COTAŢIA PETROLULUI Petrolul Brent, sub 55 de dolari/baril pentru prima oară în ultimii cinci ani şi jumătate

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 ianuarie 2015

Petrolul Brent, sub 55 de dolari/baril pentru prima oară în ultimii cinci ani şi jumătate

Actualizare 15:00 Moody's: "2015, an dificil pentru industria petrolieră"

Industria globală a petrolului intră, în 2015, într-o perioadă dificilă, din cauza colapsului suferit de preţul ţiţeiului brut, avertizează agenţia de evaluare financiară Moody's, într-un raport publicat astăzi şi citat de ANSA.

Moody's subliniază că, dacă preţurile petrolului rămân în jurul nivelului curent, de 55 de dolari barilul, companiile energetice vor fi puternic lovite, fapt ce va afecta investiţiile.

Raportul agenţiei de evaluare financiară vine în contextul în care preţurile oscilează în jurul nivelului de 50 de dolari/baril, cotaţiile petrolului West Texas Intermediate (WTI) deschizând astăzi la 49,32 dolari/baril, iar cele ale ţiţeiului Brent, la 52,43 dolari/baril.

---

Preţul futures al petrolului Brent a scăzut ieri, la bursa londoneză, sub 55 de dolari/baril pentru prima oară după luna mai 2009, pe fondul creşterii producţiei de profil din Rusia şi Irak, respectiv al îngrijorărilor legate de excedentul de ţiţei de pe piaţă.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 3,6%, la 54,37 dolari/baril la ICE Futures Europe Londra. Pe parcursul zilei, preţul a atins şi 54,02 dolari/baril - cel mai redus nivel din 6 mai 2009 până în prezent. Scăderea de ieri vine după un declin de 5,1% înregistrat săptămâna trecută, respectiv de 48% pe întregul an 2014.

Scăderea anuală a fost cea mai importantă de la criza financiară din 2008 până în prezent.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 3,2% la ora 09.25, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 51,03 dolari barilul. Mai devreme, cotaţia a fost de 50,55 dolari/baril - cea mai redusă din 1 mai 2009 până acum. La New York, preţul petrolului s-a redus cu 46% în 2014.

În luna decembrie, Rusia a extras 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, acesta fiind cel mai ridicat nivel de producţie de la destrămarea Uniunii Sovietice până în prezent, potrivit datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Ministerul Energiei de la Moscova.

În 2014, producţia medie de petrol din Rusia a sporit cu 0,7% faţă de 2013, la 10,58 milioane de barili pe zi, de asemenea record al erei post-sovietice.

În acelaşi timp, Ministerul Petrolului de la Bagdad a anunţat că Irakul, al doilea mare producător al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vrea să crească livrările externe de profil în luna ianuarie la recordul de 3,3 milioane de barili pe zi. În decembrie, Irakul a exportat 2,94 de milioane de barili pe zi.

Piaţa petrolului se va confrunta cu "mai multe probleme" în acest an, ca urmare a exporturilor mari din Rusia şi Irak, potrivit "Morgan Stanley". Banca americană de investiţii estimează că producţia de petrol va creşte, de asemenea, în Statele Unite şi Canada, precum şi în Africa de Vest şi America Latină.

Analiştii preconizează că preţul petrolului va continua să scadă în perioada următoare.

Preţul futures al benzinei cu livrare în februarie a scăzut cu 2,4% ieri, la ora 09.26, la New York, ajungând la 1,3974 dolari/galon. Nivelul este cel mai redus din 2009 până în prezent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La noi tot ce este energie se scumpeste-noi traim pe alta planeta sau suntem maxim de cretini!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb