CREŞTERE PESTE AŞTEPTĂRI Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,5%, în ianuarie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 februarie 2022

Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,5%, în ianuarie

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar peste aşteptări în ianuarie, de 0,6%, după ce în decembrie avansul a fost de 0,5%, iar în noiembrie şi octombrie avansul lunar a fost de 0,8%, respectiv 0,9%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În septembrie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,5%.

Ritmul lunar al inflaţiei din ianuarie a fost atenuat de componentele considerate tranzitorii (autoturisme noi şi secondhand, bilete de avion), în timp ce majoritatea preţurilor de consum au continuat marşul ascendant (servicii, activităţi recreaţionale şi produse alimentare, câteva exemple). Preţul petrolului a revenit pe creştere în ianuarie, iar indicele pentru electricitate a urcat lunar cu 4,2%. În ianuarie, subindicele pentru energie a urcat cu 0,8% în ritm lunar după o scădere de 0,4% în decembrie, iar indicele produselor alimentare a avut o creştere lunară de 0,9%.

Evoluţia inflaţiei arată persistenţa presiunilor inflaţioniste şi explică semnalele Federal Reserve (Fed) cu privire la prima majorare de dobândă programată pentru luna martie.

Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat la 7,5%, de la 7% în luna decembrie, 6,8% în noiembrie şi 6,2% în octombrie, la un nou nivel record al ultimilor 40 de ani. Evoluţia ratei anuale a fost peste aşteptările pieţei, care anticipa un avans la o rată de 7,3% pe fondul unui avans lunar anticipat de doar 0,6%. Evoluţia preţurilor de consum a depăşit aşteptările pieţei în 9 din ultimele 11 luni, iar ianuarie a fost a 20-a lună de creştere lunară a indicelui preţurilor de consum cu preţul bunurilor şi serviciilor în urcare.

Evoluţia preţurilor de consum ridică presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţa de politică monetară din luna martie în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an: rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -1,7% în ianuarie, după -2,4% în decembrie, -1,9% în noiembrie şi -1,3% în octombrie. Ianuarie a fost a 10-a lună consecutivă în care salariile reale din SUA sunt pe negativ.

Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,5%, în ianuarie

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Amintim că preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat de asemenea să accelereze, în ultimele luni, rata anuală a PPI atingând un nivel record de 9,7% în decembrie, după un avans lunar de 0,2%. Aşteptarea este acum ca Fed să înceapă în martie majorările de dobândă având în vedere inflaţia record, iar pieţele au început să includă în preţuri 6 majorări de câte 0,25% în acest an în condiţiile în care inflaţia dă semne de extindere fiind alimentată inclusiv de majorările salariale pe care companiile le operează să atragă forţă de muncă.

Preţurile la mărfuri au corectat în noiembrie şi decembrie, în special preţul petrolului, iar acest lucru s-a văzut parţial în datele publicate de statistica americană pentru finalul anului. Preţul petrolului a revenit totuşi cu un raliu puternic în ultimele săptămâni ajungând în la maximele ultimilor 7 ani indicând o continuă presiune pe partea de combustibili.

Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,5%, în ianuarie

Totodată, orice majorări de dobânzi ale Fed se transmit cu întârziere de câteva luni - influenţa aici a Fed este pe partea de anticipaţii inflaţioniste -, iar efecte de bază favorabile pentru scăderea inflaţiei încep să se simtă abia de la jumătatea primăverii.

Creşterile de preţuri din acest an au provocat o dezbatere majoră în ultimele luni cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA, în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative iar economia se află foarte aproape de o ocupare integrală a forţei de muncă fiind necesară retragerea stimulului monetar. O majorarea prea agresivă a dobânzilor ar putea trimite economia americană în recesiune, acesta fiind scenariul cel mai negativ din pieţe.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere lunară de 0,6% în ianuarie, cu 0,1% peste estimările analiştilor, după un avans similar de 0,6% în decembrie şi de 0,5% în noiembrie. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 6% în ianuarie, în accelerare de la 5,5% în decembrie, 4,9% în noiembrie şi 4,6% în octombrie.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din acest an. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat în ianuarie la o rată anuală de 3,76%, în timp ce echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat la o rată anuală de 4,36%, cel mai ridicat nivel din iunie 1991. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a decis la începutul lunii noiembrie să înceapă retragerea graduală a stimulului monetar şi a semnalat prima majorare a dobânzilor în martie, asta în condiţiile în care presiunile inflaţioniste încep mai degrabă să se acumuleze şi să se extindă.

Fed-ul rulează, însă, în prezent, cu cea mai acomodativă politică monetară din istorie, dobânda-cheie fiind la intervalul 0,00%-0,25%, iar injecţiile lunare de lichiditate din ianuarie s-au ridicat la 100 de miliarde de dolari în condiţiile unei inflaţii de 7,5%. De menţionat totuşi că aceste injecţii de lichiditate vor ajunge la zero în luna martie, când Fed-ul are a doua şedinţă de politică monetară din acest an. De asemenea, miercurea viitoare Fed-ul va publica minuta şedinţei din finalul lunii ianuarie la care s-a convenit prima majorare de dobândă pentru luna martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb