Preţul de piaţă al carcaselor de porcine în săptămâna 11- 17 iunie 2007 a fost dat publicităţii ieri de către Comisia de Clasificare a Carcaselor (de porcine, bovine şi ovine). Obiectivul principal al clasificării este plata corectă a fermierului, în funcţie de greutatea şi calitatea carcasei, recompensând astfel munca şi investiţia crescătorului. Există cinci clase de încadrare a carcaselor de porcine, în funcţie de calitate.
Rezultatul clasei E a fost de 22.200 de carcase (53,93% din numărul total de animale sacrificate), din care a fost extras 57,4% carne macră. Această producţie de carne macră este cea mai mare, procentual, din cele cinci clase. 52,3 procente carne macră au fost extrase din 15.515 carcase din clasa U, randamentul fiind de 37,69%. În categoria de clasă R, dintr-un număr de 2,822 carcase au rezultat 47,7% carne macră (6,86 procente - randament). Penultima clasă valorică (O) a furnizat 42,8% carne macră din 485 carcase, adică un procent de doar 1,18. Randament foarte scăzut a fost înregistrat în cazul carcaselor din clasa P: 36,1 procente carne macră din 139 carcase şi un randament de 0,34%.
Preţul mediu al carcaselor de porc la începutul lunii iunie 2007 a variat în funcţie de clasă. Cel mai ieftin preţ a fost înregistrat în clasa P. În acest caz, fermierul a primit 296,85 lei pentru suta de kilograme, iar greutatea medie de carcasă caldă a fost 83,9 kg. 342,63 lei/100 kg a fost preţul în cazul carcaselor clasa O, 385,36 lei/100 kg au fost plătiţi pentru carcasele din clasa R, iar pentru carcasele din clasa U preţul a fost de 427,21 lei/100 kg. Cel mai scump preţ mediu a fost plătit fermierului care a furnizat carcase din clasa E, 464,00 lei pentru suta de kilograme carcasă caldă.