Gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) a ajuns la un acord de aproximativ 11,7 miliarde de euro (13 miliarde de dolari) pentru achiziţia producătorului german de chimicale Covestro AG, într-o afacere care va fi cea mai mare achiziţie a unei firme europene de către un cumpărător din Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg. Totodată, acordul va fi cea mai mare achiziţie realizată vreodată de Adnoc, care îi va oferi controlul asupra unei mari companii industriale europene cu rădăcini în secolul al XIX-lea.
Adnoc şi Covestro au informat că acordul evaluează grupul german la 62 euro pe acţiune, dar depinde de obţinerea de către compania din Abu Dhabi a 50% plus o acţiune în cadrul ofertei de preluare. Adnoc va participa, de asemenea, la o majorare de capital în urma căreia Covestro va obţine capital nou în valoare de aproximativ un miliard de euro.
Preţul tranzacţiei Adnoc - Covestro conţine o primă de 11% faţă de cotaţia acţiunilor companiei germane la închiderea şedinţei bursiere de luni, precum şi o primă de 54% faţă de preţul acţiunilor în data de 19 iunie 2023, ultima şedinţă de tranzacţionare înainte ca Bloomberg News să anunţe potenţiala tranzacţie.
În ultimele luni, directorul general al Adnoc, Sultan Al Jaber, a căutat să facă achiziţii pe plan global, compania având la dispoziţie venituri mari din petrol. În ultimele luni, Adnoc a cumpărat participaţii în proiecte de gaze din SUA şi Mozambic.
Preluarea Covestro vine la mai bine de un an de la începutul negocierilor, Adnoc propunând mai întâi 55 de euro pe acţiune şi crescând oferta de mai multe ori, conform Bloomberg News.
"De la început, această tranzacţie părea să se încadreze în categoria «când, nu dacă». Afacerea este profund strategică pentru ambele părţi - atât din perspectivă corporativă, cât şi din punct de vedere politic", consideră specialiştii firmei de consultanţă MKP Advisors.
Adnoc a anunţat că va finanţa preluarea cu numerar disponibil.
Conform Reuters, compania austriacă de petrol şi gaze OMV AG este în negocieri pentru o fuziune de 30 de miliarde de dolari între grupul petrochimic Borealis (deţinut de OMV şi Adnoc) şi Borouge, companie listată la Abu Dhabi (deţinută de Adnoc şi Borealis). În iunie, directorul general al OMV, Alfred Stern, spunea că negocierile vor continua şi nu există un termen limită pentru finalizarea lor.
În februarie, Adnoc a finalizat achiziţia unei participaţii de 24,9% în OMV, un acord convenit în luna decembrie 2022, majorându-şi deţinerile în Borealis şi în Borouge.
• Covestro, pe pierderi
Covestro, care produce materiale plastice şi produse chimice pentru sectoarele auto, construcţii şi inginerie, a fost creată în 2015 după ce a fost separată de Bayer AG. Compania a raportat, la finele lunii iulie, o pierdere netă de 72 de milioane de euro pentru primele şase luni ale anului curent, comparativ cu un profit de 46 de milioane de euro în semestrul întâi din anul precedent.
În acest context, Markus Steilemann, CEO Covestro, a declarat: "Mediul de piaţă rămâne foarte provocator. Creşterea bruscă a volumelor pe care le-am vândut arată că suntem pregătiţi pentru redresarea pieţei. În plus, programul nostru de transformare STRONG creează condiţiile necesare pentru ca noi să ne extindem în continuare poziţia de lider pe piaţa globală şi să ne asigurăm competitivitatea".
EBITDA la nivel de grup a scăzut cu 16,9% în primul semestru, până la 320 de milioane de euro.