Producţia de cafea a Columbiei ar putea să sporească cu 4% în anul agricol care se termină în luna septembrie, însă în următoarele 12 luni creşterea va fi de numai 0,9%, dat fiind că preţurile mari încurajează fermierii să investească, spun specialiştii. Columbia, al treilea producător mondial de cafea, va obţine o producţie de 11,5 milioane de saci (un sac are 60 de kilograme) în anul ce se încheie la data de 30 septembrie, respectiv de 11,6 milioane de saci în anul următor, anticipează analistul Leonardo Pinzon, din cadrul Ministerului american al Agriculturii, biroul din Bogota.
Preţul mare al cafelei, determinat de un consum global care a depăşit oferta, a generat sporirea producţiei, care, anul trecut, a fost de 11,05 milioane de saci. "Producătorii pot acum să-şi permită costuri mai mari în domeniul productivităţii şi al calităţii", menţionează Pinzon.
Producţia sporită şi consumul intern redus (din cauza preţurilor mari) vor determina, la rîndul lor, majorarea exporturilor de cafea din Columbia, mai notează Leonardo Pinzon. În opinia sa, exporturile de cafea columbiană vor creşte cu 2,6% în anul ce se termină în septembrie, la 10,4 milioane de saci (91% din producţie), faţă de 10,2 milioane de saci anul trecut. În anul care începe în octombrie 2005, exporturile vor spori cu 1%, la 10,5 milioa-ne de saci, potrivit estimărilor lui Pinzon.
Cafeaua columbiană este de tipul Arabica, şi cea mai mare parte a producţiei este destinată exportului către SUA, Japonia şi Germania. Boabele de cafea Arabica, cu termen de livrare în iulie, au înregistrat un preţ de 1,168 dolari/livră la New York Board of Trade, la finele săptămînii trecute. Anul trecut, cotaţiile cafelei au cres-cut cu 63%.