Creştere peste aşteptări pentru economia Chinei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2011

Rezervele valutare ale Chinei au ajuns la recordul de 3.000 de miliarde dolari, la sfârşitul lunii martie, fiind cu 24% mai mari decât în anul anterior.

Rezervele valutare ale Chinei au ajuns la recordul de 3.000 de miliarde dolari, la sfârşitul lunii martie, fiind cu 24% mai mari decât în anul anterior.

Economia Chinei a înregis-trat o creştere peste aşteptări în primul trimes-tru din anul curent, iar inflaţia a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ceea ce creează presiuni asupra autorităţilor în vederea înăspririi politicii monetare.

În perioada ianuarie - martie 2011, PIB-ul Chinei a sporit cu 9,7%, la 9.631,1 miliarde yuani (1.459,3 miliarde dolari), după un avans de 9,8% în ultimul trimestru din 2010, conform anunţului făcut, vineri, de oficialii de la Beijing. Pe ansamblul lui 2010, PIB-ul Chinei a crescut cu 10,3%, ceea ce a permis acestei ţări să devanseze Japonia, ocupând poziţia de a doua economie mondială.

Inflaţia din China a crescut cu 5,4% în luna martie, în ritm anual, acesta fiind cel mai ridicat nivel din luna iulie 2008 până la momentul actual.

Analiştii aşteptau o creştere economică de 9,4% în trimestrul întâi, respectiv o inflaţie de 5,2%.

"Economia naţională a menţinut un ritm rapid de dezvoltare şi a început bine anul", a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, Sheng Laiyun.

De menţionat că, dacă se exclud preţurile alimentelor, inflaţia din China a fost de 2,7% luna trecută. Pe segmentul alimentelor, creşterea preţurilor a fost de 12%.

Inflaţia nu este o problemă numai în China. Tot în Asia, India a anunţat o creştere a preţurilor de consum de 8,98% pentru martie 2011, faţă de aceeaşi lună din 2010.

Liderii din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud susţin că preţurile volatile ale materiilor prime ameninţă redresarea economiei globale, astfel că ar trebui luate măsuri de stopare a accelerării creşterii inflaţiei.

În primul trimestru din 2011, producţia industrială a Chinei a crescut cu 14,4%, iar investiţiile de capital fix - cu 25%. În aceeaşi perioadă, vânzările cu amănuntul au sporit cu 16,3%.

Pentru întreg anul 2011, China şi-a propus ca ţinte o creştere a PIB de 8% şi un avans al preţurilor de 4%.

Economia Chinei a crescut cu 2,1% în primul trimestru din 2011, faţă de ultimul trimestru din 2010, iar preţurile de consum au scăzut cu 0,2% în martie, comparativ cu februarie, conform datelor oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb