Creditele neperformante ale "Erste Group" au atins punctul maxim

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2009

Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Group", afirmă: "În timp ce băncile din Europa de Est au înregistrat probleme serioase din cauza creditelor neperformante, regiunea este avantajată de faptul că nu există active toxice, iar creditele neperformante sunt prezentate complet în bilanţurile instituţiilor financiare".

Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Group", afirmă: "În timp ce băncile din Europa de Est au înregistrat probleme serioase din cauza creditelor neperformante, regiunea este avantajată de faptul că nu există active toxice, iar creditele neperformante sunt prezentate complet în bilanţurile instituţiilor financiare".

Creditele neperformante ale "Erste Group Bank" SA au atins punctul maxim pe pieţe din Europa de Est - din Cehia până în România, şi ar putea scădea începând cu mijlocul anului 2010, datorită redresării regiunii, declară Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Group". Domnia sa a precizat: "Nu ne aşteptăm ca aceste credite să crească. Nivelul înregistrat în ultimele două trimestre va fi, probabil, consemnat şi în următoarele trimestre. La jumătatea lui 2010 s-ar putea observa o îmbunătăţire".

Calitatea activelor băncii austriece a avut de suferit din cauza împrumuturilor acordate în Europa de Est, regiunea în curs de dezvoltare care a fost cea mai lovită de criza mondială.

Creditele neperformante "au cres­cut dramatic în ultimele 12 luni. Am atins deja un nivel extrem de ridicat", a explicat Andreas Treichl.

În primul semestru din 2009, "Erste" şi-a dublat provizioanele pentru creditele neperformante la 521,9 milioane de euro (771 milioane de dolari), întrucât rata împrumuturilor neperformante a crescut la 3,6% din totalul creditării, de la 2,4% în urmă cu un an. Profitul net al băncii austriece a scăzut cu 19% în perioada menţionată, la 260 milioane de euro. Profitul s-a diminuat la toate diviziile "Erste" din Europa de Est, inclusiv la "Banca Comercială Română" SA, "Slovenska Sporitelna" AS, "Ceska Sporitelna" AS.

"Erste", care derulează activităţi în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Ucraina, a primit 1,2 miliarde de euro - ajutor de la stat, şi va beneficia de încă un miliard de euro capital hibrid de la guvern, anul acesta. Totodată, banca a obţinut 540 de milioane de euro de la investitori. Potrivit spuselor lui Treichl, banca nu mai are nevoie de ajutor adiţional de la stat.

"Erste" nu va părăsi regiunea est-europeană şi nu ia în considerare reducerea activităţii, a declarat Andreas Treichl, adăugând că banca nu intenţionează să închidă sucursale în zonă. Anul acesta, banca a majorat numărul sucursalelor din Româ­nia şi Slovacia.

Pe de altă parte, Andreas Treichl se pronunţă pentru realizarea testelor de stres la băncile din Europa de Est, în vederea sporirii încrederii investitorilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb