COVID-19 ÎŞI PUNE AMPRENTA ASUPRA SLUJBELOR RELIGIOASE Învierea, fără credincioşi

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2020

Învierea, fără credincioşi

Peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc în aceste zile Învierea Domnului. Anul acesta ceremoniile au loc în contextul restricţiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus. Este pentru prima dată în epoca modernă, când ceremoniile au loc cu bisericile închise, enoriaşii putând urmări slujbele la televizor sau online.

Slujba din Noaptea de Paşti a Papei Francisc s-a desfăşurat pentru prima dată fără participarea credincioşilor. Modificări au avut loc şi în desfăşurarea celebrării. Ceremonia luminii şi binecuvântarea focului nou s-au desfăşurat lângă Altarul Mărturisirii, nu în atriul lăcaşului de cult, iar puţinii participanţi nu au mai avut în mâini lumânări pe care să le aprindă de la Lumânarea pascală.

La mesa în care se sărbătoreşte Învierea lui Iisus au fost prezenţi doar o mână de demnitari şi credincioşi, într-o biserică ce poate primi mii de vizitatori. Anumite părţi din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată. Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt ciumei în secolul al XVI-lea.

Papa Francisc a oficiat, ieri, Sfânta Liturghie de Paşte, în Bazilica Sfântul Petru, tot în absenţa credincioşilor. Suveranul pontif a transmis un mesaj liderilor politici, îndemnând la solidaritate. El a spus că "Uniunea Europeană se află în faţa unei provocări istorice" de care depinde destinul întregii umanităţi, şi trebuie să dea dovadă de unitate. Papa Francisc a propus "reducerea" şi chiar "anularea" datoriei ţărilor sărace şi a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la solidaritate în Europa în faţa pandemiei de coronavirus.

În mesajul său de Paşte, citit în basilica Sf. Petru în absenţa credincioşilor, Papa a susţinut "relaxarea sancţiunilor internaţionale care împiedică ţările afectate să asigure sprijinul cetăţenilor lor" şi a lansat un apel la solidaritate internaţională "prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor ţărilor cele mai sărace".

De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părţile lumii.

"Nu este vremea să continuăm să producem şi să traficăm arme, să cheltuim sume enorme care ar trebui folosite pentru a ajuta oamenii şi pentru a salva vieţi", a mai susţinut liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din toată lumea.

Suveranul Pontif a adresat un gând special medicilor şi militarilor, dar şi Europei, în general, precizând că acest bătrân continent a reuşit, de-a lungul istoriei, să depăşească conflictele. Evanghelia Învierii a fost proclamată, ca de obicei, în limbile greacă şi latină.

Tot ieri, ortodocşii au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), care marchează şi momentul intrării în Săptămâna Mare a Postului Paştelui, care se va încheia duminica viitoare când se va celebra Învierea Domnului. Preoţii au ţinut slujba de Florii în biserici, fără enoriaşi, aşa cum o vor face, conform dispoziţiilor din ordonanţele militare şi indicaţiilor Sfântului Sinod, în toată Săptămâna Mare, în Noaptea de Înviere şi în cele trei zile de Paşte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb