• Pregătiri
Marile centrale sindicale vor să organizeze, miercuri, 27 octombrie, în ziua în care Parlamentul va dezbate moţiunea de cenzură, unul dintre cele mai mari mitinguri de protest din ultimii zece ani, la care sunt aşteptaţi circa 80.000 de sindicalişti.
CNS Cartel ALFA, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi Meridian au lăsat la o parte toate animozităţile care le despart în ultima vreme şi au bătut palma pentru o "megamanifestaţie" în comun, prin care vor să-i determine pe parlamentarii puterii să voteze moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Boc.
Marele miting fusese iniţial programat pentru 7 octombrie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente.
Dar manifestaţia de protest a fost amânată pentru finele lunii, deoarece liderii sindicali au decis să acorde Guvernului un termen de graţie până pe 22 octombrie, pentru a găsi soluţii la revendicările lor privind problema salarială şi a pensiilor.
"Guvernul nu a găsit soluţii la problemele noastre, toate încercările de rezolvare pe cale diplomatică a problemelor fiind zadarnice", a spus Ion Pisc, primvicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), în cadrul unei conferinţe comune cu ceilalţi lideri de sindicat.
În aceste condiţii, liderii de sindicat s-au înţeles cu partidele de opoziţie să susţină demersul lor pentru demiterea Guvernului, iar textul moţiunii de cenzură "Moţiunea României majoritare, moţiunea populară", cuprinde multe dintre revendicările lor.
"Vrem ca aleşii puterii să fie treziţi la realitate, să-şi vadă alegătorii nemulţumiţi în stradă, iar pe 27 octombrie să voteze pentru moţiunea de cenzură, pentru demiterea Guvernului", a mai spus Pisc.
• Pică moţiunea, grevă generală
Cum partidele de opoziţie nu au suficienţi parlamentari ca să demită Guvernul, sindicaliştii şi-au luat măsuri de precauţie pentru un eventual eşec şi avertizează că dacă moţiunea de cenzură pică, atunci vor declanşa greva generală.
"Vrem să anunţăm încă de pe acum că dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă iar Guvernul Boc rămâne în funcţie vom declanşa greva generală", a avertizat Pisc.
O delegaţie a sindicaliştilor ar urma să participe şi la dezbterea moţiunii în plen, pentru a-i determina pe parlamentarii puterii să voteze pentru adoptarea moţiunii.
"Ne-am dori ca parlamentarii PDL să voteze la moţiune cum au votat şi pentru reducerea TVA la alimente", a mai spus unul dintre liderii de sindicat. Aceştia au precizat că acţiunea de protest se va desfăşura pe întreaga durată a dezbaterii parlamentare şi au făcut un apel la sindicalişti să-şi desfăşoare manifestaţia fără incidente.
• "Noi nu suntem francezi"
Marele miting din 27 octombrie, pentru susţinerea opoziţiei în vederea demiterii Guvernului, nu reprezintă o premieră anul acesta.
Sindicatele şi partidele din opoziţie au mai bătut palma şi în primăvară, pentru o acţiune coordonată de acest gen, când Parlamentul a votat, în prima sesiune din acest an, moţiunea de cenzură "Opriţi genocidul social".
Atunci moţiunea de cenzură a picat lipsindu-i doar opt voturi, iar Guvernul Boc a scăpat ca prin urechile acului de o nouă demitere.
Dezbaterea din plen de atunci a fost însoţită de o manifestaţie plină de incidente în faţa Parlamentului la care au participat circa 8000 de sindicalişti, deşi fuseseră aşteptaţi 20.000.
Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la spital, în urma altercaţiilor cu forţele de ordine, după ce protestatarii au forţat intrarea în Palatul Parlamentului.
Liderii de sindicat se tem că nici de această dată nu vor reuşi să adune numărul anunţat de protestatari, cu toate că situaţia celor pe care îi reprezintă s-a înrăutăţit de-a lungul anului.
Întrebaţi de ce în alte ţări, precum Franţa, sindicatele reuşesc să mobilizeze la acţiunile de protest peste 1 milion de persoane, iar la noi nu, de cele mai multe ori numărul de participanţi fiind sub cel anunţat, liderii au găsit rapid o explicaţie: "Noi nu suntem francezi", a constatat Ion Pisc.
