CREŞTERE ÎN VOLUM DE 6,5% Anul trecut, am băut din ce în ce mai multă bere

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2016

Anul trecut, am băut din ce în ce mai multă bere

Zero evaziune fiscală în piaţa berii

Asociaţia Berarii României a anunţat, ieri, o creştere cu 6,5% a volumului pieţei berii în 2015. Astfel, consumul pe cap de locuitor a urcat de la 74 de litri, la 80, ocupând locul 7 în clasamentul european.

Reprezentanţii Asociaţiei menţionează că, totuşi, consumul este departe de anul de vârf - 2008 (20,2 milioane de hectolitri - hl). După doi ani consecutivi de scădere a consumului, acesta a crescut de la 14,9 milioane de hectolitri (1 hl = 100 litri) la 15,8 milioane de hl în 2015. Această cifră clasează România într-un top european al consumului pe locul şapte, după Germania (lider cu 80 milioane de hl), Marea Britanie, Polonia, Spania, Franţa şi Italia.

Ciprian Sandu, Public Affairs manager al Asociaţiei Berarii României, a spus: "Piaţa berii autohtone este o industrie cu producţie ce asigură în proporţie de peste 97% consumul intern şi peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din România. Industria berii este unul dintre puţinele sectoare economice care nu apelează la importuri".

În ce priveşte exporturile, Ciprian Sandu a adăugat faptul că în 2015 a fost întregistrată o uşoară creştere de la 0,3 milioane hl la 0,5 milioane hl. Printre destinaţiile alese pentru exportul berii produse în ţara noastră, oficialul numără Ungaria, Bulgaria, Turcia, Macedonia şi Italia.

Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României, a spus: "Avem 0% evaziune fiscală, 533 de milioane de euro au fost banii pe care statul român i-a încasat pentru anul 2014, din producţia şi comercializarea berii, 862 de milioane este suma care a rămas ca valoare adăugată în economia ţării. Astfel, constatăm că este o investiţie impresionantă şi nu ne dorim să facem comparaţii cu alte sectoare, dar se observă că în România mai multe investiţii sunt în zona privată decât în cea publică".

De asemenea, 70% din materia primă este achiziţionată de la producătorii autohtoni, potrivit Asociaţiei. Numărul de angajaţi ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociaţiei a rămas la un nivel aproximativ constant faţă de anul anterior, în 2015 atingând 3.700. Pentru fiecare loc de muncă creat în industria berii, se generează alte trei în agricultură. În raportul anual prezentat de către Asociaţie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, încurajează evoluţiile recente din industria berii. Domnia sa spune: "Este nevoie să stimulăm sinergiile între domeniul agricol şi industria berii. Industria berii creează un număr semnificativ de locuri de muncă în agricultura românească şi, mai cu seamă, în zonele defavorizate economic".

Totodată, în raportul menţionat mai sus, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finaţelor Publice, a confirmat absenţa evaziunii fiscale la nivel de producţie. Domnia sa a menţionat că, în ce priveşte contribuţia fiscală anuală, aceasta depăşeşte jumătate de miliard de euro. Oficialul a declarat: "Industria berii din România plăteşte peste 60% din totalul accizelor datorate de producătorii de băuturi alcoolice, în condiţiile în care media europeană este de doar 30%".

Industria berii a reprezentat 23% din PIB în primele trei trimestre ale anului 2015 şi rămâne principala ramură economică care contribuie la formarea şi creşterea PIB, potrivit Asociaţiei Berarii României. "Cu toate acestea, contribuţia sa este cu 7% mai mică ca în 2013 şi departe de ponderea de 40% care se înregistra în 1990", a adăugat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat pentru mediul de afaceri.

Asociaţia Berarii României are doisprezece ani de existenţă. Membrii săi actuali sunt şase producători de bere, care furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România, şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malţ România şi Asociaţia Producătorilor de Hamei. Cele şase companii membre ale Asociaţiei asigură aproximativ 3.700 de locuri de muncă în cadrul celor douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării. Începând cu anul 2008, Asociaţia Berarii României a devenit parte a organizaţiei Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. În prezent, pe teritoriul Uniunii Europene există 6.500 de fabrici de bere, acestea generând împreună 2.3 milioane de locuri de muncă pentru economia Uniunii, conform unui studiu publicat în februarie 2016.

Consiliul Concurenţei a publicat în 2013 un raport referitor la investigaţia sectorială pentru cunoaşterea pieţei berii realizată în 2011. Această investigaţie a fost declanşată pentru a cerceta fenomenul dispariţiei micilor producători din piaţă. Conform raportului publicat de Consiliu, dacă în 2002-2003 în ţară existau circa 50-60 mici producători de bere, numărul acestora s-a redus la doar câteva fabrici. Astfel, aceşti mari jucători deţin aproximativ 85% din piaţă. Ieşirea micilor producători autohtoni de pe piaţa berii a fost cauzată în principal, de tehnologia învechită, în paralel cu intrarea pe piaţa naţională a marilor grupuri internaţionale producătoare de bere, care au condus la crearea unei pieţe concentrate. Astfel, piaţa berii este de tip oligopol, cu bariere mari la intrarea pe piaţă şi diferenţiere pe verticală, potrivit Consiliului Concurenţei. Barierele semnificative la intrarea pe piaţă constau în valoarea iniţială ridicată a investiţiei în capacitatea de producţie, investiţiile mari în marketing, publicitate, necesare construirii şi promovării mărcilor, crearea unei reţele de distribuţie cu acoperire naţională.

Companiile multinaţionale au intrat pe piaţa românească după perioada dificilă din punct de vedere economic a anilor "90. În anul 1997 a fost modificat sistemul de accizare a berii, în sensul diminuării accizelor, ceea ce a condus la o creştere a volumelor livrate pe piaţă în perioada 1997-2000. Din acest motiv, la intrarea pe piaţă a unor companii multinaţionale, existenţa unui mediu de afaceri pozitiv pentru industria berii a determinat şi creşterea segmentului de piaţă al acestor companii. Perioada 2001-2004 a dus la consolidarea poziţiei pe piaţă a acestor companii prin achiziţionarea unor fabrici de bere cu tradiţie pe piaţa românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb