COTIDIANUL ROMÂNIA LIBERĂ SUSŢINE: "Mugur Isărescu, note informative la Securitate sub numele de cod «Manole»"

Bănci-Asigurări / 7 martie 2017

"Mugur Isărescu, note informative la Securitate sub numele de cod «Manole»"

Mugur Isărescu într-un interviu pentru Jurnalul Naţional: "Statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioada cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce"

-----------

Actualizare 15:00 CNSAS: "Reverificarea lui Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii"

CNSAS a emis în 2002 o decizie de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică a guvernatorului BNR

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis că nu poate reverifica dacă Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică, motivând că legea de funcţionarea a CNSAS a fost modificată în anul 2008.

Instituţia menţionează, în privinţa verificării guvernatorului, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică în cazul său.

Într-un comunicat de presă, CNSAS a precizat: ""Referitor la materialul publicat astăzi, în cotidianul «România Liberă», despre dl. Mugur ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naţionale a României, facem următoarele precizări:

Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a C.N.S.A.S. de către cercetători acreditaţi în condiţiile legii.

În privinţa verificării domnului Mugur ISĂRESCU, la data de 21.05.2002 Colegiul C.N.S.A.S. a emis Decizia nr. 40 de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică.

Documentele invocate de cotidianul "România Liberă" au fost transferate către arhiva C.N.S.A.S. după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a C.N.S.A.S., prin O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur ISĂRESCU nu mai este posibilă în condiţiile legii. Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q şi o din actul normativ invocat anterior.

Potrivit art. 32 din O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul C.N.S.A.S. s-a pronunţat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, printr-o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condiţiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: «În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă»".

(S.A.)

------------

Cotidianul "România Liberă" scrie, astăzi, că Mugur Isărescu, actualul guvernator al Băncii Naţionale a României, se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe, sub numele de cod "Manole".

"România Liberă" publică şi câteva note scrise de mână potrivit cărora "Manole" informa autorităţile despre diplomaţi străini, în special americani şi britanici, sub conducerea ofiţerilor Unităţii Militare 0195. Potrivit articolului, nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de "notele" lui "Manole."

Acum câteva săptămâni, Mugur Isărescu spunea într-un interviu acordat Jurnalului Naţional: "Activitatea mea de dinainte de '89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (...); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (...)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioada cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această tema din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi rasverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lungă lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoană mea".

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Ana catre Manole:

    - Cum arat azi, draga?

    - Beton. 

    sunt curioasa daca Isarescu si-a ales singur numele de cod Manole. un nume cu simbolistici puternice, in adevar, un nebun care si-a omorat sotia in numele a ceva care nu poate fi atins. Isarescu este un nebun care si-a sacrificat tara pentru un ideal planetar cretin.

    1. Haha

    CNSAS-ul a dormit in papuci?

    e o făcătură ordinara!!!!!

    1. sa vina la televizor mai repede Brates, pardon Vasilescu și sa demonstreze ca este un fals grosolan.

    sluga asta care a distrus leul pt ca avind dolari putini sa poti cumpara firme romanesti chiar nu mai poate fii schimbat ? chiar nu se mai pricepe nimeni sa faca bani de plastic? o idee geniala ai uiti in masina si nu se rup dar te poate acuza diicot de spalare de bani MAI GLUMIM?

    1. A distrus leul? Tu esti tampit?? Adica poti sa-i reprosezi multe in afara de stabilitate monetara, reducerea dobanzilor pe leu, reducerea inflatiei si sistem bancar stabil.

      Bine, daca ai credit chf sau esti sotul alinei, poti sa i le reprosezi si pe astea doar ca -sper sa nu ma repet- dovedesti ca nu ai inteles nimic si esti tampit. 

    Daca a lucrat atunci aproape de Ceausescu inseamna ca a fost f bun.

    O declaratie a domnului Vasilescu imi vine in minte ca " Ceausescu era mandru" de ceva din Bnr. 

    Acelasi om sa aduca datoria tari la 0 (zero) si azi sa o faca 40-50%din Pib. 

    Altul mai competent azi nu este?

    Un roman nu a terminat un doctorat in domeniu la o Facultate de prestigiu de afara? 

    1. vezi ca esti prost!-am adus datoria la zero si scheunam de frig si caram paine cu sacul de la bucurest

      nu s-a orientat dl Isarescu.Daca informa CIA acum era miliardar.

    Unde putea sa spuna isarescu

    Credeti ce vedeti sau ce spun eu? decat in jurnalul jupanului voiculescu. 

    Dra poate ca guvernantii n-au alta solutie pentru a-si onora promisiunile decit de a da drumul la tiparnita de bani. Si Isarescu s-a gasit sa fie contra, asa ca trebuie schimbat!

    Omului astuia, chiar daca a pacatuit vreodata, i s-au iertat toate pacatele. Datorita activitatii sale, nu a lui Dragnea, nu a lui Ponta , nu a lui Boc, nu a lui Tariceanu, o buda umblatoare!, nu a lui Basescu, Romania a ajuns la o oarecare stabilitate. Avem un o inflatie rezonabila, un curs de schimb stabil si dobinzi cam mari, inca. Si toate acestea datorita unui singur om, care si-a facut datoria fata de tara in mod stabil, consecvent si remarcabil. Daca si oamenii politici insirati mai sus ar fi facut la fel, Romania ar fi ajuns Gradina Maicii Domnului cu adevarat. Ma gindesc ca am fi avut autostrazi care sa lege toate provinciile istorice intre ele si de occident, ma gindesc ca am fi putut avea o retea de cai ferate macar ca in Franta :)), ma gindesc ca am fi putut avea o economie care sa ofere romanilor salarii decente si pe aceasta baza conditii de trai normal.  

    Deci, in concluzie, Isarescu ar trebui salvit, ar mai trebui decorat, nu blamat.

    1. imi vine sa vomit. Isarescu este condamnat moral pentru felul in care a tinut partea bancilor. nu poate fi iertat pentru asta.

      are 31 de sinucigasi pe constiinta. nu i se iarta niciun pacat

      Domnul meu vorbești prostii, cu girul său s-a devastat economia țări, cu girul său s-au scos miliarde peste graniță, cu girul său s-au faliment bănci românești și fonduri,sub domnia sa se vinde aurul României și aurul verde. Tot el creditează ,,spoirea" romanului de către multinaționale străine. Au mărit salariul minim la 1450,privește graficul cu devalorizarea leului din 1 februarie, grafic BNR. Intradevar el e responsabil pentru tot răul produs in Romania de 27 de ani,a devenit un ucigaș al României. Să-l decoreze mana-sa post morten

      Actualele actiuni parlamentare si guvernamentale sint o lectie deschisa pentru oricine vrea sa inteleaga cum am ajuns in aceasta situatie niciodata posibil de imaginat.

      Se vede clar ca Isarescu este un mic copil care urmareste inocent nebuniile la care se dau parintii lui, Parlamentul si Guvernul, si repara si el ce mai poate.

      In toata aceasta nebunie, Isarescu ramine "un stilp de stabilitate". 

    "Conform legi nu mai e posibila razverificarea" deci e informatie clasificata?

    Nici Iliescu nu a fost gasit vinovat 27 de ani in tara, afara da; acum justitia aservita incearca sa o dreaga. Eu spun ca o sa il condamne post-mortem. Mai are zile cine e de vina cel de Sus? 

    Asta ii ca Dragnea!

    Nimeni nu are curaj sa se lege de el. 

    am scapat de ceausescu dupa 25 de ani

    este normal cineva sa ocupe o functie 30 de ani in tara asta?! 

    chiar am ramas fara economisti?! 

    din cauza lui nu suntem in euro si

    romania va fi astazi aruncata pe centura US 

    De aia nu poate fi atinsa tinta :)

    O fi fost comunist?O fi avut carnet de membru?O fi fost de *rosu*?Sau pur si simplu o fi fost SECURIST.Cam greu a iesit adevarul ,la suprafata-27 de ani?Ce inseamna sa te tratezi cu vin de Dragasani!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb