Creditele imobiliare acordate constănţenilor au crescut cu 73%, în zece luni

Anca Ion
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2004

Soldul creditelor imobiliare şi ipotecare acordate populaţiei din judeţul Constanţa a crescut cu 73% în primele zece luni ale anului curent, acestea ajungînd să fie în octombrie de 1.340 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Naţională a Romăniei. Creditele în valută au fost preferate, ajungînd în octombrie la 1.213 miliarde lei, cu circa 94% mai mult decît în luna ianuarie, în timp ce creditele în lei au avut o evoluţie descendentă. Situaţia este similară cu cea de la nivelul întregii ţări. De asemenea, se remarcă faptul că, soldul total acestor credite, pe parcursul anului, înregistrează o majorare semnificativă, ajungînd la creşterea maximă lunară de 8% în iulie. Totuşi, în octombrie, creşterea a fost doar cu 0,4% faţă de luna precedentă.

ïn acelaşi timp, s-au majorat şi disponibilităţile la vedere în lei ale locuitorilor din judeţul Constanţa, în octombrie soldul fiind de aproape 446 miliarde de lei. Nivelul este dublu faţă de începutul anului. De asemenea, s-au mărit şi disponibilităţile la vedere în valută, însă numai cu 27% faţă de începutul anului. Totuşi, în octombrie, soldul era echivalentul a 1202 miliarde de lei.

ïn ceea ce priveşte depozitele la termen, constănţenii le preferă pe cele în lei, care au înregistrat o creştere de 27%, pe parcursul celor zece luni, faţă de cele în valută care s-au majorat cu numai două procente.

Firmele cu sediul în Constanţa, pe parcursul lunilor ianuarie - octombrie, s-au orientat mai mult spre disponibilităţile la vedere în lei, în detrimentul celor în valută. Astfel, cele în monedă naţională erau la finele perioadei analizate de circa 2.000 miliarde de lei, cu 72,5% mai mari decît în ianuarie. ïn schimb, cele în valută totalizau echivalentul a circa 1.690 miliarde de lei, cu 25% mai mult. ïn cazul depozitelor la termen, situaţia este inversă. Astfel, dacă în ianurie cele în valută reprezentau 1.220 miliarde de lei, în schimb, în octombrie totalizau aproape 3.000 miliarde de lei. Depozitele la termen în monedă naţională au crescut de la începutul anului şi pînă în octombrie cu de la 2.300 miliarde de lei la circa 2.960 miliarde de lei.

Pentru constănţenii, cardurile în valută au prezentat un interes mai mare decît cele în lei. Astfel numărul celor emise în euro sau dolari s-a dublat de la începutul anului, în octombire fiind 3.287 carduri. Spre deosebire, cele în monedă naţională, deşi erau în număr de peste 188.000, totuşi, au crescut numai cu 15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb