Economia Turciei a înregistrat o creştere de 4% în 2015, a anunţat ieri Institutul naţional de statistică (TurkStat), depăşind estimările analiştilor şi cele ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), care mizau pe o expansiune cuprinsă între 3 şi 3,5%, informează AFP, potrivit Agerpres.
Această creştere peste aşteptări se datorează în special avansului de 5,7% în ritm anual înregistrat în ultimul trimestru din 2015, când economia turcă a avut cel mai puternic ritm de creştere de după 2011, graţie cheltuielilor de consum ale gospodăriilor.
"Economia a continuat să crească în ultimul trimestru din 2015, în pofida incertitudinilor politice, a tensiunilor cu Rusia şi atentatelor", a subliniat Ozgur Altug, economist-şef la BGC Partners.
Pe ansamblul anului 2015, creşterea economică a fost mult mai mare decât cea de 2,9% înregistrată în 2014, fiind susţinută în special de sectorul agricol (creştere de 7,6%), în timp ce industria a înregistrat o creştere de 3,3%, iar serviciile - un avans de 4,8%. Conform Turkstat, Produsul Intern Brut al Turciei, la preţuri constante, a fost de 720 de miliarde de dolari în 2015.
După doi ani foarte buni, în 2010 şi 2011, când ritmul de creştere s-a apropiat de 9%, economia turcă a încetinit ulterior ca urmare a crizei din zona euro, a războaielor din ţările vecine, Irak şi Siria, precum şi din cauza tensiunilor politice interne.
Pentru 2016, perspectivele pentru sectorul turistic, unul dintre pilonii economiei Turciei, nu sunt îmbucurătoare după cele şase atentate sinucigaşe care au lovit ţara în ultimele opt luni. În plus, turiştii ruşi au abandonat Turcia după doborârea unui avion rusesc de vânătoare de către aviaţia turcă, în luna noiembrie a anului trecut. Recent, Ministerul Turismului din Turcia a anunţat că numărul vizitatorilor străini a înregistrat o scădere de 10,32% în luna februarie, cel mai mare declin înregistrat în ultimul deceniu.