Niciun cuvânt despre faptul că liderii de sindicat nu mai pot să mobilizeze masele nemulţumite, fiind mai preocupaţi de propriile afaceri şi de interesele politice.
Realitatea doare, uneori...
• Ce revendică sindicaliştii
-Majorarea salariului minim la 750 lei
-Reanalizarea Legii pensiilor
-Păstrarea Codului Muncii în forma actuală
-Renunţarea la reducerile salariale şi revenirea la nivelul salarial de la 1 iulie 2010
• Ce promite moţiunea de cenzură
-Alegeri anticipate şi un nou Guvern
-Renegocierea acordurilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială
-Renunţarea la reducerea cu 25% a salariilor şi revenirea la nivelul din 1 iulie 2010
-Neimpozitarea pensiilor sub 1000 lei
• Programul mitingului
Mitingul va debuta la ora 10 în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Marşul va începe la ora 11 şi se va desfăşura pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei. Traficul auto urmează să se desfăşoare cu dificultate în aceste zone centrale. Organizatorii mizează, la manifestaţie, pe participarea şomerilor, a studenţilor a pensionarilor şi a tututor persoanelor nemulţumiţe de Guvern, din Bucureşti. Circa 60% dintre protestatari vor veni din provincie.
• Agenda populaţiei
Indiferent de lupta politică pentru putere, populaţia are o agendă în care, pe primul loc, să află bunăstarea care i-a fost afectată de o guvernare proastă, fără reacţie în faţa crizei economice.
Din această pricină, gestionarii ţării din această perioadă au popularitatea în scădere, după cum reiese din sondajele de opinie şi nu numai.
Astfel că agenda cetăţenilor a ajuns să coincidă, în mare măsură, cu cea a opoziţiei. Oamenii s-au săturat de Guvernul Boc care s-a multiplicat prin încăpăţânarea preşedintelui Traian Băsescu.
Căderea Guvernului Boc reprezintă nu numai voinţa opoziţiei, ci şi voinţa populară. În definitiv, în democraţiile tradiţionale, un Guvern aflat în situaţia Guvernului Boc îşi dă demisia singur.
Cordonul ombilical care leagă Cabinetul Boc de preşedintele Traian Băsescu nu-i permite asta.
În mod logic, căderea Guvernului Boc ar trebui să antreneze şi plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni. Sau să-l transforme într-un preşedinte decorativ, diminuându-i drastic puterile.
• Negocieri politice, negocieri sindicale
Pentru ca Guvernul să fie demis sunt necesare 236 de voturi în Parlament, iar opoziţia deţine doar 214. Parlamentarii PSD+PC şi PNL mizează în acest sens pe sprijinul colegilor lor nemulţumiţi de la PDL, UDMR şi chiar UNPR. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat deja că dacă UDMR votează moţiunea, va intra la guvernare alături de PNL şi PSD.
La rândul lor, sindicatele susţin că au discutat cu PDL şi UNPR şi că unii dintre liderii celor două partide împărtăşesc problemele lor şi au soluţii în acest sens. Sindicaliştii susţin că PDL ar fi dispus să accepte o majorare a salariului minim pe economie la 720 lei.
• Sindicatele, mesaj pentru FMI
După ce delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a arătat reticentă faţă de creşterea salariului minim pe economie, susţinând că această măsură poate să afecteze angajările, liderii sindicaliştilor, care vor ca salariul minim să fie majorat de la 600 lei, la 750 lei, au reacţionat prompt. Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, s-a arătat deranjat de atitudinea FMI şi a dat exemplul următor: "Această majorare a salariului minim va obliga o firmă cu trei angajaţi la un efort financiar lunar de 800 lei. O societate cu trei salariaţi care intră în faliment din cauză că nu poate suporta o majorare cu 800 de lei a fondului de salarii pe lună nu poate să funcţioneze pe teritoriul UE şi nici pe teritoriul României".
Destul de ciudat dispreţul sindicalistului pentru firmele mici...
Da, firmele mici private sunt mult mai fragile decât mamuţii de stat, unde nu mai contează suta, după ce-ai pierdut mia.