CRESC SUBSTANŢIAL COSTURILE CU EMISIILE Industria grea cere compensarea unei cote din costul energiei electrice

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 23 august 2012

Industria grea cere compensarea unei cote din costul energiei electrice

Uniunea Producătorilor de Oţel din România (UniRomSider) a solicitat Ministerului Eco-nomiei compensarea unei cote din costul energiei electrice, începând cu 2013, când industria grea din ţara noastră şi din Europa va fi lovită de creşterea substanţială a cos-turilor cu certificatele de emisii. Producătorii de oţel estimează că li se vor dubla costurile cu energia în perioada 2013-2020 din cauza noii scheme de tranzacţionare a emisiilor.

Mircea Budur, directorul executiv al UniRomSider, ne-a declarat că o directivă europeană adoptată recent a stabilit ca, începând cu anul 2013, din cauza creşterii preţului energiei electrice ca urmarea a cos-turilor aferente certificatelor de emisii, companiile expuse la risc semnificativ de relocare, pot să primească compensaţii.

Raţiunea acestor compensaţii a costurilor cu energia electrică cons-tă în intenţia Comisiei Europene (CE), de a sprijini sectoarele indus-triale expuse riscului de relocare în păstrarea poziţiei lor în piaţă, de a limita pierderile şi de a menţine stimulentele EU ETS (noua schemă de tranzacţionare a certificatelor de emisii).

Domnul Budur ne-a precizat: "În acest context, companiile din sectorul metalurgic din ţara noastră a cerut Ministerului Economiei sprijinul pentru implementarea mecanismului de compensare a costurilor suplimentare preluate în preţul energiei electrice, printr-o metodologie transparentă, cu costuri de ges-tiune minimă a facturării certificatelor de emisie alocate şi de distribuire a compensaţiilor. Metodologia propusă de noi în întâlnirea pe care am avut-o cu specialiştii din Ministerul Economiei a constat în iniţierea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă eligibilitatea unităţilor din economie supuse riscului de relocare, pentru contractarea directă a necesarului de energie electrică de la producătorii de energie electrică".

Reprezentantul UniRomSider a adăugat că metodologia propusă mai cuprinde arondarea unităţilor din economie supuse riscului de relocare la doi sau trei producători de energie electrică, urmând ca facturarea preţului energiei electrice către aceste unităţi să nu cuprindă şi valoarea adaosului aferent certificatelor de emisii atunci când combus-tibilul folosit de producător reclamă acest lucru. UniRomSider a mai cerut ca producătorii care furnizează energie electrică către unităţile arondate cu risc de relocare să fie scutiţi de achiziţia certificatelor de emisii, în cuantum corespunzator energiei livrate industriei arondate.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au agreat propunerile UniRomSider, urmând să analizeze şi alte soluţii şi să fie organizate noi întâlniri.

Mircea Budur ne-a precizat că unităţile de producţie din sectorul metalurgie au avut, în 2011, cifra de afaceri de 2,8 miliarde euro, cu asigurarea încadrării în muncă a 25.000 de salariaţi. Domnia sa consideră că autorităţile trebuie să se ocupe urgent de stabilirea mecanismelor de compensare pentru a împiedica frânarea procesului de dezindustrializare a ţării, prin atenuarea riscului de relocare a producţiei specifice din sectorul metalurgic.

Directorul executiv al UniRomSider susţine că discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Economiei au fost deschise şi informarea reciprocă a adus un "plus" în clarificarea multor aspecte legate de compensare. O altă propunere a producătorilor de oţel vizează analizarea posibilităţii ca o parte din fondurile încasate din vânzarea certificatelor de emisii în etapa 2013-2020 să fie folosite ca surse de finanţare a compensării costurilor legate de consumul în siderurgie/metalurgie a energiei electrice.

În opinia UniRomSider, pot fi reanalizate şi ţintele avute în vedere pentru promovarea obţinerii energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv a valorii impuse pentru certificate verzi, în limitele de suportabilitate ale consumatorilor din ţara noastră.

Producătorii de oţel au propus iniţierea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă eligibilitatea unităţilor din economie supuse riscului de relocare, pentru contractarea directă a necesarului de energie electrică de la producătorii de energie electrică.

Unităţile de producţie din sectorul metalurgie au avut, în 2011, cifra de afaceri de 2,8 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vor lua curent un pic mai ieftin ca de la piata : de la Hidroelectrica SA. Ca daca tot a deschis calea ALRO, de ce sa nu o batatoreasca si altii ... Urmeaza Oltchim, ca altfel e discriminare pe fata.

    Daca da peste un guvern de incompetenti, precum Ponta, n-ar fi de mirare sa-i sponsorizeze inca vreo mie de ani cu energie electricala la pretul de 0.01lei MWh. Restul se recupereaza de la consumatorul casnic ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb