Creditorii "Prospecţiuni" au votat, luni, în unanimitate Planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Euro Insol, care prevede plata integrală a datoriilor către creditori într-o perioadă de 3 ani, datorii care însumează 93 milioane lei, conform Tabelului definitiv de creanţe.
Planul a fost aprobat de toate cele 5 categorii de creditori: garantaţi, salariali, bugetari, indispensabili şi chirografari, potrivit unui comunicat transmis de Euro Insol.
Pe perioada derulării planului, Prospecţiuni mizează pe venituri de 747 milioane lei şi un profit brut de peste 80 milioane lei, se arată în comunicatul citat: "Planul de reorganizare prevede achitarea creanţelor atât din excedentul de numerar obţinut din derularea activităţii de bază cât şi din valorificarea unor active imobiliare care nu sunt necesare activităţii curente, în valoare de 50 milioane lei.
Administratorul judiciar a propus achitarea mai rapidă a creanţelor salariale, respectiv într-un termen de 18 luni, faţă de 36 de luni perioada de implementare a planului, având în vedere argumentele de natură socială, această măsură fiind acceptată de către toţi creditorii. De asemenea, sumele datorate unor terţi, reprezentând pensii alimentare şi alte ajutoare sociale vor fi achitate în primul trimestru din plan.
Măsurile de restructurare a activităţii Prospecţiuni au fost implementate de Euro Insol încă din perioada de observaţie, imediat după preluarea mandatului de administrator judiciar în data de 05.04.2016, pentru a crea premisele implementării cu succes a unui Plan de reorganizare. Aces-tea au inclus măsuri de închidere a liniilor de business non-core neprofitabile, rentabilizarea diviziei de Logging, dinamizarea activităţii comerciale pentru core-business, restructurarea organigramei şi un control strict al tuturor categoriilor de cos-turi. Ca efect al acestor măsuri, cifra de afaceri a crescut cu 65%, iar pierderile societăţii s-au redus cu 95%. Astfel, de la o pierdere de 23,8 milioane lei în semestrul I 2016 s-a ajuns la o pierdere de doar 1,2 milioane în semestru I 2017, cu şanse reale de a închide exerciţiul financiar cu profit".
De la începutul anului şi până în prezent Prospecţiuni a încheiat contracte de peste 120 milioane lei pe servicii de achiziţie date geofizice 2D şi 3D şi de logging (investigare geofizică în gaură de sondă şi perforare) cu Romgaz, OMV Petrom şi AMROMCO, conform administratorului judiciar. Societatea estimează să încheie până la sfârşitul anului şi alte contracte, cu o valoare de pes-te 130 milioane lei. Pentru a-şi onora aceste contracte Prospecţiuni angajează până la sfârşitul anului peste 1.000 de specialişti şi muncitori, urmând ca numărul total al salariaţilor să depăşească 1500, conform comunicatului.
Prospecţiuni activează de peste 65 de ani pe piaţa de servicii geologice şi geofizice.