COVID-19: foaie de parcurs pentru o mai bună pregătire în cazul viitoarelor crize sanitare

D.R.
Miscellanea / 12 iulie 2023

COVID-19: foaie de parcurs pentru o mai bună pregătire în cazul viitoarelor crize sanitare

Parlamentul European doreşte să consolideze uniunea europeană a sănătăţii şi rezilienţa sistemelor naţionale de sănătate în vederea provocărilor viitoare, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

În ultimul an, Comisia specială privind pandemia de COVID-19 (COVI) a Parlamentului European a analizat impactul crizei, a evaluat eficacitatea măsurilor luate la nivelul Uniunii Europene şi la nivel naţional şi a formulat recomandări specifice pentru a aborda lacunele şi deficienţele constatate. Parlamentul a dezbătut raportul marţi şi a adoptat textul miercuri cu 385 voturi pentru, 193 împotrivă şi 63 abţineri.

Eurodeputaţii au prezentat o foaie de parcurs clară pentru acţiunile viitoare în patru domenii principale: sănătatea, democraţia şi drepturile fundamentale, impactul social şi economic şi răspunsul global la pandemie.

Printre principalele propuneri se numără întărirea autonomiei strategice a Uniunii în domeniul medicamentelor, transparenţa activităţilor comune de achiziţii publice şi un control parlamentar mai puternic al legislaţiei de urgenţă, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional. De asemenea, eurodeputaţii solicită Uniunii Europene să folosească la maximum fondurile de redresare pentru a consolida piaţa unică şi doresc o mai bună coordonare la nivel mondial prin viitorul tratat internaţional privind pandemiile.

Preşedinta COVI, Kathleen Van Brempt (S&D, Belgia), a declarat: "Comisia noastră a făcut o evaluare aprofundată a evoluţiei pandemiei şi a impactului ei asupra Uniunii Europene. A devenit clar că Europa are nevoie nu doar de instrumente pentru a elabora politici pe termen lung, cu obiective şi foi de parcurs clare. Ea trebuie să fie pregătită şi să acţioneze rapid, eficient şi în interesul fiecărui european. De asemenea, Uniunea trebuie să îşi evalueze cu rigoare rolul în contextul răspunsului mondial la pandemie şi trebuie să se implice mai mult ca niciodată în cooperarea şi solidaritatea internaţională, în special cu partenerii din sudul global. Comisia Europeană trebuie acum să decidă dacă să adopte recomandările noastre şi să prezinte propuneri pentru a construi o Uniune Europeană mai rezistentă la criză şi mai bine adaptată exigenţelor viitorului."

Raportoarea COVI Dolors Montserrat (PPE, Spania) a declarat: "Raportul COVI este un rezultat bazat pe dialog, consens şi rigoare. Răspunsul Uniunii la pandemie a fost exemplar în ceea ce priveşte securizarea vaccinurilor, fondurile NextGenerationEU şi pregătirea pentru viitoarele urgenţe sanitare. Trebuie să consolidăm şi mai bine Uniunea Europeană pentru a ne proteja lucrătorii din domeniul sănătăţii, pentru a ne asigura că nu neglijăm nicio boală şi pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din societate. Trebuie să stimulăm cercetarea, să luptăm împotriva ştirilor false şi a atacurilor cibernetice şi să creăm un sector farmaceutic competitiv, care să întărească autonomia strategică a Uniunii în domeniul sănătăţii."

În martie 2022, Parlamentul a instituit o "Comisie specială privind pandemia de COVID-19:învăţămintele desprinse şi recomandări pentru viitor" (COVI). Această comisie a evaluat nu numai impactul asupra sistemelor de sănătate şi a campaniei de vaccinare, ci şi impactul socioeconomic mai larg, impactul asupra statului de drept şi democraţiei, precum şi răspunsul internaţional la pandemie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. QED. Criminalii revin la locul faptei.

    Plandemia si zeama vax redivivus.  

    Cel mai mare experiment medical și social din istoria omenirii a reușit.

    Așa că se trece la nivelul următor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb