzut vreme de 14 săptămâni la rând.

Ieri dimineaţă, la ora 09:13, preţul ţiţeiului cu livrare în septembrie a coborât cu 38 de cenţi (0,3%) la New York Mercantile Exchange, ajungând la 121,81 dolari/baril. Faţă de recordul maxim istoric atins la data de 11 iulie, preţul petrolului a pierdut peste 25 de dolari/baril, respectiv 17%. Faţă de anul trecut, însă, preţul este cu 59% mai mare.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în septembrie a fost de 122,48 dolari barilul, în declin cu 23 de cenţi.

Analiştii cred că preţul petrolului va mai scădea, putând să ajungă la 110-115 dolari barilul, după care se va stabiliza.

Preşedintele OPEC, Chakib Khelil, a declarat recent că, în condiţiile în care dolarul va continua să se aprecieze, iar tensiunile politice din Orientul Mijlociu vor dispărea, preţul petrolului va fi de 70-80 dolari/baril, pe termen lung. OPEC produce aproximativ 40% din petrolul mondial.

Specialiştii arată că piaţa este concentrată, acum, pe cerere. Aceasta nu este semnificativă în SUA - cel mai mare consumator mondial de energie.

Potrivit datelor publicate, luni, de Departamentul american al Energiei, cererea de ţiţei şi produse petroliere a scăzut cu 4,3% în luna mai 2008, faţă de aceeaşi perioadă din 2007, ajungând la 19,7 milioane de barili pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb