Creştere de profit pentru Romgaz, în pofida scăderii veniturilor

A.I.
Piaţa de Capital / 14 august

Creştere de profit pentru Romgaz, în pofida scăderii veniturilor

Profitabilitatea a fost influenţată de eliminarea contribuţiei de solidaritate, conform companiei

Preţuri mai mici de vânzare pentru gaze şi energie electrică

Romgaz Mediaş a obţinut, în prima jumătate a anului, un profit net de 1,84 miliarde lei, cu 9% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, chiar dacă cifra de afaceri s-a diminuat cu 20,4%, până la 3,9 miliarde lei, conform raportului producătorului de gaze naturale publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit companiei, creşterea cu 151,6 milioane lei a profitului net a fost influenţată, semnificativ, de eliminarea începând cu acest an a contribuţiei de solidaritate, care în primul semestru al anului trecut a avut o valoare de 970,9 milioane lei.

Producţia de gaze naturale obţinută în primul semestru din 2024 a fost de 2.486,9 milioane metri cubi, în creştere cu 4,3% faţă de perioada similară a anului 2023, dar cantitatea efectiv livrată a scăzut cu 4,2%. Totuşi, diminuarea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale cu 24,1%, până la 3,25 miliarde lei, are drept cauză principală diminuarea preţurilor.

"Începând cu 1 aprilie 2024, preţurile gazelor vândute în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 au scăzut cu 20%, de la 150 lei/MWh, la 120 lei/MWh. Din cantitatea totală livrată, livrările în baza OUG reprezintă 65,1%", conform raportului companiei.

Cifra de afaceri din vânzarea energiei electrice a înregistrat, de asemenea, o diminuare de 10%, la 180,3 milioane lei, cauzată tot de preţurile mai mici de vânzare. Prin OUG nr.27/2022, preţurile de vânzare au scăzut cu 11,1%, de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, potrivit companiei.

Cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o diminuare de 3,7%, până la 276,6 milioane lei, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din rezervarea de capacitate şi a celor din injecţie. În ciclul de înmagazinare 2024- 2025 (început pe 1 aprilie 2024), tariful de înmagazinare a scăzut 1,74%, se mai menţionează în raport.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ale Romgaz în primele şase luni ale anului s-au redus cu 7,86%, respectiv 174,9 milioane lei, în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale, cu 256,9 milioane lei.

În primul semestru al acestui an, consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional a fost de 56 TWh, cu aproximativ 1% mai mare decât cel înregistrat în primele şase luni din 2023, din care circa 9,3 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenţa de 46,7 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu livrări de 25,4 TWh, ceea ce reprezintă 45,3% din consumul naţional şi 54,3% din consumul acoperit cu gaze din producţia internă, se mai menţionează în raport.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din compania cu sediul în Mediaş, a cărei evaluare bursieră se ridică la circa 22 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Oricum va da dividende mici in urmatorii 3-4 ani, pentru ca au nevoie de bani pentru Neptun Deep si vor emite si obligatiuni de pana la 1,5 miliarde euro cu scadente de 5-7 ani probabil. Asa ca nu incalzeste pe nimeni cresterea de profit net, in cazul de fata, pentru ca dividendul oricum va fi de 2-3 % ....

    1. profit net cu 9% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, numai ca anul trecut au platit 970,9 milioane lei contribuţia de solidaritate. prin comparatie, profitul este de fapt la jumatate

      Prin urmare, crezi că ar fi bine să vindem, sau să mai asteptăm ,deoarece la 2-3% dividendul este cu mult sub dobânda băncilor?

      Vindeți Romgaz și luați ceva pe Aero daca nu va convine! În trei ani Romgaz își va dubla producția de gaze naturale (Caragele plus Neptun Deep), consumul de gaz al României se va dubla de asemenea (vezi date Transgaz)!

      O fi bine sa ai Romgaz in portofoliul pe termen lung?! Sau o gogoșerie de pe Aero?  

    Foarte mulțumit de Romgaz și planul lor de investiții/dezvoltare! Împreună cu Transgaz cele mai dinamice companii de stat pe plan al investițiilor!

    Dacă ar fi numiți directori competenți cu cunoștințe în domeniul gazelor și petrolului, nu juriști și finantisti, dacă angajările s-ar face corect și promovări pe competente și cunoștințe profitul Romgaz ar fi triplu și poate și mai mult. E plin Romgazul de politruci și cunoștințe ale acestora ce împiedică ca aceasta Societate sa fie printre cele mai tari nu numai din Europa ci din lume. Credeți-mă ca sunt un om cu pedegree în domeniu de peste 30 de ani și vad cum oamenii cu adevărat buni sunt împinsi la o parte pentru a fi angajați și promovați nulitați și politruci.

    1. De acord cu tine! Lăsând deoparte chestia cu promovarea prin companiile de stat, ce a reușit Romgaz in ultimii ani este de aplaudat, mai ales treaba cu Neptun Deep și alianță cu OMV Petrom! Este de departe cel mai ambițios proiect energetic al României din perioada post comunistă! Unde sunt rezultate trebuie apreciat! Vezi și Transgaz, chiar se țin de cuvânt și fac treabă!

      O sa vedem cu Neptun Deep ce o sa fie. Romgaz e doar cu banii, OMV va fi cu forajul și cu explorarile pentru ca Romgaz nu are nici un specialist ptr foraj offshore. Platforme de foraj marin în ape adânci România nu are, specialiștii Romgaz habar nu au de foraj și platforme petroliere. Nici măcar în onshore nu mai au prea mulți specialiști. Societăți de foraj românești nu mai sunt decât vreo 2 (Videle, Craiova) care nu știu dacă mai au instalatii de săpat la 5000 m (Caragele). Eu prevăd o mare de probleme la aceste proiecte. Mai gândiți-vă ca Crimeea e a rușilor nu mai e Ucrainei cu care avem proces câștigat cu Insula Serpilor respectiv 12 mile în care ai drepturi. Cu rusii nu avem nimic. Și aici prevăd o mare-mare problema ca Rusia vor crea piedici in exploatarea gazelor. Om trai și om vedea!

      Nostradamus :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb