Primăria Generală a Capitalei a decis, ieri, suspendarea tuturor evenimentelor şi activităţilor culturale şi sportive, până la data de 22 martie, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri. Setul de măsuri luate se înscrie în activitatea naţională de prevenţie pentru combaterea extinderii epidemiei de coronavirus. Gabriela Firea, primarul general al municipiului Bucureşti a declarat: "Cele 14 teatre din subordinea Primăriei îşi suspendă activitatea până la 31 martie. De asemenea vor fi suspendate concertele, evenimentele culturale, sportive de către Opera Comica pentru Copii, Compania Sportul pentru Totţi, Creart, Proedus, Muzeul Municipiului Bucureşti şi alte instituţii şi firme ale Primăriei Bucureşti. Vor fi sporite măsurile de prevenţie în cele 19 spitale administrate de Primăria Bucureşti. Voi demite managerii care nu respectă strict recomandările şi dispoziţiile DGASMB va lua toate măsurile pentru protejarea persoanelor fără adăpost".
În privinţa şcolilor, Firea a precizat că acestea sunt administrate de primăriile de sector şi că ieri erau discuţii pro şi contra închiderii acestora.
Primarul general al Capitalei a arătat: "Putem să nu închidem nici o şcoală şi nici o grădiniţă şi să vedem ce se întânplă, dar putem să le şi închidem. Vă daţi seama ce înseamnă o anchetă epidemiologică dacă un copil se infectează? Vă daţi seama ce groază se va declanşa într-o şcoală? Rapiditatea cu care se poate răspândi virusul e imensă, nu se poate face prevenţie decât luând măsuri care pot fi contestate, dar aici nu e vorba de politică.
Am văzut că sunt multe autorităţi care se tem să ia măsuri dure pentru că se tem să fie criticate. Pe raza Bucureştiului, şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise pentru a limita răspândirea virusului. Noi nu putem impune Comitetului naţional, dar putem transmite această propunere. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să închidem şcolile pentru a evita răspândirea coronavirusului. Măsurile preventive trebuie luate îndiferent de critici şi comentarii. Dacă se închid şcolile şi grădiniţele, nu e recomandat să ducem copiii la locurile de joacă de la mall sau la cinema".
Referitor la măsura solicitată de Primarul General al Capitalei, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, ieri, sistarea cursurilor din învăţământul preuniversitar, în şcolile şi liceele din toată ţara, începând de mâine, timp de o săptămână, cu posibilitatea prelungirii măsurii. Decizia a fost luată în urma unei analize întocmită de grupul de lucru condus de secretarul de stat Raed Arafat, deşi premierul Ludovic Orban a spus, iniţial, că suspendarea cursurilor "perturbă procesul educaţional, lipseşte elevii de posibilitatea de a primi toate informaţiile necesare şi creează un gol prin adulţii care ar trebui să aibă grijă de minori".
În cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, Ludovic Orban a spus: "Decizia cea mai bună, care este o decizie cu caracter preventiv, pentru reducerea la maxim a riscurilor, este această decizie de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar".
Premierul interimar a menţionat, ieri, că a luat decizia de a genera noi recomandări în comunicarea publică, privind un comportament corect care să reducă cât mai mult posibilitatea de a contamina sau de a fi contaminat.
El a precizat: "Trebuie să mergem şi pe responsabilitatea oamenilor. La supermarketuri ar trebui respectat cum să stăm la coadă, cărucioarele să fie dezinfectate, oamenii să aibă posibilitatea să se spele imediat pe mâini, etc.. Trebuie să fie evitată aglomeraţia în mijloacele de transport în comun şi să folosească şi mijloacele de transport alternative: bicicleta, alte maşini, etc.".
Şeful Guvernului a spus că, de exemplu, în Capitală, Societatea de Transport Bucureşti ar trebui să suplimenteze numărul de mijloace de transport în comun existente simultan în trafic.