Acţiunile TeraPlast (TRP) au încheiat şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu o creştere de peste 18%, evoluţie survenită în urma anunţului de vineri privind încheierea unui acord cu compania irlandeză Kingspan Group pentru vânzarea diviziei Steel.
Titlurile emitentului au deschis şedinţa de ieri cu un gap semnificativ, de peste 24%, însă finalul zilei bursiere a găsit cotaţia TRP la 0,4440 lei/titlu. Ştirea privind tranzacţia a antrenat de asemenea un rulaj de 3,43 milioane de lei, cel mai ridicat pe acest emitent din această vară, respectiv din şedinţa din 29 mai până acum. În şedinţa din 21 iulie, cu 3 zile înainte de anunţul privind tranzacţia cu Kingspan, valoarea ordinelor executate pe TRP s-a ridicat la 3,15 milioane de lei.
De notat este şi faptul că titlurile TRP consemnează o creştere de 45,1% în ultima lună şi mai departe un salt de 75% de la începutul anului şi până în prezent. Amintim că pe 8 iulie, compania de brokeraj Wood & Company a dat un semnal "buy" pentru TeraPlast cu un preţ ţintă de 0,437 lei/acţiune. Creşterea recentă ar putea necesita modificarea programului de buy-back propus acţionarilor pentru AGA din 24 august, ce vizează achiziţia a 5,5 milioane de acţiuni la un preţ ce nu poate fi mai mare de 0,45 lei/titlu (pe o perioadă de 18 luni).
În orice caz, tranzacţia în cauză vizează întreaga participaţie a TeraPlast SA (compania-mamă a Grupului TeraPlast) în subsidiarele TeraSteel SA, TeraSteel DOO Serbia şi Wetterbest SA. Pentru aceste participaţii se estimează o valoare de circa 410 milioane de lei, însă preţul final va fi stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete şi capitalul de lucru, în baza unei formule agreate.
Afacerile ce fac obiectul tranzacţiei reprezintă circa două treimi din profitul şi cifra de afaceri consolidată a TeraPlast. Directorul general al companiei, Alexandru Stătean, a intuit deja într-o declaraţie de presă dată vineri către utilizarea banilor în investiţii.
"Istoria Grupului nostru este marcată de proiecte ample de dezvoltare atât a portofoliului de produse, cât şi a celui de business-uri. Această tranzacţie va aduce plus valoare pentru acţionarii noştri, printre care se numără cele mai mari fonduri de pensii din România. Totodată, arată şi faptul că acţiunea TRP este subevaluată chiar şi la capitalizarea actuală. Finalizarea ei va marca pentru TeraPlast un nou început, la fel ca multe altele în cei 125 de ani de istorie. Ca şi până acum, vom continua să ne dezvoltăm şi să ne extindem business-ul. Divizia Steel a Grupului TeraPlast se află în faţa unui nou început alături de liderul mondial în domeniu", a spus Stănean.
TeraPlast a raportat de asemenea ieri o creştere de 17% a cifrei de afaceri la 486,64 milioane de lei (de la 416,33 milioane) şi o majorare a EBITDA de 49% la 52,72 milioane de lei (de la 35,30 milioane) pentru primele şase luni ale anului.
"Deschidem sezonul raportărilor semestriale cu veşti bune. Performanţa primelor 6 luni ne-a depăşit aşteptările. A fost un semestru record pentru TeraPlast şi ne continuăm strategia de creştere. Rezultatele înregistrate în semestrul 1 din 2020 şi tranzacţia anunţată recent confirmă faptul că, cel puţin o parte a mediului de business funcţionează în această perioadă. Am reuşit să creem valoare pentru acţionarii noştri prin tranzacţia cu Kingspan, pe care am făcut-o la un preţ care oferă un randament superior celui de pe BVB", a declarat Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast.
La finele lunii mai, Dorel Goia deţinea 46,83% din fabricantul de materiale de construcţii, în timp ce KJK Balkan Holding din Luxembourg avea 10,05% din TeraPlast, iar Fondul de Pensii Administrat Privat NN deţinea 10,99% din companie.
Valoarea de piaţă a TeraPlast a urcat asfel ieri la 763,34 milioane de lei.