Cresc acţiunile companiilor de telefonie din Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2007

Acţiunile listate la bursele din Europa au urmat un curs ascendent, ieri, influenţate fiind de estimările optimiste lansate de "Vodafone Group" Plc în privinţa vânzărilor.

Acţiunile "Vodafone", cea mai mare companie de telefonie mobilă din lume, au crescut cu 4,1%, la 157,6 pence (cel mai ridicat curs din ultimii cinci ani). Oficialii companiei spun că, în anul fis­cal 2008, "Vodafone" va realiza vânzări de 33,3-34,2 miliarde de lire sterline, în vreme ce analiştii aşteaptă numai 33,5 miliarde de lire.

Ieri au urmat un curs ascendent şi titlurile altor companii din domeniu. Acţiunile "Deutsche Telekom" AG, cea mai mare companie europeană de telefonie, au urcat cu 1,3%, la 13,58 euro. Titlurile companiei olandeze de profil "Royal KPN" au câştigat 1,2%, stabilind un preţ de 12,62 euro.

Acţiunile "Philips" au crescut cu 1,1%, la 30,66 euro. Cel mai mare producător european de electronice de consum a fost adăugat în portofoliul de recomandări al "Lehman Brothers" Inc.

În schimb, acţiunile "Royal Bank of Scotland Group" Plc au scăzut cu 2,3%, la 628 pence. "Royal Bank", "Santander Central Hispano" SA şi "Fortis" au lansat, ieri, oferta de 71,1 miliarde de euro (95,6 miliarde de dolari) pentru achiziţia "ABN Amro Holding" NV din Olanda.

Titlurile "British Airways" Plc, a treia companie aeriană din Europa, au crescut cu 4,8%, la 483 pence, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora aceasta ar putea primi o ofertă de preluare de la un fond privat de investiţii. La data de 17 mai, analiştii de la "Goldman Sachs Group" Inc. au declarat că operatorul britanic de transport aerian ar putea deveni ţintă de preluare. Laura Goodes, purtător de cuvânt al "British Airways", a precizat că oficialii companiei aeriene refuză să comenteze pe marginea acestor zvonuri.

Ieri au urmat un trend crescător nouă din cele 18 burse din vestul Europei. CAC 40 al Bursei din Paris a pierdut 0,1%, ajungând la 6062,93 puncte. FTSE 100 al pieţei londoneze a crescut cu 0,3%, la 6597,40, iar DAX al celei din Frankfurt - cu 0,4%, la 7771,63 puncte.

Trend ascendent pe pieţele americane

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Statele Unite ale Americii au crescut ieri, în deschiderea şedinţei, în baza speculaţiilor privind preluarea unor companii.

Acţiunile "Avaya" Inc., cel mai mare producător mondial de echipamente de telefonie pentru companii, au crescut semnificativ după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora societatea poartă negocieri în vederea preluării sale. Oficialii "Avaya" refuză, însă, să facă vreo declaraţie în acest sens. Titlurile "Avaya" au crescut cu 15%, la 15,67 dolari.

Titlurile "Archstone-Smith Trust" au crescut după ce surse apropiate companiei au declarat că această firmă de investiţii imobiliare (a doua din SUA pe segmentul apartamentelor) ar putea fi preluată pentru mai bine de 12 miliarde de dolari. Acţiunile "Archstone-Smith" au crescut cu 4,87 dolari, la 60,10 dolari.

Preţul acţiunilor "Coca-Cola", cel mai mare producător mondial de băuturi răcoritoare, a crescut cu 18 cenţi, la 52,07 dolari. Presa notează că societatea poartă negocieri pentru preluarea "Highland Spring" Ltd. în schimbul sumei de 500 de milioane de lire sterline (992,3 milioane de dolari).

Titlurile producătorului de aluminiu "Alcoa" Inc., companie care a lansat o ofertă de 27,7 miliarde de dolari pentru achiziţia rivalului canadian "Alcan" Inc., au urcat cu 10 cenţi, la 41 de dolari. Presa internaţională notează că "Norsk Hydro" ASA şi "Rio Tinto Group" pregătesc, la rândul lor, o ofertă pentru "Alcan".

Indicele S&P 500 a crescut cu 0,2% la ora 9:37 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1.518,26 puncte. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,3%, la 13.542,39, iar Nasdaq Composite - cu 0,2%, la 2.563,33. Amintim că pieţele din SUA au fost închise luni, când SUA au sărbătorit Memorial Day.

Bursele asiatice, în creştere datorită evoluţiei economiei nipone

Acţiunile companiilor din Asia au cres­cut ieri, pentru a doua zi consecutiv, ca urmare a publicării rapoartelor oficiale din care rezultă că a scăzut în mod neaşteptat şomajul în Japonia, iar cheltuielile gospodăreşti au crescut.

Acţiunile "Mizuho Financial Group" Inc., a doua bancă din Japonia după valoa­rea activelor, au crescut cu 2,3%, la 864.000 yeni. Acesta a fost cel mai ridicat curs atins după data de 23 februarie. Investitorii consideră că îmbunătăţirea situaţiei economice nipone va permite băncii centrale (Bank of Japan) să majoreze dobânzile, ceea ce va duce la creşterea profiturilor băncilor.

Titlurile "Sumitomo Mitsui Financial Group" Inc., a treia bancă din Japonia, au crescut cu 1,7%, la 1,18 milioane de yeni.

Acţiunile "Sanyo Electric" Co., cel mai mare producător mondial de baterii reîn­cărcabile, au urcat cu 10%, la 213 yeni. Luni, oficialii companiei au estimat că "Sanyo" va realiza un profit net de 20 de miliarde de yeni (164 milioane de dolari) în exerciţiul fiscal curent, început la data de 1 aprilie. În anul fiscal anterior, compania a înregistrat pierderi nete de 45,4 miliarde de yeni.

Indicele Nikkei 225 Stock Average al Bursei din Tokyo a urcat cu 0,5%, la 17.672,56 puncte.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au urcat ca urmare a ascensiunii cotaţiilor metalelor. Titlurile "BHP Billiton" au câştigat 1,8%, ajungând la 31,70 dolari australi­eni. Acţiunile "Rio Tinto Group", a treia companie de profil din lume, au urcat cu 2,4%, la 96,36 dolari.

Indicele S&P/ASX 200 al pieţei australiene a urcat cu 1%, la 6317,6 puncte.

Acţiunile "LG.Philips", al doilea producător mondial de monitoare LCD, au cres­cut cu 2%, la 38.750 woni. Compania ar putea raporta, în cel de-al doilea trimes­tru, un profit operaţional de 49 miliarde de woni (52,8 milioane de dolari), după pierderile de anul trecut, spun analiştii.

Acţiunile "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de cipuri de memorie, au scăzut cu 2%, la 537.000 woni. Acţiunile "Hynix Semiconductor" Inc., al doilea producător mondial de astfel de cipuri, au pierdut 2,4%, încheind ziua cu un curs de 28.650 woni.

Indicele Kospi al Bursei din Seul a cres­cut cu 0,2%, ajungând la 1661,80.

Ieri au crescut şi celelalte burse din regiune, cu excepţia celor din Hong Kong (-0,3%), Indonezia (-0,9%), Malaiezia (-0,2%), Pakistan (-0,1%) şi Sri Lanka (-1,2%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb