Este gata Polonia pentru un nou boom imobiliar? Se pare că asta doreşte partidul de la putere, care tocmai a obţinut votul în Parlament pentru lansarea programului "Creditul de 2%".
Conform unei ştiri de la Bloomberg, în cadrul programului vor fi oferite credite ipotecare rezidenţiale cu o dobândă subvenţionată şi o valoare nominală de până la 550.000 de zloţi.
Beneficiarii sunt persoanele sub 45 de ani care nu au mai deţinut proprietăţi imobiliare, iar dobânda de bază este 2%, la care va fi adăugată marja băncii. Perioada se subvenţionare a dobânzii este de 10 ani.
Principalul partid de opoziţie, Platforma Civică, a votat împotriva programului. Nu pentru că l-ar considera o dovadă a analfabetismului economic al guvernanţilor, care va avea numeroase efecte secundare neaşteptate, ci pentru că are o propunere similară, dar cu dobânda de bază zero. Oare când va apărea în Europa primul partid care să promită alegătorilor credite ipotecare cu dobânzi negative?
Scopul declarat al programului de stimulare a creditării ipotecare din Polonia este creşterea accesibilităţii proprietăţilor imobiliare rezidenţiale pentru segmentele populaţiei cele mai afectate de creşterea explozivă preţurilor de pe piaţa imobiliară. Se pare că nimeni nu îşi mai aminteşte că această creştere, care a depăşit cu mult creşterea veniturilor disponibile ale cetăţenilor, a fost stimulată de politica monetară ultrarelaxată a băncii centrale pentru o perioadă de mai bine de un deceniu.
Realitatea arată că este vorba doar despre un alt program complet iresponsabil din punct de vedere economic, după cum este "moda" în toată lumea "civilizată", care ar trebui să acopere consecinţele dezastruoase ale altor programe, promovate mereu ca soluţie a progresului nestăvilit şi nelimitat.
Iniţial a crescut exploziv creditul imobiliar în valută, în special franci elveţieni, care s-a transformat într-un coşmar în perioada crizei financiare globale. Acest coşmar continuă şi astăzi pentru foarte mulţi debitori, iar sistemul bancar, nu doar cel din Polonia, aşteaptă verdictul final din partea curţilor europene.
Ştafeta a fost preluată de creditul în zloţi, iar creşterea accelerată a creditul imobiliar a continuat până în februarie 2022, când s-a atins un sold maxim de 513,9 miliarde de zloţi (vezi graficul 1).
Din 2015 până în prima parte a anului 2020, dobânda pentru creditele ipotecare noi a variat între 4% şi 4,5%, iar apoi a coborât sub pragul de 3% pentru 12 luni, până în septembrie 2021, media înregistrată fiind de 2,85% (vezi graficul 2).
Pe fondul tendinţei globale de creştere a dobânzilor şi a creşterii explozive a ratei inflaţiei, dobânzile medii pentru creditele ipotecare noi au crescut de atunci de peste 3 ori, până la 9,32% în noiembrie 2022. Ultimele date ale Băncii Naţionale a Poloniei (BNP) arată o dobândă medie pentru creditele ipotecare de 8,68% în martie 2023.
Datele de la European Mortgage Federation (EMF) din ultimul raport trimestrial, pentru T4 2022, arată o scădere a ponderii creditelor ipotecare cu dobândă variabilă din Polonia de la 100% în T3 2020 până la 47,3% în T4 2022. În această categorie intră creditele care au dobânda fixă în primele luni de la acordare, cel mult până la un an.
O altă categorie, apărută în statisticile EMF doar din T3 2021, se referă la ponderea creditelor ipotecare a căror dobândă este fixată pe termen scurt, pentru o perioadă de 2 până la 5 ani. Ponderea acestor credite în total credite ipotecare acordate în Polonia a crescut de la 12,8% în T3 2021 până la 52,7% în T4 2022.
"Confruntat cu alegeri parlamentare strânse în toamnă şi cu proteste publice tot mai mari privind lipsa de locuinţe la preţuri accesibile, partidul de guvernămînt Lege şi Justiţie a încercat să faciliteze accesul la credite ieftine", scrie Bloomberg, în condiţiile în care "creşterea dobânzilor până la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii a anihilat aproape complet cererea de credite ipotecare".
Mai mult, ultimele statistici oficiale, pentru aprilie 2023, arată scăderi anuale masive ale producţiei industriale şi vânzărilor retail, în timp ce autorizaţiile de construire pentru apartamente arată o scădere anuală de 27%.
Într-un articol din Gazeta Wyborcza, se arată că "teoretic, cei care se înscriu în noul program guvernamental nu numai că vor plăti rate mai mici, dar vor putea împrumuta mai mult pentru un apartament".
Consecinţa este uşor de ghicit: noi creşteri ale preţurilor locuinţelor, mai ales că acestea sunt justificate foarte uşor prin creşterea preţurilor materialelor de construcţii.
Se pare că şi autorităţile de la Varşovia au descoperit soluţia perfectă pentru o problemă artificial creată, soluţie care va garanta, însă, o nouă reducere a accesibilităţii locuinţelor din Polonia.
În poemul epic Eneida, Publius Vergilius Maro scria că "îmi este teamă de greci chiar şi atunci când aduc daruri". Afirmaţia este a preotului Laocoon în faţa Calului Troian trimis de greci. Poate că niciodată nu a fost mai scump un cadou oferit gratis.
Dar asta a fost demult, într-o eră mitologică ruptă complet de realităţile lumii moderne, care garantează tuturor dreptul inalienabil al dobânzilor scăzute pentru eternitate.
Astfel, viitorul nu poate fi decât luminos, aşa de luminos încât trebuie să purtăm ochelari de soare, pentru a nu fi orbiţi de intenţiile nobile ale autorităţilor, în rândul căror se regăsesc, întotdeauna, doar cei mai nobili şi mai luminaţi dintre pămînteni.
Varianta "îmbunătăţită" din zilele noastre este nu doar că trebuie să ne ferim de politicienii care vin cu daruri otrăvite, ci este imperios necesar să votăm împotriva lor din principiu, mai ales când sunt la putere.
Alternativele, oricât sunt ele de "populiste" sau "extremiste", ar putea să ofere, printr-un miracol, o oarecare speranţă, deşi aceasta este infimă într-o Uniune Europeană care este foarte aproape de anihilarea completă a oricărei diversităţi ideologice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 06:06)
ce grafice recomand de construit:
- soldul creditelor impartit la cotatie interna a aurului.
- dobanda reala ipotecara impartita la cotatie aur (asa vedem cat aur culege ciclic bancile din buzunarul populatiei)
- preturi nominale imobiliare impartit la pret aur
- salariu net impartit la pret aur
- pib real impartit la pret aur
- datorie gov in cantitate aur
- datorie comerciala in cantitate / pret aur sau argint
caz recent: Liban boom crash in pib gold si pib nominal; pig in gold price arata bula formata ce astepta deflata! Au fugit cu dollarii din piata dupa ce banca centrala i-a prostit cu dobanzi mari la dolari; hat criza si rev etc de au ramas oamenii fara agoniseala. Pe Romaneste “au fost furati”. Idem Patanie si in romania anii 30 spre 40 si 87 spre 90.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 11:17)
EXACT asta o sa se intample:va creste pretul imobiliarelor din nou. Pretul mare al imobilarelor nu se combate cu dobanzi mici ci cu dobanzi mari, si in general trebuie sa fie un echilibru nici dobanzi prea mici ca sa fie bula imobiliara , ceea ce s-a intamplat acum, nici mult prea mari sa fie crash.
Doar ca odata ce te-ai dezechilibrat, e greu sa te echilibrezi inapoi. Asta au facut bancile centrale: au dezechilibrat sistemul, exact ca-n 2004-2007 dobanzi mici=bula imobiliara, si suntem acolo din nou. Nici la noi nu prea-si mai permit tinerii casa noua. Dc nu au o mostenire ceva.